dieta dla grupy krwi AB fot. Adobe Stock, kucherav

Dieta dla grupy krwi AB - tabela produktów polecanych i przeciwwskazanych

Dieta dla grupy krwi AB jest najbardziej różnorodna, ale też wymaga ograniczeń. Przedstawiciele z grupą krwi AB powinni unikać alkoholu, a tłuste i ciężkostrawne potrawy zastąpić lżejszymi. Zaleca się także unikanie ostrych przypraw, z uwagi na wysokie predyspozycje do stanów zapalnych śluzówki żołądka. Przedstawiamy kompletną tabelę produktów żywnościowych dla grupy krwi AB.
/ 15.04.2022 08:48
dieta dla grupy krwi AB fot. Adobe Stock, kucherav

Dieta dla grupy krwi AB jest najmniej restrykcyjna i najłatwiejsza w utrzymaniu. Według wierzeń osób stosujących dietę opartą o grupy krwi, grupa AB jest najmłodszą z wszystkich grup. Jest bardziej elastyczna, ale trzeba dostosować swój jadłospis pod jej wymagania, by zoptymalizować swoje zdrowie.

Spis treści:

  1. Predyspozycje zdrowotne osób z grupą krwi AB
  2. Zasady diety dla osób z grupą krwi AB
  3. Tabela produktów żywnościowych dla grupy krwi AB

Predyspozycje zdrowotne osób z grupą krwi AB

Teoria diety zgodnej z grupą krwi została niejednokrotnie obalona przez naukowców, ale ten sposób żywienia dalej ma swoich zwolenników. Osoby wierzące w znaczenie grupy krwi w odniesieniu do optymalnej diety uważają, że posiadacze grupy AB mają pewne wspólne cechy:

  • Są najbardziej przystosowani do współczesnych warunków życia i rozwijającego się społeczeństwa.
  • Mogą częściej zmieniać miejsce życia, klimat i sposób odżywiania.
  • Nie są tak narażeni na choroby cywilizacyjne jak osoby, które powinny stosować dietę dla grupy krwi B.
  • Mają szybki metabolizm.
  • Osoby te są silne i zwinne.
  • Osoby te są narażone na występowanie wrzodów żołądka i refluksu.

Zasady diety dla osób z grupą krwi AB

Pewne predyspozycje posiadaczy grupy krwi AB powodują, że właściwy jest dla nich model żywienia oparty na konkretnych zasadach:

  • Dieta dla grupy krwi AB może zawierać mięso, ale w niewielkich ilościach. Nie ma konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa, jak w przypadku diety dla grupy krwi A.
  • Zaleca się ograniczanie spożycia mięsa czerwonego.
  • Nie powinno się jeść fasoli, kukurydzy, pszenicy i gryki.
  • Wskazane jest jedzenie 3-5 posiłków dziennie.
  • Warto stosować lekkie techniki kulinarne: gotowanie, duszenie, zamiast pieczenia i smażenia.
  • Można prewencyjnie stosować dietę przeciwwrzodową.

Należy także stosować się do podziału produktów na zalecane i niezalecane według tabeli.

Tabela produktów żywnościowych dla grupy krwi AB

TABELA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA GRUPY KRWI AB

MIĘSO I DRÓB

wysoce wskazane

baranina, indyk, jagnięcina, królik

neutralne

bażant, wątroba

niewskazane

bekon, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, kuropatwa, kurczaki, przepiórki, serca, szynki, wieprzowina, wołowina

OWOCE MORZA I RYBY

wysoce wskazane

dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynki, szczupak, ślimaki

neutralne

kałamarnica, karp, kawior, małże, rekin, sola, sum, śledź, świeży, tuńczyk

niewskazane

bieługa, flądra, halibut, homar, kraby, krewetki, łosoś wędzony, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, śledzie

marynowane, węgorz, żaby

NABIAŁ I JAJA (2–4 tygodniowo)

wysoce wskazane

jogurt, kefir, kwaśna śmietana (chuda), mleko owcze, ser: farmer,

feta, mozzarella, owczy, ricotta, sojowy (tofu), wiejski

neutralne

chude lub 2% mleko, gee, mleko sojowe, ser: cheddar, edamski,

ementaler, gouda, szwajcarski, śmietankowy, serwatka

niewskazane

lody, masło, maślanka, mleko tłuste, ser: brie, camembert, parmezan

OLEJE I TŁUSZCZE

wysoce wskazane

masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich

neutralne

olej: lniany, z wątroby dorsza, z orzeszków ziemnych

niewskazane

olej: bawełniany, dyniowy, krokoszowy, kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy

