W teorii celem produkcji bułek fit jest dostarczenie klientowi zdrowszego pieczywa, czyli takiego, które syci na dłużej, nie dostarcza przesadnej liczby kalorii i zawiera wiele cennych makro i mikroskładników. Nie od dzisiaj wiadomo jednak, że bardzo często producenci wykorzystują trendy, aby sprzedać swoje produkty. Moda na fitness i dbanie o zdrowie, a także odchudzanie, sprawiła, że wiele marketów i piekarni ma w swojej ofercie bułki fit. Czy naprawdę takie pieczywo jest lepsze od tradycyjnego i czy zasługuje na to, by nosić taką nazwę?
Spis treści:
Bułka fit – co to?
Pod pojęciem bułka fit producenci pieczywa sprzedają, przynajmniej teoretycznie, wypieki ze zmodyfikowanym składem, m.in razowe pieczywo. Chodzi o to, aby takie pieczywo dostarczało więcej węglowodanów złożonych i błonnika, ewentualnie dostarczało więcej białka niż tradycyjne białe bułki. Zazwyczaj osiągane jest to poprzez dodatki: ziarna, otręby, inne gatunki mąki. Bułka fit bardzo często ma na wierzchu różne ziarna. Często jest to sezam, ale też np. nasiona słonecznika.
Wykorzystanie tych dodatków i zmniejszenie zawartości białej mąki ma na celu spowodowanie, aby cukier we krwi nie wzrastał gwałtownie, a potem równie gwałtownie spadał. Pieczywo fit ma też dostarczać dodatkowych wartościowych składników: głównie białka i błonnika, ale też witamin i mikroelementów, które są niezbędne dla zachowania zdrowia, a których nie zawiera zwykłe białe pieczywo. Idealna fit bułka nie jest też zbyt kaloryczna.
Rodzaje bułek fitness
Wśród bułek fit można znaleźć:
- bułki twarogowe fit,
- bułki pełnoziarniste fit,
- fit bułki orkiszowe
- bułki owsiane fit,
- bułki cynamonowe fit,
- fit bułki do burgerów,
- fit bułki drożdżowe,
- bułki orkiszowe fit,
- bułki żytnie fit.
Jednak najbardziej popularne i najczęściej oznaczane hasłem „fitness” są bułki pszenne o zmodyfikowanym składzie. I właśnie nimi się tu zajmiemy.
fot. Ranking fit bułek/ Adobe Stock, WavebreakMediaMicro
Ranking fit bułek
Do utworzenia naszego rankingu „zaprosiliśmy” 6 fit bułek, czyli bułeczek, które sprzedawca lub/i producent nazywa bułkami fitness albo dietetycznymi. Przyjrzeliśmy się ich wartościom odżywczym podawanym przez producentów. Następnie porównaliśmy je i w każdej kategorii (kaloryczność, zawartość białka i błonnika) wybraliśmy najlepszą według nas propozycję. Na koniec wybraliśmy zwycięzcę. Oto bohaterowie naszego rankingu i wyniki naszego „śledztwa”.
1. Bułka śniadaniowa fitness z Lidla
Skład:
- mąka (pszenna 56 %, żytnia 15 %),
- woda,
- ziarna słonecznika,
- ziarna soi,
- siemię lniane,
- drożdże,
- sól,
- ekstrakt słodu jęczmiennego,
- mąka z prażonego słodu pszennego,
- kwas askorbinowy.
Wartości odżywcze na 100 g:
- 270 kcal,
- 4,2 g tłuszczu,
- 49 g węglowodanów,
- 9,5 g białka,
- 5,1 g błonnika.
2. Bułka śniadaniowa fitness z Carrefoura
Składniki:
- mąka (pszenna 60%, żytnia 12%),
- woda,
- słonecznik,
- soja,
- sól,
- siemię lniane,
- drożdże,
- ekstrakt słodu jęczmiennego,
- mąka z prażonego słodu pszennego,
- kwas askorbinowy.
Wartości odżywcze na 100 g:
- 282 kcal,
- 3,9 g tłuszczu,
- 49 g węglowodanów,
- 10 g białka,
- 4,6 g błonnika.
3. Bułka poranna fitness (Biedronka)
Skład:
- mąka pszenna (55,2%),
- woda,
- mąka żytnia (5,6%),
- siemię lniane,
- nasiona słonecznika,
- ziarna soi,
- otręby pszenne,
- drożdże,
- sól,
- gluten pszenny,
- mąka pszenna wstępnie skleikowana,
- olej rzepakowy,
- kwas askorbinowy,
- mąka ze słodu pszennego,
- prażona mąka ze słodu jęczmiennego.
Wartości odżywcze na 100 g:
- 291 kcal,
- 4,6 g tłuszczu,
- 49 g węglowodanów,
- 11 g białka,
- 6,6 g błonnika.
4. Bułka fitness Light (Raszczyk)
Skład:
- mąka pszenna,
- woda,
- płatki jęczmienne,
- słonecznik,
- siemię lniane,
- sezam,
- drożdże,
- sól,
- ekstrakt słodu jęczmiennego.
Wartości odżywcze na 100 g:
- 261 kcal,
- 0,93 g tłuszczu,
- 54,8 g węglowodanów,
- 7,6 g białka,
- 1,85 g błonnika.
5. Bułka dietetyczna (Kłos)
Skład (z opisu; brak listy składników):
- mąka pszenna,
- zakwas żytni,
- ziarna lnu,
- otręby pszenne.
Wartości odżywcze na 100 g:
- 218 kcal,
- 3,2 g tłuszczu,
- 42 g węglowodanów,
- 7,7 g białka,
- brak informacji o błonniku.
6. Bułka fit Vandemoortele (mrożona, do odpieczenia)
Skład:
- mąka (pszenica, żyto, jęczmień, owies, słód prażony jęczmień, słód pszenny),
- woda,
- nasiona sezamu,
- zakwas,
- nasiona słonecznika,
- siemię lniane brązowe,
- rozdrobniona SOJA,
- drożdże, sól,
- siemię lniane żółte,
- gluten pszenny,
- kwas askorbinowy,
- inaktywowane drożdże.
Wartości odżywcze na 100 g:
- 284 kcal,
- 6,9 g tłuszczu,
- 43 g węglowodanów,
- 9,6 g białka,
- 4,9 g błonnika.
Bułka fit – kalorie
Jeśli chodzi o kaloryczność bułek fitness, to ranking – od najmniej kalorycznej do najbardziej kalorycznej wygląda następująco:
- bułka dietetyczna (Kłos) – 218 kcal/100 g,
- bułka fitness Light (Raszczyk) – 261 kcal/100 g,
- bułka śniadaniowa fitness z Lidla – 270 kcal/100 g,
- bułka śniadaniowa fitness z Carrefoura – 282 kcal/100 g,
- bułka fit Vandemoortele – 284 kcal/100 g,
- bułka poranna fitness (Biedronka) – 291 kcal/100 g.
Czy bułki fitness są mniej kaloryczne od zwykłych? Niekoniecznie… Np. zwykła kajzerka (producent SPC) dostarcza 282 kcal w 100 g. Z naszego zestawienia 2 fit bułki są od niej bardziej kaloryczne, jedna ma taką samą kaloryczność i 3 są mniej kaloryczne.
Bułka fitness – białko
Tutaj promujemy wysoką zawartość białka, ponieważ podczas odchudzania nie może go zabraknąć w diecie, aby chudnąc zdrowo. Białko jest też potrzebne osobom regularnie uprawiającym fitness. Oto bułki fit uporządkowane od najwyższej do najniższej zawartości białka:
- bułka poranna fitness (Biedronka) – 11 g białka/100 g,
- bułka śniadaniowa fitness z Carrefoura – 10 g białka/100 g,
- Bułka fit Vandemoortele – 9,6 g białka/100 g,
- bułka śniadaniowa fitness z Lidla – 9,5 g białka/100 g,
- bułka dietetyczna (Kłos) – 7,7 g białka/100 g,
- bułka fitness Light (Raszczyk) – 7,6 g białka/100 g.
O ile więcej białka zawierają fit bułki niż zwykła kajzerka? Kajzerka (SPC) dostarcza 8 g białka w 100 g. To oznacza, że 2 fit bułki zawierają mniej białka w 100 g produktu niż zwykła pszenna kajzerka!
Bułki fitness — błonnik
Błonnik to ważny składnik diety – co do tego to już nikt nie ma co do tego wątpliwości. Dlatego jego zawartość powinna być istotnym czynnikiem przy wyborze pieczywa fitness. Oto ranking bułek fit od tej o najwyższej zawartości błonnika do najniższej:
- bułka poranna fitness (Biedronka) – 6,6 g błonnika/100 g,
- bułka śniadaniowa fitness z Lidla – 5,1 g błonnika/100 g,
- Bułka fit Vandemoortele – 4,9 g błonnika/100 g,
- bułka śniadaniowa fitness z Carrefoura – 4,6 g błonnika/100 g,
- bułka fitness Light (Raszczyk) – 1,85 g błonnika/100 g,
- bułka dietetyczna (Kłos) – brak informacji o błonniku.
Fit bułki vs. zwykła kajzerka (SPC) pod względem zawartości błonnika? Przykro to mówić, ale i w tej kategorii, kajzerka może wygrać z niektórymi bułkami fitness. Zawiera ona 2 g błonnika w 100 g. Jedna bułka na pewno pod tym względem okazała się od niej gorsza, 4 okazały się lepsze, a o 1 nie wiadomo, ile dostarcza błonnika (producencie, nie wstydź się, podaj tę wartość).
Ranking bułek fitness – która najlepsza?
Aby wyłonić zwycięzcę, przyznawaliśmy punkty za pozycje w poszczególnych rankingach. O 6 punktów za pozycję 1. do 1 punktu za pozycję ostatnią. To pozwoliło utworzyć ostateczny ranking najlepszej bułki fit, czyli tej, która zdobyła najwięcej punktów:
- bułka poranna fitness (Biedronka) – 13 punktów,
- bułka śniadaniowa fitness z Lidla – 12 punktów,
- bułka śniadaniowa fitness z Carrefoura – 11 punktów,
- Bułka fit Vandemoortele – 10 punktów,
- bułka dietetyczna (Kłos) – 9 punktów.
- bułka fitness Light (Raszczyk) – 8 punktów.
Trzeba jednak pamiętać, że pieczywo to nie wszystko. Bardzo istotne jest to, co znajdzie się w posiłku obok niego. Bo sama fit bułka wprowadzona do jadłospisu nie sprawi, że cała dieta stanie się zdrowa czy zmieni się w dietę odchudzającą. Bułki fitness mogą być jedynie jednym z jej elementów, dlatego traktuj nasz ranking jako ogólną wskazówkę, nie wyrocznię, i szykuj zdrowe kanapki fit.
Przepis na fit bułki
Poniżej przepis na fit bułki, czyli zdrowszą wersję pieczywa.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej,
- łyżka mąki orkiszowej,
- szklanka ciepłej wody,
- 7 g suchych drożdży,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- łyżeczka nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Wlej do niej szklankę ciepłej wody oraz oliwę i wyrób ciasto.
- Przykryj miskę czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 40-45 minut. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.
- Natłuszczonymi dłońmi uformuj z ciasta rulon i podziel go na 8 kawałków.
- Z każdego formuj okrągłą bułeczkę i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Spryskaj je wodą.
- Wstaw do piekarnika (200 stopni) i piecz 25-30 minut.
fot. Fit bułka przepis/ Adobe Stock, Ildi
Czytaj także:
Pomysły na fit śniadania nie tylko do pracy
6 najlepszych przepisów na szparagi fit
5 przepisów na fit zapiekanki mięsne i warzywne