Co jeść, a czego unikać w diecie na wątrobę przy detoksie i różnych schorzeniach tego narządu?

dieta na watrobe.jpg fot. Adobe Stock, nenetus
Dieta na wątrobę, inaczej zwana dietą wątrobową, to sposób żywienia, który sprawia, że narząd ten jest odciążony i może się regenerować. Obejmuje lekkostrawne posiłki o obniżonej zawartości tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, nasyconego, szykowane bez smażenia, ale o normalnej zawartości białka i błonnika. Dietę tę stosuje się w różnych chorobach wątroby, np. przy stłuszczeniu czy żółtaczce, ale także wtedy, gdy wątroba została przeciążona niewłaściwą dietą czy nadużywaniem alkoholu.
Ewa Cwil / 23.10.2023 14:31
dieta na watrobe.jpg fot. Adobe Stock, nenetus

Dieta na wątrobę, czyli dieta wątrobowa, nie jest specjalnie restrykcyjna. Ogranicza tłuszcz do 50 g na dobę (czasami do 30 g) i zaleca, aby sięgać po tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych, nasyconych. Powinna też być dietą lekkostrawną, a wszystko po to, aby wątroba nie była nadmiernie obciążona ciężkostrawnymi potrawami i tłuszczami, i mogła się regenerować.

Spis treści:

  1. Zasady diety na wątrobę
  2. Dieta na wątrobę – jadłospis
  3. Kiedy stosować dietę na wątrobę

Zasady diety na wątrobę

Istnieją pewne ogólne zasady diety wątrobowej, które np. stosuje się w diecie na stłuszczenie wątroby. Niemniej jednak każdy, kto ma poważne problemy z tym narządem, powinien indywidualnie skonsultować się z dietetykiem w celu ustalenia najlepszego sposobu żywienia.

Dieta na wątrobę – co jeść, czego unikać:

  • Zrezygnuj z alkoholu – metabolizowanie alkoholu bardzo obciąża wątrobę, utrudniając lub uniemożliwiając jej regenerację.
  • Unikaj tłuszczu nasyconego – to tłuszcz zwierzęcy. W diecie na wątrobę zalecane są tłuszcze roślinne, nienasycone, które w mniejszym stopniu obciążają ten narząd. Wyjątkiem jest tłuszcz kokosowy – jego też należy unikać oraz tłuste ryby morskie – choć to także tłuszcz zwierzęcy to jednak inny niż ten z wołowiny czy wieprzowiny i w diecie wątrobowej jest dozwolony. Jednak nawet tłuszczu roślinnego i rybnego nie powinno być w tej diecie zbyt dużo – ma być jedynie dodatkiem.
  • Głównym źródłem energii w diecie na wątrobę powinny być węglowodany złożone – nie tłuszcz, nie cukry proste, gdyż jedne i drugie tak samo szkodzą wątrobie, zwłaszcza już dotkniętej różnymi schorzeniami.
  • Warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego posiłku, przy czym warzyw powinno być znacznie więcej niż owoców. Stanowią one podstawę diety DASH oraz diety śródziemnomorskiej, które są polecane np. w zapaleniu wątroby.
  • Unikaj żywności wysokoprzetworzonej. Bardzo często zawiera dodatek cukrów prostych, soli, tłuszczu nasyconego i konserwantów, a żadna z tych substancji nie sprzyja zdrowiu wątroby.
  • Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, gdyż to dzięki niemu wątroba będzie mogła się regenerować. Zalecana ilość białka w diecie wątrobowej wynosi od 0,5 do 1,2 g na kg masy ciała. Ta najniższa wartość dotyczy jedynie niewydolności wątroby z uszkodzeniami neurologicznymi. W pozostałych przypadkach zaleca się 1-1,2 g białka na każdy kilogram masy ciała.
  • Wybieraj produkty razowe zamiast te z oczyszczonej mąki. Razowe pieczywo, makarony, brązowy ryż itp. są dla wątroby znacznie korzystniejsze niż szybko podnoszące cukier we krwi produkty z białej mąki.
  • Unikaj nadmiaru soli w diecie, która sprzyja nadciśnieniu. Zbyt wysokie ciśnienie krwi nie służy wątrobie.

Prawidłową dietę wątrobową zaleca się uzupełniać ok. 2 litrów płynów oraz regularną umiarkowaną aktywnością fizyczną. Szczególną uwagę trzeba też przykładać do świeżości pożywienia, gdyż pleśnie czy bakterie w psującym się pokarmie wytwarzają toksyny szkodzące wątrobie.

