Fit pierniki i pierniczki bez cukru wyglądają jak tradycyjne, smakują niemal tak samo, a są zdrowsze i mniej kaloryczne. Nie każdy, jedząc takie ciasto, zorientuje się, że ma do czynienia z wypiekiem bez cukru. Każdy za to sięgnie po dokładkę.
Spis treści:
Piernik marchewkowy fit – przepis
Ten fit piernik marchewkowy z powidłami śliwkowymi w niczym nie ustępuje tradycyjnemu piernikowi, a jest zdrowszy. Można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili przed świętami, bo nie musi dojrzewać, jak tradycyjny. Zanim zabierzesz się za robienie ciasta, przygotuj formę, tzw. keksówkę (31 cm x 12 cm).
fot. Piernik marchewkowy fit. Adobe Stock, zi3000
Składniki na fit piernik marchewkowy:
- szklanka marchewki startej na drobnych oczkach,
- 1,5 szklanki maki orkiszowej (może być też pszenna),
- 3 jaja,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
- 0,5 szklanki ksylitolu,
- 2 łyżki miodu płynnego,
- 2 łyżki przyprawy do piernika z dobrym składem,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- skórka otarta z wyszorowanej i wytartej do sucha pomarańczy,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Do przygotowania polewy i dekoracji:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 10 łyżek mleka,
- połówki orzechów i migdałów,
Przygotowanie fit piernika marchewkowego
- Utrzyj w misce (możesz to zrobić mikserem) jaja z ksylitolem.
- Dodaj miód, olej i skórkę z pomarańczy oraz powidła i wymieszaj łyżką.
- W oddzielnej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
- Dodaj je do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj łyżką aż powstanie jednorodna masa.
- Wsyp startą marchew i krótko wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub nasmarowanej masłem i przesypanej mąką).
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz ok. 45-50 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je głęboko długim patyczkiem. Jeśli patyk będzie suchy, to znak, że jest gotowe.
- Odstaw ciasto do wystudzenia, a zimne wyjmij z formy.
- Połam czekoladę na kawałki, wrzuć do mleka i rozpuść w kąpieli wodnej (nad gorącą parą wodną).
- Dokładnie mieszaj, aż mleko połączy się z czekoladą.
- Posmaruj cały piernik polewą i zanim zastygnie, na wierzchu piernika umieść migdały i orzechy.
Fit pierniki bez cukru – przepis
Fit pierniczki bez cukru są smaczne i efektowne. Jeśli nie zostaną udekorowane lukrem, naprawdę nie będą zawierały dodatku białego cukru. Słodki smak zawdzięczają zawartości miodu i ksylitolowi, który jest znacznie mniej kaloryczny niż zwykły cukier i znacznie od niego zdrowszy. Takie pierniczki świąteczne naprawdę warto upiec.
fot. Fit pierniczki bez cukru. Adobe Stock, ji_images
Składniki na 100 fit pierników:
- 600 g mąki orkiszowej lub żytniej
- 4 jajka
- 400 g masła
- 150 g ksylitolu (1/2 szklanki)
- 4-6 łyżek przyprawy piernikowej bez cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie fit pierników
- Przesiej przez sito mąkę oraz przyprawę korzenną (i opcjonalnie kakao).
- Dodaj masło i posiekaj je nożem na małe kawałki.
- Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i ksylitol, i nadal siekaj mieszankę nożem, aż jaja i masło obtoczą się mąką i jako-tako połączą.
- Wyrób ręcznie ciasto w misce, przełóż je na blat i dalej wyrabiaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednorodna masa (w razie potrzebny dodaj nieco mąki, jeśli ciasto zrobi się zbyt luźne).
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie okrawaj z kuli kawałki ciasta, rozwałkowuj je na grubość ok. 3 mm i wykrawaj z nich pierniczki.
- Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-13 minut w 180 stopniach.
- Studź pierniczki na płaskiej powierzchni, aby się nie zdeformowały.
- Wystudzone fit pierniczki można ozdobić polewą z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub niewielką ilością lukru zrobionego z cukru pudru i wody.
Czytaj także:
Jak nie przytyć w grudniu, jedząc bez wyrzeczeń?
Jak jeść, by nie przytyć w święta?
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów