Dieta dla grupy krwi 0 zakazuje jedzenia nabiału, a poleca jedzenie produktów bogatych w jod. Osoby z krwią typu 0 mogą jeść mięso, ale raczej powinny unikać zbóż.
Spis treści:
- Predyspozycje zdrowotne osób z grupą krwi 0
- Zalecenia do diety dla osób z grupą krwi 0
- Tabela produktów diety dla grupy krwi 0
Predyspozycje zdrowotne osób z grupą krwi 0
Dieta zgodna z grupą krwi to antynaukowa teoria, która nie jest poparta badaniami. Potraktuj informacje o odżywianiu dopasowanym do grupy krwi jako ciekawostkę. Wyznawcy teorii diety zgodnej z grupami krwi uważają, że posiadacze grupy krwi 0 mają wspólne predyspozycje zdrowotne:
- Grupa krwi 0 to najczęstsza z grup krwi jest najbardziej popularna wśród ludzi.
- To grupa krwi naszych przodków, zgodnie z tym geny osób z grupą krwi 0 kształtowały się podczas rozwoju myślistwa i zbieractwa.
- Ludzie z grupą krwi 0 mają podobno najbardziej wytrzymały organizm i układ odpornościowy.
- Osoby z grupą krwi 0 to osoby silne i wytrzymałe.
- Dieta dla osób z grupą krwi 0 (w przeciwieństwie do diety dla grupy krwi A) nie powinna być wegetariańska.
Zalecenia do diety dla osób z grupą krwi 0
Wiesz już, że zalecenia diety dla grupy krwi 0 nie są poparte badaniami i dowodami naukowymi. Jeśli mimo wszystko chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety dopasowanej dla osób z grupą krwi 0, zapoznaj się z zaleceniami:
- Założenia diety dla osób z grupą krwi 0 są bliskie diety niskowęglowodanowej.
- Dieta jest podobna do diety paleo.
- Nie powinno się jeść glutenu i produktów zbożowych.
- Wśród niepolecanych warzyw znajdują się: kalafior, ziemniaki, brukselka i soczewica.
- Dieta jest bogata w białko i dostosowane tłuszcze.
- Podstawę żywienia stanowi mięso, możliwie dzikie i ekologiczne.
Tabela produktów diety dla grupy krwi 0
TABELA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA GRUPY KRWI 0 |
|
MIĘSO I DRÓB |
|
wysoce wskazane |
baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowina |
neutralne |
bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa |
niewskazane |
bekon, gęś, szynka, wieprzowina |
OWOCE MORZA I RYBY |
|
wysoce wskazane |
dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk |
neutralne |
flądra, homar, kalmar, karp, kraby, krewetki, małże, mule (omułki jadalne), ostrygi, raki, rekin, ślimaki, węgorz |
niewskazane |
kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane |
NABIAŁ I JAJKA (4–5 tygodniowo) |
|
wysoce wskazane |
gee (klarowane masło) |
neutralne |
jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser mozzarella, ser owczy, ser sojowy (tofu), mleko sojowe |
niewskazane |
kefir, lody, maślanka, mleko krowie, sery: biały, brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, śmietankowy, wiejski oraz serwatka, śmietana |
OLEJE I TŁUSZCZE |
|
wysoce wskazane |
olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni |
neutralne |
olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej słonecznikowy |
niewskazane |
olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych |
ORZECHY I PESTKI |
|
wysoce wskazane |
pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane |
neutralne |
kasztany, migdały, nasiona pinii, orzechy laskowe, orzeszki pekan, pestki słonecznika, ziarno sezamowe |
niewskazane |
mak, orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzeszki nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, orzeszki ziemne |
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE |
|
wysoce wskazane |
fasola aduki, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko” |
neutralne |
bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna, fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja |
niewskazane |
fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona |
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY |
|
wysoce wskazane |
|
neutralne |
amarant, gryka, jęczmień, orkisz, proso, ryż, żyto, oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż |
niewskazane |
kukurydza, owies, pszenica, kasza kuskus, kiełki pszenicy oraz otręby, mąki, pieczywo i makarony z tych zbóż |
WARZYWA |
|
wysoce wskazane |
boćwina, brokuły, cebula, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pasternak, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak, wodorosty |
neutralne |
buraki, cukinia, groch cukrowy, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka: jalapeno, zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, radicchio, rzodkiewka, rzodkiew japońska (daikon), seler, sałata lodowa, szparagi, tempech, tofu |
niewskazane |
awokado, bakłażan, brukselka, grzyby shiitake, kalafior, kapusta biała i czerwona, kiełki lucerny, kukurydza, pieczarki, szczaw, ziemniaki białe i czerwone |
OWOCE |
|
wysoce wskazane |
figi świeże i suszone, morwa, śliwki świeże i suszone |
neutralne |
agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, oliwki zielone, papaja, porzeczki czarne i czerwone, rodzynki, winogrona: czarne, czerwone i zielone, wiśnie, żurawina |
niewskazane |
jeżyny, mandarynki, melony, oliwki czarne, pomarańcze, rabarbar, truskawki |
PRZYPRAWY |
|
wysoce wskazane |
algi, chleb świętojański, curry, glony morskie, imbir, kozieradka, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, wodorosty |
neutralne |
agar, anyżek, bazylia, cząber, estragon, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, miso, miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tamari, trybula ogrodowa, tymianek, ziele angielskie, żelatyna |
niewskazane |
cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy, spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia |
INNE PRZYPRAWY |
|
wysoce wskazane |
|
neutralne |
dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, dressing o niskiej zawartości tłuszczu, mus jabłkowy, musztarda, sos Worcester, cukier, melasa |
niewskazane |
ketchup, marynaty kwaśne i słodkie |
HERBATKI ZIOŁOWE |
|
wysoce wskazane |
chmiel, imbir, kurzyślep, lipa, mięta, mniszek lekarski, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, kolcowój lekarski, herbata rooibos, pu-erh, mate |
neutralne |
brzoza, dziewanna, dziki bez, głóg, herbata zielona, kora dębu, kocimiętka, korzeń lukrecji, kozłek lekarski (waleriana), krwawnik pospolity, liście maliny, rumianek, szałwia, tymianek, werbena pospolita, żeń-szeń |
niewskazane |
aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, liść truskawki, łopian, podbiał, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy |
UŻYWKI |
|
wysoce wskazane |
|
neutralne |
czekolada, piwo, wino białe i czerwone |
niewskazane |
coca-cola, czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, mocne napoje alkoholowe, likiery, napoje gazowane |
Fragment książki Grupa krwi a odżywianie. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Publikacja za zgodą wydawcy. Treść artykułu opublikowana pierwotnie 6.03.2013.
Czytaj także:
Dieta dla grupy krwi AB - tabela produktów polecanych i przeciwwskazanych
Dieta dla grupy krwi B - tabela z produktami przeciwwskazanymi i polecanymi
Obalamy żywieniowe mity: 8 popularnych mitów o miodzie. Zderzenie ze słodko-gorzką prawdą