Na czym polega dieta bezśluzowa? Co wyklucza, poleca, i czy warto ją stosować na „nadmiar śluzu w organizmie”?

dieta bezśluzowa fot. Adobe Stock, Yaruniv-Studio
Dieta bezśluzowa ma wielu zwolenników nawet wśród osób dość racjonalnie myślących. Oparta została na koncepcji z lat 20. ubiegłego wieku, która zakłada, że przyczyną chorób jest nadmiar śluzu w organizmie. Aby się go pozbyć, należy jadać warzywa (nie wszystkie) i owoce oraz ostre przyprawy, ale lepiej unikać smażenia. Z diety trzeba też wykluczyć, m.in. mięso i nabiał.
Ewa Cwil / 08.09.2023 05:03
dieta bezśluzowa fot. Adobe Stock, Yaruniv-Studio

Dzisiaj nie można już bezkrytycznie podchodzić do diety bezśluzowej. Wiemy zbyt dużo na temat przyczyn chorób. Wiemy też, że dieta wpływa w znaczący sposób na zdrowie, co zauważył twórca diety bezśluzowej, Arnold Ehret. I tu miał rację. Mylił się jednak co do tego, że niektóre pokarmy nasilają wydzielanie śluzu, zwanego też w tamtych czasach flegmą. Tego faktu do dzisiaj nie udowodniono. Mimo to, jego dieta niektórym osobom może pomóc, ale taki sam skutek przyniesie po prostu zdrowe odżywianie zgodne z aktualnymi zaleceniami. 

Spis treści:

  1. Jak odśluzować organizm
  2. Zasady diety bezśluzowej
  3. Dieta bezśluzowa: przepisy
  4. Dieta bezśluzowa – czy to działa?

Jak odśluzować organizm?

Według zwolenników diety bezśluzowej, za „zaflegmienie” organizmu odpowiadają następujące czynniki:

  • zła dieta oraz zaburzenia trawienia,
  • wilgotna pogoda,
  • stres i złe emocje.

Objawami nadmiaru śluzu w organizmie mają być objawy, które można przypisać do wielu różnych chorób. Co zatem wywołuje nadmiar „flegmy” w organizmie? Oto typowe (podobno) objawy:

  • katar, mokry kaszel,
  • bóle mięśni i stawów,
  • obrzęki,
  • skłonność do infekcji,
  • podkrążone oczy,
  • stany lękowe
  • drętwienie palców,
  • uczucie ciężkich nóg, kurcze mięśni,
  • bezsenność,
  • brak pragnienia, brak apetytu,
  • zawroty głowy,
  • cellulitis,
  • sucha lub tłusta skóra,
  • „przelewanie się” w jelitach,
  • gorsze samopoczucie przy deszczowej pogodzie.

Straszno i śmieszno, prawda, ale naprawdę strasznie się robi dopiero wtedy, gdy okazuje się, co według amatorów diety bezśluzowej, nieleczony nadmiar „flegmy” w organizmie może powodować. Zapnijcie pasy:

  • schizofrenia,
  • łagodne udary mózgu,
  • bezpłodność, 
  • astma,
  • nowotwory,
  • guzy tarczycy.

Poza tym drobiazgi w postaci osłabienia słuchu, egzemy, zapalenia w obrębie układu oddechowego, nietolerancje pokarmowe itp.

Zasady diety bezśluzowej

Logicznym jest, że żeby pozbyć się śluzu z organizmu, należy przestrzegać diety bezśluzowej, ubierać się odpowiednio do pogody i unikać stresu. Proste, prawda? Przejdźmy zatem do tego, co jeść na diecie bezśluzowej, a czego unikać.

Produkty śluzotwórcze – te trzeba eliminować:

  • białe pieczywo,
  • biała mąka,
  • mleko,
  • masło,
  • sery,
  • jogurty,
  • lody,
  • ryby,
  • jaja,
  • ziemniaki pod każdą postacią,
  • słodycze, 
  • produkty zbożowe (np. płatki śniadaniowe),
  • kukurydza,
  • ciastka, krakersy,
  • olej słonecznikowy, kukurydziany, szafranowy,
  • mięso,
  • pokarmy smażone,
  • orzeszki ziemne,
  • cukier.

Produkty zwalczające śluz – te trzeba włączać do diety:

  • cytryna,
  • limonka,
  • pomarańcze, 
  • grejpfruty,
  • gruszki,
  • ananas,
  • kumkwat,
  • papaja,
  • dynia,
  • kalafior,
  • szparagi, 
  • imbir, 
  • czosnek,
  • cebula,
  • brokuły, 
  • sałata,
  • chińska kapusta,
  • seler,
  • ocet jabłkowy,
  • pieczarki, kasza jaglana,
  • ostre przyprawy.

