Naleśniki bez mleka, także bez mleka i jajek to coraz bardziej popularna alternatywa dla zwykłych naleśników. Zazwyczaj szykuje się je dla osób z alergiami pokarmowymi lub osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Wtedy konieczne jest zastąpienie mleka napojami roślinnymi. Przy rezygnacji także z jajek, konieczne jest użycie składnika, który podczas smażenia zespoli luźne ciasto w naleśnik. Są na to różne sposoby, które omawiamy poniżej. Podajemy też sprawdzone przepisy.
Spis treści:
Naleśniki bez mleka: dla kogo, zalety
Naleśniki bez mleka są idealne dla osób, które z różnych powodów muszą unikać mleka. Mogą to być osoby z nietolerancją laktozy, z alergią na białka mleka krowiego czy stosujące diety wegańskie. To także propozycja dla osób, które chcą dbać o zdrowie poprzez unikanie tłuszczu zwierzęcego. Może jeść je każdy — dorosły i dziecko.
Zalety naleśników bez mleka:
- Brak mleka sprawia, że naleśniki są bezpieczne dla osób z alergiami na mleko.
- Naleśniki bez mleka mogą być łatwiejsze do strawienia niż tradycyjne naleśniki.
- Można stosować różne zamienniki wedle upodobania: napoje roślinne, takie jak „mleko” migdałowe, sojowe, ryżowe czy owsiane. Pozwala to dostosować smak i wartości odżywcze naleśników.
Naleśniki bez mleka i jajek: zalety
Naleśniki bez mleka i jajek są odpowiednie dla osób z alergią na jajka lub białka mleka krowiego lub z nietolerancją laktozy. Pasują też do diety wegańskiej oraz niskocholesterolowej.
Zalety naleśników bez mleka i jajek:
- Mogą być spożywane przez większą grupę osób, w tym tych z różnymi alergiami pokarmowymi.
- Są lżejsze — brak jajek i mleka często sprawia, że naleśniki są mniej tłuste i lekkostrawne.
- Łatwość w modyfikacji — jest wiele zamienników, które mogą być stosowane zamiast jajek i mleka, co pozwala na dostosowanie przepisu do indywidualnych potrzeb.
Jak zrobić naleśniki bez mleka?
Zastanawiasz się, jak zrobić naleśniki bez mleka? Mleko krowie zastąpisz dowolnym napojem roślinnym, np. migdałowym, sojowym, ryżowym, owsianym, kokosowym. Jeśli nie musisz unikać przetworów mlecznych, możesz, zamiast mleka, użyć jogurtu, kefiru, maślanki.
Do przygotowania ciasta na naleśniki bez mleka można użyć standardowej mąki pszennej, ale można również eksperymentować z mąką owsianą, ryżową czy pełnoziarnistą.
Zwykle nawet na dużą porcję ciasta wystarcza jedno jajko – naleśniki są wtedy delikatniejsze. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać 2 jaja. Zawsze po usmażeniu pierwszych 2-3 naleśników (wiadomo: pierwszy nigdy się nie udaje) możesz dodać do ciasta jedno jajo więcej, jeśli chcesz, aby naleśniki wyszły bardziej zwarte.
Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany (rzadkie, ale gęstsze niż mleko). W razie potrzeby można dodać więcej wody lub napoju roślinnego. Aby naleśniki były elastyczne, warto dodać odrobinę oleju do ciasta (łyżka na porcję ciasta). Dodatek ten sprawia też, że na patelni z nieprzywierającą powierzchnią można smażyć takie naleśniki bez natłuszczania patelni. To dodatkowo zmniejsza zawartość tłuszczu w potrawie.
Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek?
Jajka w przepisie na naleśniki można zastąpić:
- siemieniem lnianym: 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody = 1 jajko.
- puddingiem chia: 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody = 1 jajko.
- bananem: 1/2 rozgniecionego banana = 1 jajko (dobre do słodkich naleśników).
