Składniki:
- 1kg cukru,
- 1 kg miodu wielokwiatowego,
- 4 kostki masła,
- 2,5 – 3kg mąki,
- 12 jajek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki sody,
- 1-2 łyżki przyprawy do piernika,
- skórka z pomarańczy.
Lukier:
- sok z cytryny,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Chyba każdy przyzna, że bez pysznych, domowych pierniczków nie ma świąt. Ich korzenny aromat i głęboki smak, który nadaje przyprawa do piernika, uwielbiają wszyscy. Wykonanie jednak potrafi zająć naprawdę sporo czasu. Z ciasta na pierniczki możesz zrobić własnoręcznie piękną choinkę lub domek z piernika. Ozdobią dom lub będą pysznym, słodkim prezentem. Zobacz przepis na pyszne świąteczne pierniczki Ewy Wachowicz!
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w kąpieli wodnej, a następnie wsyp do niego cukier. Gdy się rozpuści, dodaj miód i całość dobrze wymieszaj.
- Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i ostudź.
- Jajka zmiksuj. Do mąki wsyp proszek do pieczenia i sodę, a następnie przesiej do miski.
- Po łyżce naprzemiennie łącz jajka oraz przesiane sypkie składniki z wystudzoną słodką masą.
- Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 4 tygodnie do leżakowania – najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie piernikowe ciasto podziel na kilka części.
- Rozwałkuj jak na pierogi. Mocno podsyp mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
- Wytnij foremkami z ciasta różne kształty.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut. Powinny mieć piękny złoty kolor.
- Gotowe pierniczki Ewy Wachowicz ozdabiaj lukrem lub polewą z czekolady.
- Lukier przygotuj, ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę.
Przepis z materiałów prasowych stacji Polsat Food Network (w której jest emitowany program "Ewa gotuje")
Czytaj także:
Pyszne pierniki nadziewane powidłami z polewa czekoladową
Piernik w piwie na 3 sposoby