Dieta dla grupy krwi AB jest najmniej restrykcyjna i najłatwiejsza w utrzymaniu. Według wierzeń osób stosujących dietę opartą o grupy krwi, grupa AB jest najmłodszą z wszystkich grup. Jest bardziej elastyczna, ale trzeba dostosować swój jadłospis pod jej wymagania, by zoptymalizować swoje zdrowie.
Spis treści:
- Predyspozycje zdrowotne osób z grupą krwi AB
- Zasady diety dla osób z grupą krwi AB
- Tabela produktów żywnościowych dla grupy krwi AB
Predyspozycje zdrowotne osób z grupą krwi AB
Teoria diety zgodnej z grupą krwi została niejednokrotnie obalona przez naukowców, ale ten sposób żywienia dalej ma swoich zwolenników. Osoby wierzące w znaczenie grupy krwi w odniesieniu do optymalnej diety uważają, że posiadacze grupy AB mają pewne wspólne cechy:
- Są najbardziej przystosowani do współczesnych warunków życia i rozwijającego się społeczeństwa.
- Mogą częściej zmieniać miejsce życia, klimat i sposób odżywiania.
- Nie są tak narażeni na choroby cywilizacyjne jak osoby, które powinny stosować dietę dla grupy krwi B.
- Mają szybki metabolizm.
- Osoby te są silne i zwinne.
- Osoby te są narażone na występowanie wrzodów żołądka i refluksu.
Zasady diety dla osób z grupą krwi AB
Pewne predyspozycje posiadaczy grupy krwi AB powodują, że właściwy jest dla nich model żywienia oparty na konkretnych zasadach:
- Dieta dla grupy krwi AB może zawierać mięso, ale w niewielkich ilościach. Nie ma konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa, jak w przypadku diety dla grupy krwi A.
- Zaleca się ograniczanie spożycia mięsa czerwonego.
- Nie powinno się jeść fasoli, kukurydzy, pszenicy i gryki.
- Wskazane jest jedzenie 3-5 posiłków dziennie.
- Warto stosować lekkie techniki kulinarne: gotowanie, duszenie, zamiast pieczenia i smażenia.
- Można prewencyjnie stosować dietę przeciwwrzodową.
Należy także stosować się do podziału produktów na zalecane i niezalecane według tabeli.
Tabela produktów żywnościowych dla grupy krwi AB
TABELA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA GRUPY KRWI AB |
|
MIĘSO I DRÓB |
|
wysoce wskazane |
baranina, indyk, jagnięcina, królik |
neutralne |
bażant, wątroba |
niewskazane |
bekon, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, kuropatwa, kurczaki, przepiórki, serca, szynki, wieprzowina, wołowina |
OWOCE MORZA I RYBY |
|
wysoce wskazane |
dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynki, szczupak, ślimaki |
neutralne |
kałamarnica, karp, kawior, małże, rekin, sola, sum, śledź, świeży, tuńczyk |
niewskazane |
bieługa, flądra, halibut, homar, kraby, krewetki, łosoś wędzony, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, śledzie marynowane, węgorz, żaby |
NABIAŁ I JAJA (2–4 tygodniowo) |
|
wysoce wskazane |
jogurt, kefir, kwaśna śmietana (chuda), mleko owcze, ser: farmer, feta, mozzarella, owczy, ricotta, sojowy (tofu), wiejski |
neutralne |
chude lub 2% mleko, gee, mleko sojowe, ser: cheddar, edamski, ementaler, gouda, szwajcarski, śmietankowy, serwatka |
niewskazane |
lody, masło, maślanka, mleko tłuste, ser: brie, camembert, parmezan |
OLEJE I TŁUSZCZE |
|
wysoce wskazane |
masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich |
neutralne |
olej: lniany, z wątroby dorsza, z orzeszków ziemnych |
niewskazane |
olej: bawełniany, dyniowy, krokoszowy, kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy |
ORZECHY I PESTKI |
|
wysoce wskazane |
kasztany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne |
neutralne |
migdały, nasiona pinii, orzech brazylijski, orzeszki kashew, orzeszki pistacjowe |
niewskazane |
mak, orzech kokosowy, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam |
FASOLA I ROŚLINY STRĄCZKOWE |
|
wysoce wskazane |
fasola czerwona, fasolka pinto, soczewica zielona |
neutralne |
