Grupa krwi dawniej
Przodkowie osób z grupą krwi A byli rolnikami i prowadzili spokojny, osiadły tryb życia.
Czym współcześnie charakteryzują się osoby z grupą krwi A?
Współcześni ludzie z tą grupą krwi są typowymi wegetarianami. Najlepiej służy im żywność świeża i w jak najbardziej naturalnej postaci. Choć grupa A jest predysponowana do takich chorób jak rak, cukrzyca, czy choroby serca, wzmacniając system odpornościowy poprzez odpowiednie odżywianie może zapobiegać rozwojowi tych i innych chorób.
Co i w jakich ilościach należy spożywać?
Osoby z grupą krwi A mają zazwyczaj niski poziom kwasu żołądkowego, przez co słabo trawią białka mięsa. Natomiast proteiny roślinne są dobrze trawione i dodają im energii. Nabiał jest także, tak jak mięso, słabiej trawiony i w dodatku powoduje reakcje insulinowe, które z kolei spowalniają metabolizm.
Mięso
Dla osób z grupą krwi A najkorzystniejsze byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa. Kto jednak jest jego namiętnym zjadaczem z pewnością niechętnie przychyli się do takiej propozycji. Gorąco jednak zachęcam, aby chociaż stopniowo spróbować eliminować te produkty, zastępując je kilka razy w tygodniu np. rybami i tofu. Jeśli już koniecznie musisz jeść mięso, dbaj o to, aby było ono gotowane lub pieczone, a nie mocno smażone. Zmorą są mięsa przetworzone, np. parówki czy różnego rodzaju szynki. Naszprycowane są one saletrą, która sprzyja powstawaniu raka żołądka.
Produkty mleczne
Grupa A toleruje nieduże ilości produktów mlecznych poddanych fermentacji mlekowej. Dobre są dla nich jogurty i kefiry z niską zawartością tłuszczu, zawierające kultury bakterii. Mleko sojowe i ser sojowy (tofu) są bardzo wskazane w ich diecie.
Tłuszcze
Aby dobrze funkcjonować, grupa A nie potrzebuje dużo tłuszczu. Wystarczy łyżka stołowa wskazanego oleju dodana do duszonych warzyw czy surówki, aby pomóc w trawieniu i wydalaniu.
Ze względu na zalecenia dla grupy A, dotyczące eliminacji protein zwierzęcych, aby dostarczyć organizmowi korzystnych uzupełnień, warto, aby osoby te spożywały orzechy i pestki, które dostarczają ważnych komponentów białkowych.
Produkty zbożowe
Wspaniałym, zalecanym zamiennikiem protein pochodzących z mięsa są dla tej grupy białka roślinne z różnych roślin strączkowych. Osoby z grupą krwi A mogą spożywać zboża i produkty zbożowe z korzyścią dla zdrowia, zwracając uwagę, aby były całościowe, czyli nieoczyszczone i niepozbawione najwartościowszych składników. Chleby pełnoziarniste, mąki i makarony z pełnego przemiału stwarzają wiele możliwości kulinarnych.
Zobacz także: Czy istnieje związek między dietą a grupą krwi?
Owoce i warzywa
Grupie A doskonale służą warzywa, dostarczające minerałów, enzymów i antyutleniaczy. Ważne jest, aby spożywać je w jak najbardziej naturalnej postaci, świeże i mało przetworzone. Najlepiej surowe, lub lekko gotowane np. na parze. Doskonałym warzywem dla grupy A są brokuły, które ze względu na właściwości przeciwutleniające wzmacniają system odpornościowy. Podobnie działa czosnek, który ponadto jest naturalnym antybiotykiem. Wysoce wskazane dla tej grupy jest tofu. Bardzo zachęcam do spożywania tego „serka”. Można go przyrządzać na najróżniejsze sposoby, przyprawiając ulubionymi, wskazanymi przyprawami, uzyskując w ten sposób wspaniałe dania. Tofu bardzo dobrze komponuje się w potrawach z warzywami. Owoce to pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennej diety. Dla grupy krwi A jest wiele wskazanych owoców. Zwróć uwagę głównie na te, które zawierają witaminę C, antyutleniacz szczególnie ważny dla zapobiegania rakowi żołądka, czyli takie jak grejpfrut i kiwi.