ORZECHY I PESTKI

wysoce wskazane

kasztany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne

neutralne

migdały, nasiona pinii, orzech brazylijski, orzeszki kashew, orzeszki pistacjowe

niewskazane

mak, orzech kokosowy, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam

FASOLA I ROŚLINY STRĄCZKOWE

wysoce wskazane

fasola czerwona, fasolka pinto, soczewica zielona

neutralne

bób, fasola biała, fasolka szparagowa, groch, soczewica czerwona, soja, zielony groszek

niewskazane

fasola: aduke, azuki, czarna, groszek, „czarne oczko”

ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY

wysoce wskazane

orkisz, owies, proso, ryż: basmati, biały, brązowy, dziki; żyto, otręby: ryżowe, owsiane; chleb: z kiełków pszenicy, sojowy, żytni, wafle ryżowe; makaron: orkiszowy, ryżowy, żytni

neutralne

amarant, jęczmień, pszenica, kiełki i otręby pszenne, chleb: bezglutenowy, pszenny, pumpernikiel, bagietka, mąka: graham, jęczmienna, pszenna, kuskus

niewskazane

gryka, kukurydza, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, pieczywo kukurydziane

WARZYWA

wysoce wskazane

bakłażan, brokuły, buraki, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta włoska, kiełki lucerny, ogórki, pasternak, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki

neutralne

brukselka, cebula, cebula czerwona, chrzan, cukinia, cykoria, dynia (wszystkie dyniowate), endywia, imbir, kalarepa, kapusta: biała, chińska, czerwona, pekińska, kolendra, koper,

marchew, oliwki zielone, pędy bambusa, pieczarki, pomidory,

por, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska (daikon), sałata, szalotka, szczaw, szparagi, szpinak, trybula ogrodowa, wodorosty, ziemniaki białe i czerwone

niewskazane

awokado, grzyby shitake, karczochy, kiełki: fasolki mung i rzodkiewek; kukurydza, papryka: czerwona, jalapeno, zielona, żółta; rzodkiewki

OWOCE

wysoce wskazane

ananas, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, śliwki, winogrona: czarne, czerwone i zielone; wiśnie, żurawina

neutralne

arbuz, borówki, brzoskwinie, daktyle gruszki, jabłka, jeżyny, kiwi, maliny, mandarynki, melony, morele, oliwki zielone, owoce bzu czarnego, papaya, porzeczka, rodzynki, suszone śliwki

niewskazane

banany, granaty, karambola, mango, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki

PRZYPRAWY

wysoce wskazane

chrzan, curry, czosnek, imbir, miso, pietruszka

neutralne

agar, algi, bazylia, bergamotka, chleb świętojański, cynamon, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, papryka, rozmaryn, sól, szafran, szczypiorek,

trybula ogrodowa, tymianek, wanilia, wodorosty

niewskazane

anyżek, kapary, kozieradka, pieprz: biały, cayenne, czarny i czerwony, ziele angielskie

INNE PRZYPRAWY

wysoce wskazane

tempeh

neutralne

cukier biały i brązowy, czekolada, galaretki i konfitury z dopuszczalnych owoców, majonez, melasa, miód, musztarda, sos sojowy, syrop klonowy, tamari

niewskazane

ketchup, ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, słód jęczmienny, żelatyna

HERBATKI ZIOŁOWE

wysoce wskazane

echinacea, głóg, imbir, korzeń lukrecji, lucerna, łopian, ostropest plamisty, owoce dzikiej róży, pietruszka, rumianek, zielona herbata, żeń-szeń

neutralne

cayenne, brzoza, dziki bez, dziurawiec, kocimiętka, kora dębu, krwawnik pospolity, kurzyślep, liście maliny, mniszek lekarski, morwa, szałwia, tymianek, waleriana

niewskazane

aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, lipa, senes, znamiona kukurydzy

UŻYWKI

wysoce wskazane

kawa bezkofeinowa i z kofeiną

neutralne

napoje gazowane, piwo, wino białe i czerwone, woda sodowa

niewskazane

coca-cola, herbata czarna, likiery destylowane, napoje gazowane dietetyczne

Fragment książki Grupa krwi a odżywianie. Wydawnictwo Studio Astropsychologii.  Publikacja za zgodą wydawcy. Treść artykułu opublikowana pierwotnie 6.03.2013.

Czytaj także:
Jak naturalnie obniżyć poziom CRP dietą? Sprawdzone wskazówki
Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi dietą? Sprawdzone wskazówki
Obalamy mity: Czy osoby odżywiające się zdrowo mogą mieć wysoki cholesterol?