Ciasto francuskie ma specyficzną, wielowarstwową strukturę, którą osiąga się dzięki specjalnemu wałkowaniu, a także dużej zawartości tłuszczu. Procesy rozwałkowywania i schładzania występują naprzemiennie, dlatego przygotowanie domowego ciasta francuskiego nie jest proste i wymaga sporego wysiłku. Większość z nas sięga więc po gotowy arkusz, który wystarczy później obłożyć dodatkami i zapiec. Dzięki temu można uniknąć wielogodzinnych przygotowań. Co zrobić z ciasta francuskiego? Poniżej znajdziesz wiele inspiracji!
Jeśli jednak masz ochotę przygotować domowe ciasto francuskie, zobacz przepis:
Przepis na struclę z ciasta francuskiego
Oto składniki na struclę z ciasta francuskiego:
- opakowanie ciasta francuskiego (250 g),
- 30 dag sera twarogowego,
- 10 dag cukru,
- cukier wanilinowy,
- 2 jajka,
- 2 łyżki rodzynek.
Jak zrobić struclę z ciasta francuskiego? Przygotuj małą foremkę keksową. Jajka roztrzep, odrobinę zostaw do posmarowania ciasta, resztę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj twaróg i rodzynki, całość wymieszaj. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia. Na środku zostaw pas o szerokości 20 cm, pozostałe boki ciasta natnij na 2-cm paski.
Ciasto razem z papierem włóż do formy. Na nienacięty pas ciasta francuskiego wyłóż farsz serowy. Nadzienie przykryj składanymi na zakładkę paskami naciętego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz, aż powierzchnia ciasta się zarumieni (przez około 35 minut). Wyjmij z formy po ostygnięciu.
Przepis na owoce w cieście francuskim
Oto składniki na owoce w cieście francuskim:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 6 małych jabłek,
- konfitura owocowa,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Jak zrobić owoce w cieście francuskim? Jabłka obierz i przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ciasto francuskie rozłóż na stole i pokrój na kwadraty o boku ok. 15 cm. Połówki owoców rozłóż na ciasto, do środka każdego włóż łyżeczkę konfitury i posyp posiekanymi orzeszkami. Narożniki kwadratów zlep jak sakiewki, wywiń na zewnątrz. Ciastka z ciasta francuskiego wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Blachę wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C.
Przepis na indyka w cieście francuskim
Oto składniki na indyka w cieście francuskim:
- 50 dag piersi indyka (może też być z kurczaka),
- 50 dag ciasta francuskiego,
- olej,
- kurkuma,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić indyka w cieście francuskim? Mięso pokrój na podłużne kawałki, oprósz solą, pieprzem, kurkumą i obsmaż na rozgrzanym oleju. Wystudź.
Ciasto francuskie potnij na spore prostokąty. Na każdym połóż kawałeczek indyka lub kurczaka i zawiń go w ciasto tak, jak cukierek w papierek. Pakieciki z ciasta francuskiego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz, aż ciasto stanie się rumiane - zazwyczaj przez około 15 minut.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl