fit pierniki fot. Adobe Stock, vadym

Fit pierniki – pyszne, lekkie i zdrowe przepisy na pierniczki i piernik marchewkowy

Fit pierniki istnieją i są przepyszne. Naprawdę godnie potrafią zastąpić tradycyjny piernik, do przygotowania którego używa się zwykłej mąki i białego cukru. Smak fit pierników jest zachwycający, a przy tym dostarczają organizmowi wiele cennych składników i znacznie mniej kalorii.
Ewa Cwil / 06.12.2022 05:33
fit pierniki fot. Adobe Stock, vadym

Fit pierniki i pierniczki bez cukru wyglądają jak tradycyjne, smakują niemal tak samo, a są zdrowsze i mniej kaloryczne. Nie każdy, jedząc takie ciasto, zorientuje się, że ma do czynienia z wypiekiem bez cukru. Każdy za to sięgnie po dokładkę.

Spis treści:

  1. Piernik marchewkowy fit – przepis
  2. Fit pierniki bez cukru – przepis

Piernik marchewkowy fit – przepis

Ten fit piernik marchewkowy z powidłami śliwkowymi w niczym nie ustępuje tradycyjnemu piernikowi, a jest zdrowszy. Można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili przed świętami, bo nie musi dojrzewać, jak tradycyjny. Zanim zabierzesz się za robienie ciasta, przygotuj formę, tzw. keksówkę (31 cm x 12 cm).

fit piernik marchewkowy

fot. Piernik marchewkowy fit. Adobe Stock, zi3000

Składniki na fit piernik marchewkowy:

  • szklanka marchewki startej na drobnych oczkach,
  • 1,5 szklanki maki orkiszowej (może być też pszenna),
  • 3 jaja,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki ksylitolu,
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika z dobrym składem,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • skórka otarta z wyszorowanej i wytartej do sucha pomarańczy,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,

Do przygotowania polewy i dekoracji:

  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 10 łyżek mleka,
  • połówki orzechów i migdałów,

Przygotowanie fit piernika marchewkowego

  1. Utrzyj w misce (możesz to zrobić mikserem) jaja z ksylitolem.
  2. Dodaj miód, olej i skórkę z pomarańczy oraz powidła i wymieszaj łyżką.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
  4. Dodaj je do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj łyżką aż powstanie jednorodna masa.
  5. Wsyp startą marchew i krótko wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub nasmarowanej masłem i przesypanej mąką).
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz ok. 45-50 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je głęboko długim patyczkiem. Jeśli patyk będzie suchy, to znak, że jest gotowe.
  8. Odstaw ciasto do wystudzenia, a zimne wyjmij z formy.
  9. Połam czekoladę na kawałki, wrzuć do mleka i rozpuść w kąpieli wodnej (nad gorącą parą wodną).
  10. Dokładnie mieszaj, aż mleko połączy się z czekoladą.
  11. Posmaruj cały piernik polewą i zanim zastygnie, na wierzchu piernika umieść migdały i orzechy.

Czym dekorować świąteczne pierniki, żeby było zdrowo, smacznie i estetycznie? 25 kreatywnych pomysłów

Fit pierniki bez cukru – przepis

Fit pierniczki bez cukru są smaczne i efektowne. Jeśli nie zostaną udekorowane lukrem, naprawdę nie będą zawierały dodatku białego cukru. Słodki smak zawdzięczają zawartości miodu i ksylitolowi, który jest znacznie mniej kaloryczny niż zwykły cukier i znacznie od niego zdrowszy. Takie pierniczki świąteczne naprawdę warto upiec.

fit pierniki bez cukru

fot. Fit pierniczki bez cukru. Adobe Stock, ji_images

Składniki na 100 fit pierników:

  • 600 g mąki orkiszowej lub żytniej
  • 4 jajka
  • 400 g masła
  • 150 g ksylitolu (1/2 szklanki)
  • 4-6 łyżek przyprawy piernikowej bez cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie fit pierników

  1. Przesiej przez sito mąkę oraz przyprawę korzenną (i opcjonalnie kakao).
  2. Dodaj masło i posiekaj je nożem na małe kawałki.
  3. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i ksylitol, i nadal siekaj mieszankę nożem, aż jaja i masło obtoczą się mąką i jako-tako połączą.
  4. Wyrób ręcznie ciasto w misce, przełóż je na blat i dalej wyrabiaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednorodna masa (w razie potrzebny dodaj nieco mąki, jeśli ciasto zrobi się zbyt luźne).
  5. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie okrawaj z kuli kawałki ciasta, rozwałkowuj je na grubość ok. 3 mm i wykrawaj z nich pierniczki.
  6. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-13 minut w 180 stopniach.
  7. Studź pierniczki na płaskiej powierzchni, aby się nie zdeformowały.
  8. Wystudzone fit pierniczki można ozdobić polewą z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub niewielką ilością lukru zrobionego z cukru pudru i wody.

Czytaj także:
Jak nie przytyć w grudniu, jedząc bez wyrzeczeń?
Jak jeść, by nie przytyć w święta?
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów