Wypróbuj nasze gofry bezglutenowe i skorzystaj z podpowiedzi, z czego jeszcze można takie smakowitości przygotować. W zależności od składu i dodatków gofry bez glutenu można jadać na słodko lub na słono, jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do dań głównych. Pamiętaj tylko, żeby przed smażeniem dobrze rozgrzać gofrownicę – wtedy wyjdą złote i idealnie chrupiące gofry. Studź je na kratce, aby zyskały dodatkową ktuchość. To w diecie bezglutenowej prawdziwy smakołyk.
Spis treści:
Z czego robi się gofry bezglutenowe?
Oczywiście z zamienników mąki pszennej, która najczęściej jest składnikiem tradycyjnej mąki. Najlepsza jest do bezglutenowych gofrów mąka owsiana lub kasztanowa. Ale udaje się też zrobić fajne gofrowe wypieki z mąki:
- ryżowej,
- migdałowej,
- gryczanej,
- kokosowej,
- mieszanki mąk bezglutenowych lub keto mąki.
Zazwyczaj czynnikiem wiążącym w takich przepisach są jajka, ale bezglutenowe gofry da się też zrobić bez użycia jaj, wtedy są idealne dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej.
Wcale nie tak rzadko spotyka się przepisy na gofry bezglutenowe, które w składzie mają cukinię lub banana. Ale gofry bezglutenowe można robić także z dodatkiem szpinaku, dyni, buraków – zachęcamy cię do eksperymentowania.
Poniżej przykłady różnorodnych sprawdzonych przepisów na bezglutenowe gofry. Większość nadaje się do jedzenia na słodko, ale gofry z cukinii idealnie pasują do dań wytrawnych – jaj sadzonych czy gulaszu.
Przepisy na gofry bezglutenowe
Nasze przepisy zaczynamy od tych mniej typowych, które przydadzą się osobom z dodatkowymi potrzebami, np. przy alergii na jaja czy na diecie wykluczającej produkty odzwierzęce. Najzwyklejsze bezglutenowe gofry znajdziesz na końcu. Są zwykłe, ale przepyszne.
Gofry bezglutenowe bez jajek
W tym przepisie jaj zastępujemy zmielonym siemieniem lnianym, które bardzo skutecznie połączy ciasto.
Składniki:
- szklanka mleka,
- 50 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki owsianej,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 30 g oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżki gorącej wody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zalej siemię gorącą wodą, zamieszaj 20 sekund i odstaw na parę minut (do 10 minut).
- Wymieszaj w misce wszystkie rodzaje maki z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Wlej do innej miski olej, dodaj odstane siemię i wymieszaj mikserem.
- Wlej mleko, zmiksuj, a potem po trochu wmieszaj mikserem mieszankę suchą składników.
- Nakładaj porcje ciasta do gofrownicy i piecz ok. 3-4 minut, aż będą złote i chrupkie.
fot. Gofry bezglutenowe bez jajek/Adobe Stock, Mila Naumova
Gofry bezglutenowe bez jajek i mleka
Oto gofry wegańskie i bezglutenowe. Wychodzą naprawdę smaczne i chrupiące, są przy tym ładnie wypieczone.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 2 szklanki wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka słodzika.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki, w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Wlewaj ciasto na formę gofrową i smaż kilka minut na złoty kolor.
fot. Gofry bezglutenowe bez jajek i mleka/Adobe Stock, zoeytoja
Gofry bezglutenowe Schär: przepis
Oto przepis na pyszne gofry z cukinii bezglutenowe. Oczywiście mąkę wskazaną w przepisie możesz zastąpić owsianą lub kasztanową.
Składniki:
- 2 małe cukinie – ok. 350 g,
- 120 g uniwersalnej mąki Schär,
- 2 jaja,
- 120 g maślanki,
- 85 g sera cheddar,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- 50 g oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, osusz i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Następnie odciśnij i przełóż do miski.
- Wbij do niej jaja, dodaj maślankę i olej i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i przyprawy oraz sodę, proszek do pieczenia i starty ser. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby powstało jednorodne ciasto.
- Wylewaj porcje ciasta na gofrownicę i piecz je przez ok. 2-3 minuty.
- Podawaj z sosem czosnkowym lub z jajem sadzonym czy gulaszem.
fot. Gofry bezglutenowe z cukinii/Adobe Stock, san_ta
Bezglutenowe gofry bananowe
Składniki:
- 2 jaja,
- 2 banany,
- ¾ szklanki mąki owsianej
- ¼ szklanki oleju rzepakowego,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek, a następnie ubij pianę z białek (nie musi być sztywna).
- W innym pojemniku zblenduj żółtka z bananami, cynamonem i olejem. Następnie wmieszaj sodę, proszek i mąkę owsianą, a na końcu wmieszaj pianę z białek.
- Smaż porcje ciasta w rozgrzanej gofrownicy przez 4-6 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
fot. Bezglutenowe gofry bananowe/Adobe Stock, Mila Naumova
Zwykłe gofry bezglutenowe
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (można użyć mieszanki mąki bezglutenowej lub pojedynczej mąki, takiej jak mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka gryczana, mąka owsiana),
- 2 jaja,
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki mleka (lub mleka roślinnego, takiego jak mleko migdałowe, mleko kokosowe),
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. oleju rzepakowego, oleju kokosowego),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W dużym naczyniu wymieszaj mąkę bezglutenową, cukier (jeśli używasz), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj.
- Wlej mieszankę mokrą do suchych składników i wymieszaj tylko do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo.
- Nagrzej gofrownicę zgodnie z instrukcjami producenta. Wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smaż gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
- Gotowe gofry serwuj z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce, bita śmietana czy inne dodatki według upodobań.
fot. Zwykłe gofry bezglutenowe/Adobe Stock, fascinadora
Czytaj także:
Przepisy w diecie bezglutenowej: 9 pomysłów na smaczne dania
5 najlepszych przepisów na naleśniki bezglutenowe
Gluten jest nie tylko w produktach z pszenicy, jęczmienia i żyta