Dieta na wątrobę w różnych chorobach tego narządu

Poniżej dodatkowe najważniejsze wytyczne dietetyczne w różnych chorobach wątroby.

Dieta w chorobach dróg żółciowych:

  • ograniczaj ilość tłuszczu w diecie,
  • sięgaj wyłącznie po tłuszcze roślinne – oliwę, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, które wymagają mniej żółci do tego, aby organizm je strawił.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - jadłospis. Co można jeść po cholecystektomii, a czego lepiej unikać?

Marskość wątroby – dieta:

  • zrezygnuj z alkoholu i cukrów prostych,
  • bardzo ogranicz ilość soli w diecie,
  • skonsultuj z dietetykiem ilość białka w diecie.

Stłuszczenie wątroby – dieta:

  • ogranicz pokarmy wysokokaloryczne,
  • zwiększ ilość błonnika w diecie.

Powiększenie wątroby przy hemochromatozie:

  • unikaj pokarmów bogatych w żelazo (np. mięso czerwone, jaja),
  • nie używaj żelaznych garnków i patelni,
  • nie jedz niedogotowanych skorupiaków.

Wirusowe zapalenie wątroby – dieta:

  • unikaj soli,
  • unikaj pokarmów bogatych w żelazo,
  • nie używaj żelaznych garnków i patelni.

Dieta w chorobie Wilsona (zaburzenie transportu miedzi w wątrobie):

  • ogranicz żywność zawierającą miedź, taką jak czekolada, orzechy, skorupiaki i grzyby,
  • nie używaj garnków miedzianych.

Jadłospis diety na wątrobęfot. Jadłospis diety na wątrobę: grillowany łosoś z kaszą i warzywami/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Dieta na wątrobę – jadłospis przykładowy

Poniżej przykład jadłospisu diety na chorą wątrobę. Można go zastosować także wtedy, gdy ktoś odczuwa dyskomfort w prawym podżebrzu, co może wskazywać na to, że wątroba jest powiększona i potrzebuje wsparcia.

Śniadanie:

  • owsianka z płatków owsianych, ugotowana na wodzie lub „mleku” roślinnym,
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały,
  • świeże owoce, np. jabłko lub grejpfrut,
  • zielona herbata lub sok ciepła woda z cytryną.

Drugie śniadanie:

  • sałatka z awokado, pomidorów i ogórka,
  • kawa lub ziołowa herbata.

Obiad:

  • zupa jarzynowa,
  • gotowany kurczak lub indyk,
  • kasza gryczana lub brązowy ryż,
  • gotowana marchew z oliwą.

Podwieczorek:

  • niskotłuszczowy jogurt naturalny,
  • posiekane warzywa surowe, takie jak marchewki, seler, czy ogórek.

Kolacja:

  • grillowana ryba morska,
  • kalafior gotowany na parze z oliwą,
  • kasza jaglana lub quinoa,
  • zielona herbata lub napar z dzikiej róży.

Przed snem:

  • napar z melisy lub rumianku.

Kiedy stosować dietę na wątrobę?

Dietę na wątrobę powinny stosować osoby, u których stwierdzono schorzenia tego narządu. W ich przypadku odpowiedni sposób żywienia skutecznie wspomaga leczenie oraz regenerację tego narządu. Dietę wątrobową mogą też zastosować osoby, które chcą wykonać tzw. detoks wątroby czy obserwują u siebie następujące objawy:

  • wzdęcia,
  • skoki ciśnienia krwi,
  • biegunka,
  • obniżony nastrój,
  • sucha skóra i włosy,
  • nawracające bóle głowy,
  • zaburzenia koncentracji,
  • obniżona odporność,
  • zgaga,
  • wypryski skórne.

Dieta na wątrobę w takich przypadkach może zmniejszyć dolegliwości, poprawiając funkcjonowanie tego narządu i zadziałać profilaktycznie, zmniejszając ryzyko rozwoju poważniejszych schorzeń wątroby.

Za żywność wspomagającą „oczyszczanie” zdrowej wątroby uważa się:

  • owoce: pomarańcza, cytryna, papaja, grejpfrut, mango, porzeczki,
  • warzywa: brokuły, kapusta, sałata, buraki, brukselka, kapusta włoska, szpinak, karczochy, szparagi, cebula,
  • zioła i przyprawy: czosnek, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, koper, kolendra, pietruszka, papryka.

Źródło: liverfoundation.org

Czytaj także:
Jak zregenerować wątrobę domowymi sposobami?
Czy grzyby szkodzą wątrobie?
Jakie warzywa rujnują wątrobę?

 

Redakcja poleca

REKLAMA