Niskowęglowodanowe keto tiramisu to jeden ze smaczniejszych deserów ketogenicznych, jakie możesz przygotować. Niektórym wystarcza po prostu mascarpone, kawa i robią ekspresowe keto tiramisu, ale jeśli chcesz naprawdę wiernie odtworzyć ten deser w wersji niskowęglowodanowej, warto zrobić keto biszkopty. Oto 5 doskonałych przepisów na ketogeniczne tiramisu, które sprawdzi się też w diecie low carb lub w jadłospisie dla cukrzyków.
Spis treści:
- Jak zrobić niskowęglowodanowe keto tiramisu?
- Keto biszkopty do tiramisu
- Keto tiramisu z mascarpone - klasyczne
- Keto tiramisu w szklance
- Keto tiramisu czekoladowe
- Keto tiramisu z truskawkami
- Keto tiramisu cytrynowe
Jak zrobić niskowęglowodanowe keto tiramisu?
Klasyczne tiramisu powstaje z biszkoptów, espresso i kremu z mascarpone, żółtek i cukru. Żeby zrobić keto tiramisu, trzeba obniżyć w nim zawartość węglowodanów, czyli wykluczyć lub zamienić: biszkopty i cukier. Zamiast cukru w keto przepisach stosuje się niskowęglowodanowe słodziki. Biszkopty low carb można zrobić z mąki migdałowej lub kokosowej.
Pozostałe składniki tiramisu, czyli espresso, mascarpone i żółtka jak najbardziej wpisują się w założenia diety ketogenicznej (i low carb), nie trzeba więc z nich rezygnować. Keto tiramisu to nie jest tiramisu fit, ale może być ono doskonałym deserem dla osób stosujących różnorodne niskowęglowodanowe diety i dla cukrzyków, bo wywiera niewielki wpływ na poziom cukru we krwi.
6 przepisów na domowe lody keto bez cukru, lepsze niż z niejednej lodziarni
Keto biszkopty do tiramisu - przepis
Te uniwersalne keto biszkopty sprawdzą się do każdej niskowęglowodanowej wersji tiramisu, ale też innych keto deserów. Jeśli masz specjalną silikonową formę do pieczenia, możesz przygotować małe biszkopty w dowolnym kształcie. Jeśli nią nie dysponujesz, przygotuj jeden duży i płaski keto biszkopt i podziel go na mniejsze porcje po upieczeniu.
Składniki:
- 130 g mąki migdałowej,
- 40 g erytrolu lub ksylitolu w proszku,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 100 g śmietany 36%,
- 60 g masła.
Sposób przygotowania:
- Wsyp do miski mąkę migdałową, dodaj sól, proszek do pieczenia, erytrol.
- Dodaj jajko, śmietanę i rozpuszczone masło.
- Dokładnie wymieszaj kuchenną rózgą do połączenia wszystkich składników.
- Umieść w niewielkiej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
- Piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij i pozostaw keto biszkopt do ostudzenia.
fot. Keto tiramisu z keto biszkoptami/ Adobe Stock, Evgenija
Keto tiramisu z mascarpone - klasyczne
Jeśli masz już keto biszkopt, możesz zrobić każdą wersję ketogenicznego tiramisu. Zacznijmy od prostego, klasycznego tiramisu z mascarpone w wersji niskowęglowodanowej. Przygotuj biszkopt z poprzedniego przepisu, a następnie postępuj według wskazówek.
Składniki:
- porcja keto biszkoptu z powyższego przepisu,
- 150 ml espresso,
- 500 g mascarpone,
- 4 żółtka,
- 60 g ksylitolu lub innego keto słodzika,
- 2 łyżeczki kakao w proszku.
Sposób przygotowania:
- Przekrój keto biszkopt na dwie części w poprzek.
- Nasącz keto biszkopt kawą.
- Ubij mikserem mascarpone z żółtkami i wybranym keto słodzikiem tworząc keto krem do tiramisu.
- Na dnie wysokiego naczynia umieść keto biszkopt nasączony kawą, połóż warstwę kremu, kolejną warstwę biszkoptu i resztę keto kremu.
- Weź sitko i posyp keto tiramisu proszkiem kakaowym. Przełóż do lodówki na min. 3 godziny.
fot. Klasyczne keto tiramisu z mascarpone/ Adobe Stock, New Africa
Keto tiramisu w szklance - przepis
Keto tiramisu w szklance to prostsza, jednoporcjowa wersja tiramisu low carb, która nie wymaga dbania o kształt biszkoptu. W rej wersji przygotowaliśmy krem do tiramisu z bitej śmietany i mascarpone, bez żółtek i jaj.
Składniki:
- pół porcji keto biszkoptu przygotowanego z pierwszego przepisu,
- 250 g mascarpone,
- 50 ml śmietanki 36%,
- 20 g erytrolu w pudrze,
- 100 ml espresso,
- kakao do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ubij śmietankę, następnie dodaj do niej mascarpone i erytrol i wymieszaj, tworząc jednolity keto krem. Możesz dodać do niego kroplę aromatu wanilinowego.