bób, fasola biała, fasolka szparagowa, groch, soczewica czerwona, soja, zielony groszek |
niewskazane |
fasola: aduke, azuki, czarna, groszek, „czarne oczko” |
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY |
|
wysoce wskazane |
orkisz, owies, proso, ryż: basmati, biały, brązowy, dziki; żyto, otręby: ryżowe, owsiane; chleb: z kiełków pszenicy, sojowy, żytni, wafle ryżowe; makaron: orkiszowy, ryżowy, żytni |
neutralne |
amarant, jęczmień, pszenica, kiełki i otręby pszenne, chleb: bezglutenowy, pszenny, pumpernikiel, bagietka, mąka: graham, jęczmienna, pszenna, kuskus |
niewskazane |
gryka, kukurydza, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, pieczywo kukurydziane |
WARZYWA |
|
wysoce wskazane |
bakłażan, brokuły, buraki, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta włoska, kiełki lucerny, ogórki, pasternak, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki |
neutralne |
brukselka, cebula, cebula czerwona, chrzan, cukinia, cykoria, dynia (wszystkie dyniowate), endywia, imbir, kalarepa, kapusta: biała, chińska, czerwona, pekińska, kolendra, koper, marchew, oliwki zielone, pędy bambusa, pieczarki, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska (daikon), sałata, szalotka, szczaw, szparagi, szpinak, trybula ogrodowa, wodorosty, ziemniaki białe i czerwone |
niewskazane |
awokado, grzyby shitake, karczochy, kiełki: fasolki mung i rzodkiewek; kukurydza, papryka: czerwona, jalapeno, zielona, żółta; rzodkiewki |
OWOCE |
|
wysoce wskazane |
ananas, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, śliwki, winogrona: czarne, czerwone i zielone; wiśnie, żurawina |
neutralne |
arbuz, borówki, brzoskwinie, daktyle gruszki, jabłka, jeżyny, kiwi, maliny, mandarynki, melony, morele, oliwki zielone, owoce bzu czarnego, papaya, porzeczka, rodzynki, suszone śliwki |
niewskazane |
banany, granaty, karambola, mango, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki |
PRZYPRAWY |
|
wysoce wskazane |
chrzan, curry, czosnek, imbir, miso, pietruszka |
neutralne |
agar, algi, bazylia, bergamotka, chleb świętojański, cynamon, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, papryka, rozmaryn, sól, szafran, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia, wodorosty |
niewskazane |
anyżek, kapary, kozieradka, pieprz: biały, cayenne, czarny i czerwony, ziele angielskie |
INNE PRZYPRAWY |
|
wysoce wskazane |
tempeh |
neutralne |
cukier biały i brązowy, czekolada, galaretki i konfitury z dopuszczalnych owoców, majonez, melasa, miód, musztarda, sos sojowy, syrop klonowy, tamari |
niewskazane |
ketchup, ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, słód jęczmienny, żelatyna |
HERBATKI ZIOŁOWE |
|
wysoce wskazane |
echinacea, głóg, imbir, korzeń lukrecji, lucerna, łopian, ostropest plamisty, owoce dzikiej róży, pietruszka, rumianek, zielona herbata, żeń-szeń |
neutralne |
cayenne, brzoza, dziki bez, dziurawiec, kocimiętka, kora dębu, krwawnik pospolity, kurzyślep, liście maliny, mniszek lekarski, morwa, szałwia, tymianek, waleriana |
niewskazane |
aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, lipa, senes, znamiona kukurydzy |
UŻYWKI |
|
wysoce wskazane |
kawa bezkofeinowa i z kofeiną |
neutralne |
napoje gazowane, piwo, wino białe i czerwone, woda sodowa |
niewskazane |
coca-cola, herbata czarna, likiery destylowane, napoje gazowane dietetyczne |
Fragment książki Grupa krwi a odżywianie. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Publikacja za zgodą wydawcy. Treść artykułu opublikowana pierwotnie 6.03.2013.
Czytaj także:
Jak naturalnie obniżyć poziom CRP dietą? Sprawdzone wskazówki
Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi dietą? Sprawdzone wskazówki
Obalamy mity: Czy osoby odżywiające się zdrowo mogą mieć wysoki cholesterol?