- sodą oczyszczona i octem: 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu jabłkowego = 1 jajko.
Mleko można zastąpić dowolnym napojem roślinnym lub mlecznym przetworem w postaci jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki.
Tak jak w przypadku naleśników bez mleka, standardowa mąka pszenna jest dobrym wyborem, ale można eksperymentować z innymi mąkami (ryżową, owsianą itp.).
Aby gotowe naleśniki były bardziej puszyste, można dodać odrobinę proszku do pieczenia.
Naleśniki bez mleka: przepisy
Poniżej 5 przepisów na naleśniki bez mleka. Każdy z tych przepisów można dostosować do swoich upodobań i potrzeb dietetycznych, eksperymentując z różnymi mąkami, napojami roślinnymi i zamiennikami jajek. Dzięki temu naleśniki mogą być smacznym i zdrowym posiłkiem dla każdego.
Puszyste naleśniki bez mleka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka napoju roślinnego (np. sojowego lub migdałowego),
- 1 jajko lub zamiennik (np. siemię lniane),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
- Dodaj napój roślinny, jajko lub zamiennik, oraz olej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Smaż na rozgrzanej patelni, aż naleśniki będą złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
fot. Puszyste naleśniki bez mleka/ Adobe Stock, bisa2bisa
Naleśniki bez mleka z budyniem
Najprostszy przepis to na każde jajko użyć 20 g proszku budyniowego – to porcja na 1 naleśnik. Zatem jeśli chcesz zrobić 4 naleśniki, potrzebujesz 4 jaj i 80 g proszku budyniowego. Jajka miesza się z proszkiem budyniowym, aby uzyskać ciasto. Nic więcej nie trzeba dodawać. Wystarczy natłuścić patelnię i smażyć. Można natomiast przygotować naleśniki bez mleka z budyniem jako dodatkiem. Propozycja niżej.
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 szklanka napoju roślinnego,
- 1 jajko lub zamiennik,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Składniki na budyń:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez mleka,
- 2 szklanki napoju roślinnego,
- 2 łyżki cukru lub erytrytolu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki na naleśniki i usmaż je na patelni.
- Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zastępując mleko napojem roślinnym.
- Nałóż budyń na naleśniki, zwiń w rulony lub złóż na pół.
fot. Naleśniki bez mleka z budyniemj/ Adobe Stock, rainbow33
Naleśniki bez mleka z jogurtem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1 jajko lub zamiennik,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj jogurt naturalny z wodą gazowaną.
- Dodaj pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednorodne ciasto.
- Smaż naleśniki na patelni na złoty kolor (z obu stron). Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami.
fot. Naleśniki bez mleka z jogurtem/ Adobe Stock, New Africa
Naleśniki z mąki ryżowej bez mleka
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki,
- 2 szklanki napoju roślinnego lub gazowanej wody,
- 1 jajko lub zamiennik,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Połącz mąkę ryżową z napojem roślinnym, jajkiem lub zamiennikiem, olejem i solą.
- Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Smaż na rozgrzanej patelni, aż ciasto się zetnie.
fot. Naleśniki z mąki ryżowej bez mleka/ Adobe Stock, AALA_IMAGES
Naleśniki z mąki owsianej bez mleka
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej (możesz zmielić w tym celu płatki owsiane),
- 2 szklanka napoju roślinnego,
- 1 jajko lub zamiennik,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę owsianą wymieszaj z napojem roślinnym, jajkiem lub jego zamiennikiem, olejem i solą.
- Mieszaj do uzyskania gładkiej, płynnej masy.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
fot. Naleśniki z mąki owsianej bez mleka/ Adobe Stock, David Pimborough
Czytaj także:
5 najlepszych przepisów na naleśniki bezglutenowe
6 przepisów na keto naleśniki
Jak zrobić naleśniki proteinowe + 3 przepisy