Idealne świąteczne pierniczki Ewy Wachowicz - ten przepis nie może się nie udać

Świąteczne pierniczki Ewy Wachowicz to pyszny wypiek, idealny na okres Bożego Narodzenia. Odpowiednio miękkie, korzenne i idealnie kruche. Przygotujesz je w kilka chwil jednak pamiętaj, że pierniczki świąteczne najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej. Wtedy będą miały czas, by dojrzeć i będą smakowały jeszcze lepiej.
Urszula Wilczkowska / 31.10.2022 16:50
DRUKUJ PRZEPIS
Idealne świąteczne pierniczki Ewy Wachowicz - ten przepis nie może się nie udać fot. Adobe Stock, sonyachny
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1kg cukru,
  • 1 kg miodu wielokwiatowego,
  • 4 kostki masła,
  • 2,5 – 3kg mąki,
  • 12 jajek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika,
  • skórka z pomarańczy.

Lukier:

  • sok z cytryny,
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Chyba każdy przyzna, że bez pysznych, domowych pierniczków nie ma świąt. Ich korzenny aromat i głęboki smak, który nadaje przyprawa do piernika, uwielbiają wszyscy. Wykonanie jednak potrafi zająć naprawdę sporo czasu. Z ciasta na pierniczki możesz zrobić własnoręcznie piękną choinkę lub domek z piernika. Ozdobią dom lub będą pysznym, słodkim prezentem. Zobacz przepis na pyszne świąteczne pierniczki Ewy Wachowicz!

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w kąpieli wodnej, a następnie wsyp do niego cukier. Gdy się rozpuści, dodaj miód i całość dobrze wymieszaj.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i ostudź.
  3. Jajka zmiksuj. Do mąki wsyp proszek do pieczenia i sodę, a następnie przesiej do miski.
  4. Po łyżce naprzemiennie łącz jajka oraz przesiane sypkie składniki z wystudzoną słodką masą.
  5. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 4 tygodnie do leżakowania – najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu.
  6. Po tym czasie piernikowe ciasto podziel na kilka części.
  7. Rozwałkuj jak na pierogi. Mocno podsyp mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
  8. Wytnij foremkami z ciasta różne kształty.
  9. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut. Powinny mieć piękny złoty kolor.
  11. Gotowe pierniczki Ewy Wachowicz ozdabiaj lukrem lub polewą z czekolady.
  12. Lukier przygotuj, ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę.

Przepis z materiałów prasowych stacji Polsat Food Network (w której jest emitowany program "Ewa gotuje")

Czytaj także:
Pyszne pierniki nadziewane powidłami z polewa czekoladową
Piernik w piwie na 3 sposoby

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA