Dieta makrobiotyczna fot. Adobe Stock

Dieta makrobiotyczna - zasady, efekty, przepisy

Jedz przede wszystkim nieprzetworzone zboża, uzupełnij je warzywami i roślinami strączkowymi. Dzięki diecie makrobiotycznej będziesz cieszyć się zdrowiem i schudniesz.
Agata Bernaciak / 21.10.2019 15:47
Dieta makrobiotyczna fot. Adobe Stock

Spis treści:

Na czym polega dieta makrobiotyczna?

Makrobiotyka wywodzi się z chińskiej filozofii, według której sekretem zdrowia jest zachowanie równowagi między elementami Yin i Yang. W żywieniu Yin reprezentuje pokarmy ochładzające a Yang ogrzewające. Co decyduje o tym, do którego elementu przynależy produkt? To między innymi:

  • miejsce uprawy,
  • ph,
  • kolor,
  • smak,
  • aromat.

O diecie makrobiotycznej zrobiło się głośno za sprawą Japończyka Georga Ohsawa. Podstawę diety stanowią posiłki przygotowywane z:

  • pełnych, niełuskanych ziaren pszenicy, żyta, owsa, kaszy jaglanej i jęczmiennej, kukurydzy, gryki i ryżu;
  • suszonych owoców;
  • warzyw i roślin strączkowych.

Dopuszcza się również spożywanie ryb oraz produktów, takich jak sos sojowy, sushi i tofu. Niedozwolone jest jednak spożywanie mleka i mięsa. 

Zasady i efekty diety

Dieta makrobiotyczna jest dietą niskobiałkową. Składa się w:

  • 40-60% ze zbóż,
  • 25-30% warzywa,
  • 5-10% nasion roślin strączkowych.

Fundamentem diety są pełne ziarna zbóż. Można jadać gotowane zboża lub w postaci kasz, płatków, razowych makaronów, chleba na zakwasie, ciast, placków itp. Stawiaj na lokalne warzywa, które wyrosły w twojej strefie klimatycznej.Jedz je kiszone, surowe, blanszowane, gotowane na parze, w wodzie, duszone, smażone czy pieczone. Unikaj ziemniaków, pomidorów, oberżyny (bakłażana).

Rośliny strączkowe są najważniejszym źródłem białka roślinnego w tym sposobie żywienia. Najlepsze są małe i kolorowe fasolki, ciecierzyca, soczewica, groch zielony i żółty, soja.

Z meny należy wyeliminować:

  • mięso,
  • tłuszcze zwierzęce,
  • jaja,
  • drób,
  • nabiał (w tym masło, sery, śmietanę, lody, słodzone jogurty),
  • cukier,
  • słodycze, w tym czekolady,
  • owoce tropikalne i południowe, soki z nich,
  • sztucznie gazowane napoje, pepsi, colę, oranżady,
  • kawę i herbatę czarną.

Dodatkowo wykluczasz produkty konserwowane, mrożone, rafinowane, oczyszczane, ekstrakty, barwione sztucznie, aromatyzowane, ostre przyprawy, papierosy, octy spirytusowe oraz silne napoje alkoholowe. Raz w tygodniu możesz zjeść rybę. Jakich efektów możesz się spodziewać? Stracisz ok. 5 kg w 2-3 tygodnie.

Dieta makrobiotyczna przepisy
fot. Adobe Stock

Spożycie napojów

Napoje należy pić w małych ilościach minimum 15-20 minut po posiłku. Dozwolone napoje to:

  • woda źródlana,
  • kawa zbożowa,
  • kawa z prażonego jęczmienia,
  • napary ziołowe.

Ważnym elementem jest również dokładne przeżuwanie pokarmów, co powoduje wydłużenie czasu jedzenia i zapobiega przejadaniu się. Ostatni posiłek spożywaj nie później niż 3 godziny przed snem.

Wady i zalety diety

Zaletą diety makrobiotycznej jest to, że bazuje na produktach niskoprzetworzonych, które są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dieta zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

Taka dieta jest jednak trudna do zbilansowania, ponieważ wykluczone są z niej produkty pochodzenia zwierzęcego, które są podstawowym źródłem pełnowartościowego białka. Dieta makrobiotyczna stwarza ryzyko niedoboru witaminy B12, żelaza i wapnia. Długotrwałe stosowanie diety makrobiotycznej może prowadzić do anemii i ogólnego osłabienia organizmu.

Diety nie mogą stosować osoby cierpiące na osteoporozę, choroby serca, nadczynność tarczycy, kamicę nerkową oraz kobiety w ciąży, w okresie menopauzy, a także dzieci i młodzież.

Przepisy

Wypróbuj przykładowe przepisy diety makrobiotycznej.

Komosa ryżowa/kasza jaglana ze śliwkami i orzechami (na 2 porcje)

Składniki:

  • ½ szklanki suchej komosy ryżowej,
  • 3-4 średnie śliwki,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka miodu lub syropu z agawy,
  • cynamon.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój w kostkę.
  2. Komosę ugotuj, wymieszaj z miodem/syropem z agawy i niewielką ilością soku z cytryny.
  3. Dodaj śliwki do komosy, całość wymieszaj z orzechami i dopraw cynamonem.

Kaszotto z kurkami i pestkami (na 2 porcje)

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 200 g kurek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki sera typu parmezan lub innego żółtego,
  • posiekana natka pietruszki, 2 łyżeczki pestek słonecznika,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  2. Kurku oczyść i pokrój na niewielkie kawałki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż stanie się lekko złota.
  4. Dodaj suchą kaszę i pokrojone kurki. Wszystkie składniki wymieszaj i podsmażaj 2-3 minuty.
  5. Wlej pierwszą szklankę bulionu.
  6. Kiedy kasza wchłonie bulion dolej kolejną szklankę i poczekaj aż kasza wchłonie bulion i stanie się miękka
  7. Kaszotto podawaj posypane żółtym serem, pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.

Dowiedz się więcej o innych, skutecznych dietach:
Prosta, szybka i skuteczna dieta odchudzająca. Gotowy jadłospis na 7 dni!
Czy dieta ketogeniczna to zdrowy sposób na schudnięcie?
Oczyszcza, odchudza i leczy - dieta dr Dąbrowskiej