W czasie gorączki możesz cierpieć na brak apetytu, ale mimo wszystko warto zjadać odżywcze produkty i lekkie posiłki. Sprawdź, co najlepiej jeść (i czego nie jeść), jeśli masz gorączkę.
Spis treści:
- Jak to, co jesz, pomaga przy gorączce?
- Co jeść w czasie gorączki?
- Ile jeść podczas gorączki?
- Przykłady dobrych posiłków w czasie gorączki
- Czego nie jeść przy gorączce?
Jak to, co jesz, pomaga przy gorączce?
Gorączka i podwyższona temperatura, to najczęściej objawy infekcji. Jeśli gorączka nie jest bardzo wysoka, nie trzeba jej zbijać, bo wspiera ona walkę organizmu. Gorączka może mieć korzystne działanie, gdyż hamuje rozwój drobnoustrojów, a także wzmaga wytwarzanie przeciwciał zwalczających chorobę. Organizmy wyczerpane, wyniszczone, z upośledzonymi mechanizmami odpornościowymi nie są w stanie reagować gorączką.
Długotrwała wysoka temperatura ma niekorzystny wpływ na organizm, bowiem hamuje łaknienie, a poprzez zwiększoną przemianę materii prowadzi do katabolizmu tkanek ustrojowych i wyniszczenia. Gorączka powoduje wzmożoną pracę serca, niekorzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. U osób z wadami układu oddechowego lub defektami jego czynności może prowadzić do niewydolności oddechowej.
Warto wiedzieć, co najlepiej jeść, by wzmacniać organizm w czasie gorączki:
- jedzenie powinno nawadniać, przy gorączce traci się dużo płynów,
- jedzenie powinno zawierać przeciwzapalne składniki na przeziębienie,
- jedzenie musi dostarczać elektrolitów: potasu, sodu, wapnia, magnezu,
- jedzenie powinno dostarczać wystarczająco białka pomagającego walczyć z infekcją,
- jedzenie powinno być odżywcze i kaloryczne, by zapewnić organizmowi energię do walki z infekcją.
Co jeść w czasie gorączki?
Wiele osób w trakcie gorączki traci całkiem apetyt. Nie można poddawać się temu stanowi i ważne jest, by zjadać chociaż kilka lekkich posiłków dziennie.
Płyny i napoje - co pić w czasie gorączki?
Pocenie się i podwyższona temperatura ciała sprzyjają utracie płynów z organizmu. Gorączka to więc przede wszystkim ryzyko odwodnienia. Staraj się pić:
- dużo wody,
- lekkie napary,
- herbaty,
- naturalne kakao,
- mleko,
- domowy kompot,
- kefir,
- świeże soki.
Ważne jest, by pochłaniać w tym czasie dużo płynów. Płyny możesz dostarczać do organizmu też z jedzeniem. Szczególnie zalecane są:
- wszystkie domowe zupy,
- koktajle warzywno-owocowe,
- świeże warzywa i owoce.
fot. Rosół na gorączkę/Adobe Stock, New Africa
Przeciwzapalne składniki diety w czasie gorączki
Jedzenie może dostarczać też konkretnych składników przeciwzapalnych, które wspierają walkę z toczącą się infekcją. Naturalne sposoby na przeziębienie zachęcają przede wszystkim do włączania do jadłospisu:
- czosnku - naturalnego antybiotyku,
- imbiru dobrego na infekcje,
- kurkumy, która działa przeciwzapalnie (np. w postaci złotego mleka),
- świeżych ziół i przypraw,
- naturalnych soków z aronii, dzikiej róży lub wiśni (bogactwo antyoksydantów),
- tranu ograniczającego stan zapalny,
- oleju z wiesiołka bogatego w cząstki anyzapalne,
- wszystkich składników naturalnie rozrzedzających krew,
- świeżych warzyw i owoców.
fot. Przeciwzapalne przyprawy i składniki diety na gorączkę/ Adobe Stock, jchizhe
Produkty białkowe w trakcie gorączki
W czasie gorączki organizm zużywa więcej białek, niż gdy nie jesteś chora. Proteiny są bardzo ważne w diecie zawsze, gdy twój organizm jest lekko osłabiony. Do dobrych źródeł białka należą:
- ryby,
- owoce morza,
- chude mięso i wędliny,
- twaróg,
- nabiał: mleko, kefir, maślanka, jogurty, jogurt grecki,
- rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch, groszek, ciecierzyca,
- jajka,
- orzechy i masła orzechowe.