- Podziel keto biszkopt na cząstki i nasącz je kawą.
- Przygotuj szklanki lub pucharki.
- Na dnie każdej szklanki ułóż trochę biszkoptu, następnie dodaj porcję kremu, biszkopty, krem mascarpone, a wierzch keto tiramisu w szklance udekoruj sypkim kakao. Przełóż do lodówki na kilka godzin.
fot. Keto tiramisu w szklance/ Adobe Stock, sveta_zarzamora
Przepis na keto tiramisu czekoladowe
To czekoladowe keto tiramisu bez biszkoptów nie wymaga dużo pracy, ale za to trzeba skorzystać z czekolady bez cukru. W istocie to waniliowy krem z kawową nutą podany z czekoladowym keto sosem. Wariacja deserowa na temat niskowęglowodanowego tiramisu dla fanów czekolady.
Składniki:
- 250 g mascarpone,
- 2 żółtka,
- laska wanilii,
- łyżeczka ziarnistej kawy drobno zmielonej,
- 50 ml mocnego espresso,
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru,
- kilka kropli stewii lub innego keto słodzika,
- łyżeczka sproszkowanego kakao.
Sposób przygotowania:
- Mascarpone ubij z żółtkami, dodaj ziarenka wanilii i 25 ml espresso. Osłodź keto słodzikiem, np. stewią.
- Rozpuść czekoladę bez cukru w kąpieli wodnej. Dodaj do niej espresso i ziarenka zmielonej kawy.
- Dodaj do czekolady łyżkę kremu z mascarpone.
- Na dnie szklanki lub pucharka ułóż krem czekoladowy.
- Połóż na nim krem z mascarpone, a wierzch keto tiramisu czekoladowego udekoruj kakao. Włóż do lodówki na min. 30 minut przed podaniem.
fot. Keto tiramisu czekoladowe/ Adobe Stock, Brebca
Keto tiramisu z truskawkami - przepis
Tiramisu z truskawkami to dla wielu Włochów profanacja ich klasycznego kawowego deseru, ale trzeba przyznać, że kwaśno-słodkie truskawki doskonale przełamują kawowy gorzki smak tiramisu. Truskawki na keto są dozwolone, więc można śmiało umieścić je w przepisach na keto tiramisu. Oto najprostszy z nich.
Składniki:
- 40 g migdałów,
- 50 ml espresso,
- 200 g truskawek,
- 250 g mascarpone,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- 30 g ksylitolu,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku.
Sposób przygotowania:
- Migdały zmiel w blenderze na mąkę. Nasącz mąkę migdałową espresso i umieść na dnie pucharków.
- Ubij śmietanę z ksylitolem i dodaj do niej mascarpone, tworząc krem.
- Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
- Umieść warstwę truskawek na dnie pucharków do tiramisu. Połóż na nich krem, a następnie udekoruj na wierzchu truskawkami.
- Posyp każdy deser keto tiramisu kawą rozpuszczalną na wierzchu.
- Przełóż do lodówki na ok. 2 godziny.
fot. Keto tiramisu z truskawkami/ Adobe Stock, rica_kinamoto
Nietypowe keto tiramisu cytrynowe
Keto tiramisu cytrynowe? Nie ma wiele wspólnego z oryginalnym deserem tiramisu, oprócz tego, że w tym deserze również są biszkopty nasączone kawą, a krem jest zrobiony z mascarpone. Poza tym ten keto deser to bardziej jednoporcjowy niskowęglowodanowy deser cytrynowy. Smakuje słodko, głęboko i jest bardzo orzeźwiający.
Składniki:
- pół porcji keto biszkoptów z pierwszego przepisu,
- 50 ml espresso,
- 100 g erytrolu w pudrze,
- 50 g masła,
- 2 małe cytryny,
- 3 żółtka,
- 250 g mascarpone.
Sposób przygotowania:
- Cytryny umyj i sparz wrzątkiem, a następnie otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
- W misce umieść żółtka, ksylitol i stopniowo wlewaj sok z cytryny, mieszając.
- Umieść miskę w kąpieli wodnej nad garnkiem z ciepłą wodą, cały czas ubijając żółtka z sokiem cytrynowym.
- Dodaj masło i mieszaj cały czas do połączenia składników i zgęstnienia masy.
- Dodaj do kremu cytrynowego połowę skórki z cytryny.
- Zmiksuj mascarpone ze skórką cytrynową.
- Pokrusz biszkopt i nasącz go kawą.
- W szklankach lub pucharkach na keto tiramisu cytrynowe umieść na dnie połowę biszkoptów.
- Umieszczaj warstwami: krem cytrynowy, krem mascarpone i kawowe biszkopty.
- Udekoruj skórką z cytryny. Przełóż do lodówki na min. 3 godziny.
fot. Keto tiramisu cytrynowe/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Czytaj także:
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto sernik – 5 niskowęglowodanowych przepisów na doskonały sernik ketogeniczny bez cukru
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy, które na stałe zagoszczą w twojej diecie