Helicobacter pylori to bakteria, która może zasiedlać błonę śluzową żołądka, powodując różne problemy zdrowotne, takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka (zapalenie żołądka). Dieta odgrywa ważną rolę łagodzeniu objawów związanych z infekcją i procesem gojenia się błony śluzowej żołądka. Sprawdź, jak się odżywiać, aby szybciej wrócić do zdrowia przy H. pylori.
Spis treści:
Zasady diety przy Helicobacter pylori
Dietę przy Helicobacter pylori modyfikuje się zwłaszcza wtedy, gdy doszło do stanu zapalnego błony śluzowej żołądka. Jeżeli nie ma stanu zapalnego, nie ma konieczności modyfikowania jadłospisu, o ile pacjent stosuje zdrową dietę (ograniczającą tłuszcze zwierzęce i żywność wysokoprzetworzoną, obfitującą w warzywa).
Celem diety przy stanie zapalnym jest stworzenie jak najlepszych warunków do leczenia. Przy stosowaniu antybiotykoterapii bardzo ważne będzie zadbanie o florę bakteryjną jelit, czyli zastosowanie pre- i probiotyków.
Podstawowe zasady diety przy Helicobacter pylori obejmują jadanie 5-6 niewielkich, zdrowych posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach. Bardzo często lekarz zaleca zastosowanie diety lekkostrawnej, czyli unikania produktów wzdymających (cebula, czosnek, grzyby, kapusta, por, rośliny strączkowe). Uzupełnia się ją płynami – wodą, słabą herbatą, naparami ziołowymi, rozcieńczonymi sokami.
Helicabcter pylori dieta – co jeść?
Produktami wspomagającymi proces leczenia stanu zapalnego przy zakażeniu Helicobacter pylori są:
- mleko i fermentowane produkty mleczne – zawierają laktoferrynę i probiotyki ułatwiające leczenie infekcji,
- miód naturalny – działa bakteriostatycznie, ułatwiając eliminację bakterii Helicobacter pylori,
- zielona herbata – zawarte w niej katechiny hamują namnażanie się bakterii,
- przyprawy hamujące namnażanie Helicobacter pylori: kardamon, imbir, cynamon, rozmaryn, oregano, cząber, szałwia, kolendra, majeranek, mięta, bazylia, kminek, anyż,
- produkty bogate w kwasy omega-3 i omega-6, które ograniczają stany zapalne (oliwa, olej lniany tłoczony na zimno, tłuszcz rybi),
- niekwaśne warzywa i owoce, np. truskawki, borówki, jagody,
- lekkostrawne warzywa i owoce.
Jeśli u pacjenta nie stwierdzono stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, może on do diety włączać produkty bogate w polifenole, np. owoce jagodowe. Cenne są też produkty zawierające izotiocyjaniany, np. warzywa kapustne (kapusta, brokuły, kalafior).
Helicabcter pylori dieta – czego unikać?
Niezależnie od tego, czy zakażenie przebiega z zapaleniem żołądka czy nie, warto unikać produktów ciężkostrawnych. Gdy stwierdzono stan zapalny, pacjent powinien też unikać nadmiaru błonnika w diecie oraz takich potraw i produktów, które nasilają wydzielanie soków trawiennych. Są to:
- tłuste potrawy smażone i pieczone,
- dania i przyprawy pikantne,
- produkty marynowane (np. pikle, gruszki w occie itp.),
- intensywne wywary, buliony, rosół,
- kwaśne napoje, w tym nierozcieńczone soki,
- alkohol,
- kawa,
- napoje gazowane, w tym gazowana woda,
- świeże pieczywo,
- razowe pieczywo,
- tłuste mięsa i ryby,
- kwaśne owoce (cytryny, pomarańcze grejpfruty),
- żywność wysokoprzetworzona,
- przyprawy: pieprz, ocet, musztarda, chrzan, ziele angielskie, liść laurowy.
fot. Dieta przy Helicobacter pylori – jadłospis/ Adobe Stock, Angelika Heine
Dieta przy Helicobacter pylori – jadłospis
Jadłospis dla osoby zakażonej Helicobacter pylori, u której stwierdzono zapalenie błony śluzowej żołądka, powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb zdrowotnych i tolerancji pokarmowej. Poniżej przykład jadłospisu, który uwzględnia zasady diety łagodzącej stan zapalny przy zakażeniu Helicobacter pylori:
Śniadanie:
- kasza manna plasterkami bananów i łyżką miodu,
- chleb pszenny z masłem, chudą wędliną drobiową i pomidorem.
Drugie śniadanie: pieczone jabłko z cynamonem.
Obiad:
- zupa jarzynowa na delikatnym bulionie warzywnym,
- gotowana z ziołami pierś z kurczaka,
- kasza jaglana,
- duszona marchewka i cukinia.
Podwieczorek:
- ziemniaki gotowane w mundurkach z odrobiną masła klarowanego
- lekka kawa zbożowa lub herbatka ziołowa.
Kolacja:
- mieszanka pieczonych warzyw (papryka, pomidory, cukinia),
- ryż brązowy,
- pieczona ryba zębacz.
Przekąska przed snem: mała porcja chudego twarożku wymieszanego z kefirem i borówkami.
Czytaj także:
8 przepisów na proste dania lekkostrawne w 15-20 minut
Lekkostrawny obiad bez mięsa – 7 przepisów
Lekkostrawny obiad z cukinią: przepisy na zupę, sos, leczo, zapiekankę