Zwolennicy diety bezśluzowej jeszcze nie zdecydowali czy np. banany i miód są śluzotwórcze, czy wspomagają „odflegmienie” organizmu. Czasami pojawiają się po jednej, a czasami po drugiej stronie „barykady”, dlatego nie wiadomo, czy można je spożywać, czy nie. Z kolei jeśli chodzi o pozostałe warzywa i owoce, to najlepiej jeść je na surowo, choć dopuszczalne są także te ugotowane.

Amatorzy koncepcji nadmiaru śluzu jako przyczyny chorób wspominają też o tym, że niezalecane są produkty wysokoprzetworzone, ze sztucznymi dodatkami, GMO, pakowane w plastik. Ciekawe, że o tym wspominają, bo w czasach twórcy diety, one nie istniały...

Dieta bezśluzowa: jakie produkty jeść na odśluzowanie

fot. Dieta bezśluzowa: jakie produkty jeść na odśluzowanie/ Adobe Stock, Brebca

Dieta bezśluzowa – przepisy

Oto kilka przepisów, które zgodnie z powyższymi zasadami, nie przyczynią się do powstawania śluzu:

Wróżka ze Shreka powiedziała: „nic o ograch”. My to sparafrazujemy i powiemy: nic o mięsie, ale też o rybach, jajecznicy, serach itp. Pozostaje więc pytanie: czy to ma sens?

Dieta bezśluzowa – czy to działa?

Każdy, kto przeczytał tekst od początku, musi zauważyć, że coś tu się nie klei. Flegma przyczyną nowotworów czy schizofrenii? Banany i miód – pomagają czy szkodzą? 

Dieta bezśluzowa powstała na początku XX wieku, więc dość dawno temu, w czasach, gdy choroby powodowane były miazmatami i „flegmą” właśnie. To był moment, gdy dopiero wiedza o chorobotwórczych bakteriach i wirusach zaczynała przebijać się do świadomości świata medycznego i społeczeństwa. Gdyby ktoś nie zauważył, od tego czasu medycyna poszła naprzód. Zwalanie więc w dzisiejszych czasach winy za objawy typowe dla przeziębienia, a co gorsza np. schizofrenii czy nowotworów na „śluz”, jest cofaniem się o 100 lat. 

Obecna popularność diety bezśluzowej wynika z pewnością z tego, że coraz więcej osób kwestionuje medycynę konwencjonalną i nie chce się leczyć za pomocą farmaceutyków. Wolą tzw. metody naturalne, do których zalicza się i tzw. dieta bezśluzowa, która nie znajduje poparcia wraz z założeniami do niej we współczesnej wiedzy

Prowadzono badania nad mlekiem i jego „śluzotwórczym” działaniem. Dlatego wiemy już, że żadne badania nie potwierdzają, że mleko nasila wydzielanie tzw. śluzu. Co ciekawe, w badaniu z lat 90. uczucie śluzu po spożyciu mleka zgłaszały tylko osoby, które przed przystąpieniem do badania wierzyły w śluzotwórcze działanie mleka.

Skoro obalono teorię o tym, że mleko „zaflegmia” organizm, razem z nią do kosza można wywalić twierdzenie o tym, że cały nabiał przyczynia się do wytwarzania nadmiaru śluzu w organizmie. Prawdopodobnie to samo można powiedzieć o wszystkich innych „zaflegmiających” produktach.

Czy dieta bezśluzowa może pomóc?

Jasne! Dieta bezśluzowa jest restrykcyjną formą diety wegeteriańskiej, dietą wegańską właściwie. Dieta wegetariańska jest uznawana za bardzo zdrową, a unikanie jedzenia mięsa, zwłaszcza czerwonego, obecnie jest jednym z filarów dbania o zdrowie. Dlatego można sobie wyobrazić, że dieta bezśluzowa potrafi pomóc i z pewnością w pewnych dolegliwościach może być pomocna, zwłaszcza tych, których podłożem są procesy zapalne (tu sprawdzi się lepiej jednak dieta przeciwzapalna). Jednak stanów lękowych, schizofrenii i nowotworów oraz innych poważnych chorób lepiej nią leczyć. Określenie „system leczenia dietą bezśluzową” też wydaje się nieco na wyrost w kontekście barku dowodów jej skuteczności. 

Źródło: dietetycy.org.pl

Czytaj także:
Dieta na stłuszczenie wątroby – co jeść, z czego zrezygnować
W walce z cukrzycą może pomóc dieta Newcastle
Scandi sense – nowa modna dieta. Czy działa?

Redakcja poleca

REKLAMA