Nabiał i mleko przy gorączce?
Na powyższej liście polecanych w gorączce produktów białkowych znajduje się nabiał. W sieci krążą mity o tym, że mleko i nabiał powodują „nadprodukcję śluzu” w organizmie i niby pogarszają w ten sposób objawy przeziębienia. Nie jest to prawda, a te informacje zostały dawno obalone przez naukowców. Nabiał i mleko możesz bezpieczne jeść przy gorączce.
Czy można jeść banany podczas gorączki?
Z jakiegoś powodu wiele osób zastanawia się, czy można jeść banany w czasie gorączki. Zdecydowanie tak! Banany dostarczają stosunkowo sporo kalorii (to pożądane przy gorączce), są odżywcze i uzupełniają rezerwy potasu w organizmie. Jedz banany śmiało na surowo, dodawaj je do owsianek i koktajli.
Jajka przy gorączce
Przy gorączce można jeść bezpiecznie jajka i wszystkie produkty z jajami w składzie. Są one bardzo polecane, bo żółtko ma dużo witamin i odżywia, a jaja są też bogatym źródłem białka. W czasie gorączki warto jeść więc:
- omlety,
- jajecznicę,
- jajka na miękko i twardo,
- szakszukę.
Ile jeść podczas gorączki?
Nawet jeśli nie chce ci się jeść w trakcie gorączki, spróbuj jeść minimum 4 niewielkie posiłki dziennie. Możesz podzielić jedzenie na 6 posiłków, jeśli nie możesz zjeść na raz za dużo. Oprócz tego przez cały dzień nawadniaj się, pijąc wodę i inne płyny.
fot. Posiłek przy gorączce/Adobe Stock, DimaBerlin
Przykłady dobrych posiłków w czasie gorączki
Zupy w trakcie gorączki
Zupy to doskonałe posiłki w trakcie gorączki. Przoduje tu oczywiście rosół, ale w czasie gorączki można jeść też inne zupy:
- pomidorowa,
- krupnik,
- ogórkowa,
- grochowa,
- jarzynowa,
- kalafiorowa,
- wszystkie zupy krem.
Dania jednogarnkowe w trakcie gorączki
Podczas gorączki sprawdzają się tez wszystkie dania jednogarnkowe. Dodaj do nich garść roślin strączkowych, by uzupełnić posiłek w białko.
Koktajle w trakcie gorączki
Jeśli nie chce ci się jeść w czasie gorączki, możesz pić odżywcze koktajle. Najlepiej rób je na bazie probiotycznych jogurtów i kefirów, które wspierają jelita w tym intensywnym czasie. Przetestuj odżywcze przepisy na:
- koktajl białkowy,
- koktajl z awokado,
- zielone smoothies,
- jogurty pitne z dobrym składem,
- smoothie z jarmużem.
Czego nie jeść przy gorączce?
Równie ważne jak to, co jeść przy gorączce jest to, czego nie jeść w tym czasie. Jest wiele produktów, które nie są zdrowe i zakłócają pracę organizmu. Zdecydowanie nie wspierają więc walki z infekcją. Należą do nich:
- alkohol (w każdej ilości),
- gazowane napoje,
- przetworzone czerwone mięso,
- słone przekąski (chipsy, panierowane orzeszki, paluszki),
- kawa.
Jeśli w czasie gorączki wystąpiła dodatkowo biegunka, stosuj dietę przy biegunkach. Być może będziesz musiała wyeliminować część polecanych zazwyczaj przy gorączce produktów.
Źródła:
Czytaj także:
COVID-19 bez gorączki. Co trzeba wiedzieć o gorączce i koronawirusie?
7 produktów spożywczych wzmacniających odporność. Włącz je do diety i zapomnij o koronawirusie
Dieta na jesień, jak wzmocnić odporność? Zadbaj o rozgrzewanie i nawodnienie!