Zioła na odchudzanie fot. Adobe Stock

Zioła na odchudzanie - skutecznie spalają tłuszcz

Sięgnij po zioła i przyprawy, które uzupełniają dietę oraz treningi ułatwiając odchudzanie. Naucz się, jak przygotować napary, które przyspieszą przemianę materii.
/ 17.10.2019 14:33
Zioła na odchudzanie fot. Adobe Stock

Spis treści:

Jak działają zioła na odchudzanie?

Picie naparów z suszonych ziół wspomaga walkę z nadmiarem kilogramów. Ziołowe herbatki najlepiej jest kupować w zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością, by mieć pewność, że jest to produkt najwyższej jakości.

Zioła posiadają właściwości moczopędne, przeczyszczające czy pęczniejące. Jednak jeśli nie zmodyfikujesz swojej diety, nie będziesz się racjonalnie odżywiać ani wykonywać ćwiczeń fizycznych to same zioła nie wystarczą, by schudnąć. 

Zioła przeczyszczające

W początkowej fazie stosowania pomagają w usuwaniu zalegających resztek pokarmowych w jelitach, regulują pracę przewodu pokarmowego i tym samym nieco zmniejszają masę ciała. Jednak dłuższe stosowanie nie przynosi już pożądanych rezultatów, a tylko zaburza naturalną perystaltykę jelit, powoduje wzdęcia i bóle brzucha,. Zwiększanie dawki nasila tylko niepożądane skutki. Stosuj zatem takie preparaty, ale tylko przez okres kilku dni.

Zioła moczopędne

Przy stosowaniu naparów wykazujących działanie moczopędne powinnaś uważać, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Gdy pozbywasz się wody z organizmu w krótkim czasie możesz zauważyć spadek masy ciała. To nie jest tkanka tłuszczowa! Uzupełniaj tracone płyny, ponieważ dla organizmu odwodnienie jest bardzo groźne.

Zioła pęczniejące

Po spożyciu dają uczucie wypełnienia w żołądku, co pośrednio hamuje głód. Tego typu zioła nie działają jednak na każdego. Reakcja zależy bowiem od indywidualnego progu odczuwania sytości.

Zioła przyspieszające przemianę materii

Dzięki właściwościom zwiększającym ukrwienie zioła mogą czasowo przyspieszać tempo przemian metabolicznych. Takie działanie wspiera odchudzanie.

Bezpieczne stosowanie ziół

Preparaty ziołowe same w sobie są bezpieczne, o ile ich skład jest kontrolowany przez odpowiednie jednostki. Działanie poszczególnych ziół sumuje się i uzupełnia. Niebezpiecznie jest kupować preparaty o nieznanym składzie (np. na bazarach), tzw. „chińskie zioła”, które mogą zawierać szkodliwe domieszki, niekoniecznie pochodzenia roślinnego. Zażywanie takich preparatów może być niebezpieczne.

Uważaj na leki

Ważne jest także, by uwzględnić wszystkie inne przyjmowane leki, ponieważ składniki roślin mogą wejść w interakcje z leczniczymi preparatami chemicznymi. Substancje zawarte w roślinach mogą nawet wielokrotnie zwiększać lub zmniejszać stężenie lekarstw we krwi. Składniki przeczyszczające oraz zawierające śluz mogą zmniejszać wchłanianie niektórych preparatów. Inne nasilają lub hamują działanie leków hormonalnych.

Preparaty czosnku czy zawierające żeń-szeń, spożywane przed planowanym zabiegiem mogą zwiększać krwawienia, a kozłek lekarski przedłuża działanie stanu narkozy. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy i jak powinniśmy stosować zioła do wspomagania odchudzania powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Zioła odchudzające
fot. Adobe Stock

Zioła odchudzające

Zobaczcie, jakie zioła i przyprawy warto stosować, by wspomagać proces utraty masy ciała.

Do parzenia

  • Fiołek trójbarwny

Zioło to działa odczyszczająco na organizm i lekko moczopędnie, poprawia przemianę materii.

Jak przyrządzić?

2 łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Odcedź. Pij 2 razy dziennie po szklance naparu.

  • Kruszyna pospolita

Wykorzystuje się zarówno sproszkowaną korę, jak i owoce kruszyny. Napar z tej rośliny pobudza funkcje jelita grubego, działając przeczyszczająco. Zwiększa także wytwarzanie żółci. Świeża kruszyna jest trująca, swoje toksyczne właściwości traci dopiero podczas procesu suszenia. Mimo to, lepiej stosować ją rozważnie.

Jak przyrządzić?

Łyżkę kory (lub pół łyżki owoców) zalej szklanką wody i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pij najwyżej 2 razy dziennie 1 - 2 łyżki naparu z owoców lub po pół szklanki płynu uzyskanego z kory.

  • Krwawnik pospolity

Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, stymuluje procesy trawienne i poprawia przyswajanie wielu cennych składników pokarmowych. Uwaga! U osób mających skłonności do uczuleń, krwawnik może wywołać wysypkę. Używany w nadmiernych ilościach powoduje zatrucie objawiające się oszołomieniem i bólem głowy.