Napoje
Grupie A dobrze robi wypicie na czczo szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny. Pomaga to w redukowaniu śluzu, zgromadzonego przez noc w przewodzie pokarmowym. W ciągu dnia polecane są soki z zalecanych owoców i warzyw, przygotowane samodzielnie i zawsze pite zaraz po wyciśnięciu, bowiem tylko takie są pełnowartościowym napojem. Osoby z grupą krwi A mogą sobie pozwolić na picie kawy (oczywiście w rozsądnych ilościach), bowiem zwiększa ona poziom kwasu żołądkowego, którego tej grupie brakuje. Dobre jest dla nich czerwone wino, wpływające pozytywnie na naczynia sercowe. Pite w umiarkowanych ilościach pomaga obniżyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca. Wiele jest wskazanych ziół, które dobrze służą osobą z tej grupy, stymulując ich system odpornościowy, np. echinacea, łopian czy aloes. Zielona herbata dostarcza ochrony przeciwko rakowi poprzez działanie utleniające, a głóg tonizuje naczynia sercowe. Aby wspomóc trawienie warto wypić herbatkę z imbiru, która zimą dodatkowo rozgrzeje. Gdy czujesz się zestresowany, możesz odprężyć się wypijając napar z rumianku.
Przyprawy
Dla tej grupy prawidłowa kombinacja przypraw może mieć korzystny wpływ na wzmocnienie systemu odpornościowego. Jednak należy zwrócić uwagę, aby unikać octu i przetworów, które go zawierają, np. keczupu, który oprócz octu zawiera niewskazane dla tej grupy pomidory.
Właściwe odżywianie
Komponując właściwą dietę należy zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie organizmowi odpowiednich witamin, minerałów i biosubstancji, które dadzą dodatkową ochronę przed chorobami, na które osoby z grupą krwi A są szczególnie narażone. Zadaniem tych naturalnych substancji jest:
- wzmocnienie systemu odpornościowego,
- dostarczenie antyutleniaczy zwalczających raka,
- zapobieganie infekcjom,
- wzmocnienie mięśnia sercowego,
- zabezpieczenie przed stresem.
Osoby z grupą krwi A powinny zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie do organizmu wit. z grupy B. Zwłaszcza wit.B12 i kwasu foliowego. Osoby te często mają problem z absorbowaniem wit.B12. Deficyt tej witaminy zwłaszcza u ludzi starszych może powodować przypadłości neurologiczne. Natomiast brak kwasu foliowego może przyczynić się do anemii, bowiem jest on niezbędny do tworzenia nowych komórek. Znajdziemy go w szparagach, szpinaku, czerwonych buraczkach, drożdżach, brokułach. Witaminy z grupy B, to „rodzinka”, która w pożywieniu występuje zawsze razem i w takiej postaci jest najlepiej przyswajana. W różnych produktach witaminy te występują w różnych proporcjach. Wit. B12 w większej ilości występuje zwykle w proteinach zwierzęcych, które tej grupie nie są wskazane. Jednak osoby z grupą krwi A mogą czerpać tę witaminę z produktów sojowych, np. z miso, sosu sojowego, z tempehu oraz ze szpinaku czy chlorelli. Grupa krwi A predysponuje do częstszego występowania zachorowań na raka, szczególnie raka żołądka i gruczołu
sutkowego. Dlatego wskazane jest odżywienie się pełnowartościowym, naturalnym pokarmem, z uwzględnieniem pewnych substancji zapobiegających występowaniu tych chorób. Warto w tym miejscu wspomnieć o antyoksydantach, które chronią przed rakiem i innymi chorobami. Przeciwdziałają one powstawaniu wolnych rodników oraz eliminują i zastępują uszkodzone cząsteczki, nienadające się do naprawy i oczyszczają z niepożądanych substancji powstałych przez działanie wolnych rodników. Do antyoksydantów należą wit. A, C, E oraz niektóre minerały i substancje roślinne. Dla osób z grupą krwi A, ważne jest zwrócenie
szczególnej uwagi na wit. C, E i selen.
Osoby z grupą krwi A są raczej spokojnego usposobienia. Odziedziczyły je po przodkach rolnikach, którzy byli ukierunkowani na pokojowe współbytowanie. Obecne czasy, nacechowane konfliktami, gonitwą za sukcesem i konkurencyjnością, są trudne do przetrwania dla spokojnych osobników z tej grupy. Przez to są oni narażeni na większe stresy i słabiej sobie z nim radzą.
W codziennej diecie powinni więc zwrócić szczególną uwagę na pokarmy, które zawierają jak najwięcej aktywnych biologicznie związków wspierających pracę mózgu oraz takie, które zaopatrują mózg w dostateczną ilość energii. Ważna jest więc witamina C oraz witaminy z grupy B, a także lecytyna i magnez.
Dobrymi środkami łagodnie relaksującymi i pozytywnie wpływającymi na „skołatane” nerwy, czyli działającymi antystresowo są herbatki z rumianku, waleriany, dziurawca i melisy. Osoby z grupą krwi A powinny również zainteresować się echinaceą, która ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu, chroniąc go m.in. przed infekcjami, na którą te osoby są narażone, a także na głóg, wzmacniający naczynia sercowe i ostropest plamisty, który zapobiega uszkodzeniom wątroby (osoby z grupy A są podatne na zaburzenia wątroby i woreczka żółciowego).
Zobacz także: Grupa krwi A - jaka dieta?
Fragment książki Grupa krwi a odżywianie. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.