5 sposobów na bezglutenowe gofry. Zrobisz je za grosze i dosłownie w kilka chwil

gofry bezglutenowe fot. Adobe Stock, Mila Naumova
Gofry bezglutenowe są wersją tradycyjnych gofrów, które nie zawierają glutenu, czyli białka występującego w pszenicy, żyta i jęczmieniu. Dla osób z nietolerancją glutenu (celiakią) lub uczuleniem na gluten, gofry bezglutenowe są alternatywą, która pozwala cieszyć się tym przysmakiem bez ryzyka wystąpienia objawów.
Ewa Cwil / 06.07.2024 05:07
gofry bezglutenowe fot. Adobe Stock, Mila Naumova

Wypróbuj nasze gofry bezglutenowe i skorzystaj z podpowiedzi, z czego jeszcze można takie smakowitości przygotować. W zależności od składu i dodatków gofry bez glutenu można jadać na słodko lub na słono, jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do dań głównych. Pamiętaj tylko, żeby przed smażeniem dobrze rozgrzać gofrownicę – wtedy wyjdą złote i idealnie chrupiące gofry. Studź je na kratce, aby zyskały dodatkową ktuchość. To w diecie bezglutenowej prawdziwy smakołyk.

Spis treści:

  1. Z czego robi się gofry bezglutenowe?
  2. Przepisy na gofry bezglutenowe

Z czego robi się gofry bezglutenowe?

Oczywiście z zamienników mąki pszennej, która najczęściej jest składnikiem tradycyjnej mąki. Najlepsza jest do bezglutenowych gofrów mąka owsiana lub kasztanowa. Ale udaje się też zrobić fajne gofrowe wypieki z mąki:

  • ryżowej,
  • migdałowej,
  • gryczanej,
  • kokosowej,
  • mieszanki mąk bezglutenowych lub keto mąki.

Zazwyczaj czynnikiem wiążącym w takich przepisach są jajka, ale bezglutenowe gofry da się też zrobić bez użycia jaj, wtedy są idealne dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej.

Wcale nie tak rzadko spotyka się przepisy na gofry bezglutenowe, które w składzie mają cukinię lub banana. Ale gofry bezglutenowe można robić także z dodatkiem szpinaku, dyni, buraków – zachęcamy cię do eksperymentowania.

Poniżej przykłady różnorodnych sprawdzonych przepisów na bezglutenowe gofry. Większość nadaje się do jedzenia na słodko, ale gofry z cukinii idealnie pasują do dań wytrawnych – jaj sadzonych czy gulaszu.

Przepisy na gofry bezglutenowe

Nasze przepisy zaczynamy od tych mniej typowych, które przydadzą się osobom z dodatkowymi potrzebami, np. przy alergii na jaja czy na diecie wykluczającej produkty odzwierzęce. Najzwyklejsze bezglutenowe gofry znajdziesz na końcu. Są zwykłe, ale przepyszne.

Gofry bezglutenowe bez jajek

W tym przepisie jaj zastępujemy zmielonym siemieniem lnianym, które bardzo skutecznie połączy ciasto.

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki owsianej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 30 g oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zalej siemię gorącą wodą, zamieszaj 20 sekund i odstaw na parę minut (do 10 minut).
  2. Wymieszaj w misce wszystkie rodzaje maki z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Wlej do innej miski olej, dodaj odstane siemię i wymieszaj mikserem.
  4. Wlej mleko, zmiksuj, a potem po trochu wmieszaj mikserem mieszankę suchą składników.
  5. Nakładaj porcje ciasta do gofrownicy i piecz ok. 3-4 minut, aż będą złote i chrupkie.

Gofry bezglutenowe bez jajek

fot. Gofry bezglutenowe bez jajek/Adobe Stock, Mila Naumova

Gofry bezglutenowe bez jajek i mleka

Oto gofry wegańskie i bezglutenowe. Wychodzą naprawdę smaczne i chrupiące, są przy tym ładnie wypieczone.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka słodzika.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  2. Wlewaj ciasto na formę gofrową i smaż kilka minut na złoty kolor.

Gofry bezglutenowe bez jajek i mleka

fot. Gofry bezglutenowe bez jajek i mleka/Adobe Stock, zoeytoja

Gofry bezglutenowe Schär: przepis

Oto przepis na pyszne gofry z cukinii bezglutenowe. Oczywiście mąkę wskazaną w przepisie możesz zastąpić owsianą lub kasztanową.

Składniki:

  • 2 małe cukinie – ok. 350 g,
  • 120 g uniwersalnej mąki Schär,
  • 2 jaja,
  • 120 g maślanki,
  • 85 g sera cheddar,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 50 g oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, osusz i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Następnie odciśnij i przełóż do miski.
  2. Wbij do niej jaja, dodaj maślankę i olej i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę i przyprawy oraz sodę,  proszek do pieczenia i starty ser. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby powstało jednorodne ciasto.
  4. Wylewaj porcje ciasta na gofrownicę i piecz je przez ok. 2-3 minuty.
  5. Podawaj z sosem czosnkowym lub z jajem sadzonym czy gulaszem.

Gofry bezglutenowe z cukinii

fot. Gofry bezglutenowe z cukinii/Adobe Stock, san_ta

Bezglutenowe gofry bananowe

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 2 banany,
  • ¾ szklanki mąki owsianej
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek, a następnie ubij pianę z białek (nie musi być sztywna).
  2. W innym pojemniku zblenduj żółtka z bananami, cynamonem i olejem. Następnie wmieszaj sodę, proszek i mąkę owsianą, a na końcu wmieszaj pianę z białek.
  3. Smaż porcje ciasta w rozgrzanej gofrownicy przez 4-6 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Bezglutenowe gofry bananowe

fot. Bezglutenowe gofry bananowe/Adobe Stock, Mila Naumova

Zwykłe gofry bezglutenowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (można użyć mieszanki mąki bezglutenowej lub pojedynczej mąki, takiej jak mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka gryczana, mąka owsiana),
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mleka (lub mleka roślinnego, takiego jak mleko migdałowe, mleko kokosowe),
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. oleju rzepakowego, oleju kokosowego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę bezglutenową, cukier (jeśli używasz), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mieszankę mokrą do suchych składników i wymieszaj tylko do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo.
  4. Nagrzej gofrownicę zgodnie z instrukcjami producenta. Wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smaż gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
  5. Gotowe gofry serwuj z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce, bita śmietana czy inne dodatki według upodobań.

Zwykłe gofry bezglutenowe

fot. Zwykłe gofry bezglutenowe/Adobe Stock, fascinadora

Czytaj także:
Przepisy w diecie bezglutenowej: 9 pomysłów na smaczne dania
5 najlepszych przepisów na naleśniki bezglutenowe
Gluten jest nie tylko w produktach z pszenicy, jęczmienia i żyta

Redakcja poleca

REKLAMA