Jak przyrządzić?

Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku. Nie gotuj, lecz trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, by napar naciągnął. Po tym czasie odcedź. Pij 1-2 szklanki płynu dziennie.

  • Lubczyk lekarski

Herbatki z tego ziela działają moczopędnie, pobudzają system trawienny do intensywniejszej pracy, redukują nadmierną fermentację jelitową. Łagodzą bóle brzucha, wzdęcia, niestrawność.

Jak przyrządzić?

Łyżkę rozdrobnionej, wysuszonej rośliny zalej szklanką wody i postaw na ogniu. Niech się podgrzewa przez około pół godziny, uważaj jednak, by nie dopuścić do wrzenia. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

  • Łopian

Łopianowe wywary stymulują nerki, żołądek i jelita do pracy. Pobudzają też trawienie i wspomagają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.

Jak przyrządzić?

2 łyżki korzenia łopianu zalej 2 szklankami wody. Gotuj przez 5 minut i przecedź. Pij po 0,5 szklanki naparu 2 - 3 razy dziennie.

  • Mięta pieprzowa

Doskonale reguluje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Warto ją pić, gdy dokuczają wzdęcia.

Jak przyrządzić?

Łyżkę mięty zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw. Po 10 minutach odcedź. Pij 2 -3 razy dziennie po szklance naparu.

  • Mniszek pospolity

Herbatki z mniszka pobudzają czynności wątroby, zwiększają ilość wytwarzanej żółci oraz ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Zwiększają także wydzielanie soku żołądkowego i wspomagają trawienie pokarmów.

Jak przyrządzić?

2 łyżki ziół mniszka zalej 2 szklankami ciepłej, ale nie gorącej wody. Następnie ogrzewaj powoli pod przykryciem, nie dopuszczaj do wrzenia. Przecedź. Pij 0,5 szklanki ciepłego naparu 2 - 3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem.

  • Poziomka pospolita

Oprócz słodkich i aromatycznych owoców w ziołolecznictwie wykorzystuje się także liście tej rośliny. Działają one moczopędnie, likwidują stany zapalne jelit. Owoce natomiast mają właściwości lekko przeczyszczające. Poziomkowe napary - czy to z liści, czy z owoców - stymulują przemianę materii.

Jak przyrządzić?

Łyżkę liści lub suszonych owoców zalej szklanką wrzątku i przykryj. Po 10 minutach odcedź. Pij 2 - 3 razy dziennie po szklance naparu.

  • Skrzyp polny

Napary ze skrzypu stosowane są jako łagodny środek moczopędny. Najważniejszym składnikiem tej rośliny jest krzemionka - substancja poprawiająca przemianę materii.

Jak przyrządzić?

2 łyżki ziela zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, następnie przecedź. Pij po filiżance naparu 2 - 4 razy dziennie przed posiłkiem.

  • Szałwia lekarska

Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa wiatropędnie, reguluje perystaltykę jelit. Stosuje się ją w nieżytach przewodu pokarmowego, zwłaszcza gdy towarzyszy im nadmierna fermentacja.

Jak przyrządzić?

Zagotuj w rondelku wodę. Gdy zacznie wrzeć, zaczerpnij szklankę płynu i zalej nim jedną łyżkę liści. Przykryj i postaw na sitku nad parującą resztą wody w garnku. Po 15 minutach przecedź. Pij 2 łyżki 3 razy dziennie.

Zioła wspomagające odchudzanie
fot. Adobe Stock

Przyprawy

Zajrzyj do szafek kuchennych. Wśród przypraw znajdziesz wiele takich, które ułatwiają odchudzanie. Należą do nich:

  • anyż: działa wiatropędnie;
  • bazylia: reguluje poziom cholesterolu, ułatwia trawienie białka i tłuszczu;
  • cząber: pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi stany zapalne;
  • estragon: działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci;
  • imbir: łagodzi bóle żołądkowe;
  • majeranek: zapobiega wzdęciom, w diecie bezsolnej może zastąpić sól;
  • melisa: aktywizuje soki trawienne, działa uspokajająco;
  • oregano (lebiodka): zmniejsza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym;
  • rozmaryn: ułatwia trawienie;
  • szałwia: chroni śluzówkę żołądka i działa przeciwzapalnie, leczy lekkie biegunki;
  • tymianek: ułatwia trawienie tłustych pokarmów;
  • chili: pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii;
  • owoc jałowca: działa moczopędnie, wzmaga wydzielanie żółci;
  • nasiona kminku: mają pozytywny wpływ na procesy trawienne;
  • owoc kolendry: ma właściwości rozkurczające oraz wiatropędne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Dowiedz się więcej o naturalnym wspomaganiu odchudzania:
8 naturalnych spalaczy tłuszczu, które pomogą ci schudnąć
Ostre wspomaganie odchudzania,Czy pieprz cayenne przyspiesza metabolizm?
Imbir – jego stosowanie jest prostsze niż myślałaś