Keto pierniki są pyszne i zawierają tylko kilka gramów węglowodanów w porcji. Wypróbuj nasze 3 niskowęglowodanowe przepisy

keto pierniki.jpg fot. Adobe Stock, M.studio
Keto pierniki to niskowęglowodanowe zamienniki tradycyjnych pierników i pierniczków. Zawierają od 1 do 6 g węglowodanów w porcji. Nie zawierają mąki pszennej. Można je piec z mąki migdałowej, kokosowej lub mieszanki obu rodzajów mąki. Zapachem i smakiem bardzo przypominają tradycyjne wypieki, ale nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Ewa Cwil / 28.11.2023 05:16
keto pierniki.jpg fot. Adobe Stock, M.studio

Wypróbuj nasze przepisy na keto pierniki i pierniczki. Żaden przepis nie jest bardzo czasochłonny, a efekt wart jest starań. Proponujemy piernik łudząco podobny do staropolskiego, keto piernik z dyni z kruszonką orzechową oraz niskowęglowodanowe pierniczki świąteczne. Dzięki nim z większą łatwością i bez wielkich wyrzeczeń możesz stosować dietę ketogeniczną także w święta.

Spis treści:

  1. Keto piernik z mąki migdałowej
  2. Keto piernik z mąki kokosowej
  3. Keto piernik błyskawiczny

Keto pierniki z mąki migdałowej

Fajny przepis na pyszne, kruche keto pierniczki z mąki migdałowej. Możesz użyć dowolnego keto słodzika, choć najlepszy będzie substytut cukru brązowego, np. brązowy erytrytol, który nada ciastu miodowy kolor. Z przepisu wychodzi 15 pierniczków, a w każdym jest ok. 1 g węglowodanów. Możesz upieczone pierniczki dekorować keto lukrem (1,5 łyżki wody, 2-3 łyżki erytrytolu, skórka z połówki cytryny).

Składniki:

  • ¼ szklanki roztopionego masła,
  • ¼ szklanki keto słodzika,
  • duże jajko,
  • szklanka mąki migdałowej,
  • 2 łyżeczki imbiru, zmielonego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta mielonych goździków,
  • dodatkowo ¼ szklanki keto słodzika.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Do miski wlej roztopione masło, dodaj 1/4 szklanki słodzika i jajko. Dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj pozostałe składniki oprócz dodatkowego słodzika i wyrabiaj, aż powstanie miękkie ciasto.
  4. Umieść dodatkowy słodzik na talerzu lub w pojemniku z płaskim dnem. Nabieraj łyżką porcję ciasta, „maczaj” w słodziku i rozwałkowuj, formując okrągłe, płaskie ciasteczko.
  5. Powtarzaj, aż blacha wypełni się pierniczkami. Posyp je pozostałym słodzikiem.
  6. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 18-25 minut, aż pierniczki zbrązowieją na brzegach. Powinny być nadal dość miękkie.
  7. Odstaw do ostygnięcia i aż staną się kruchutkie.

Keto pierniki z mąki migdałowejfor. Keto pierniki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, Brent Hofacker

Keto piernik z mąki kokosowej

Oto keto piernik staropolski. Wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny. Możesz użyć wyłącznie mąki kokosowej, ale wtedy konsystencja ciasta będzie bardziej wilgotna i lepiąca. Dzieląc ciasto na 10 kawałków, w każdym będzie ok. 3 g węglowodanów. Na polewę możesz położyć migdały czy orzechy, aby ciasto było jeszcze bardziej apetyczne.

Składniki na ciasto:

  • 80 g mąki kokosowej,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 80 ml śmietany 30%,
  • 150 g masła,
  • 4 jaja,
  • 130 g erytrytolu lub ksylitolu w pudrze,
  • przyprawa do piernika bez cukru – ok. 20 g,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • słoik powideł śliwkowych bez cukru (opcjonalnie).

Składniki na polewę:

  • 50 g masła,
  • 25 ml śmietany 30%,
  • 20-25 g kakao,
  • 3 łyżeczki erytrytolu w pudrze.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Rozpuść w garnuszku masło, dodaj śmietanę, słodzik, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj i całość przelej do sporej miski i poczekaj aż ostygnie.
  3. Wybij jaja, oddzielając białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Do miski z masą maślaną dodaj mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek, proszek do pieczenia i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę przegotowanej wody.
  5. Wyłóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – ciasto nie rośnie zbyt mocno, więc formę można znacznie wypełnić. Wstaw do piekarnika.
  6. Piecz 45-55 minut z włączonym termoobiegiem – sprawdź patyczkiem, czy środek ciasta jest już suchy.
  7. Przed wyjęciem z formy ostudź keto piernik.
  8. Jeśli chcesz, możesz piernik przekroić w poprzek na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Zrób to, zanim polejesz piernik polewą.
  9. Przygotuj polewę. Zagotuj w garnuszki masło ze śmietanką i słodzikiem. Dodaj kakao i mieszaj do uzyskania połyskującej masy. Smaruj wierch i boki piernika mocno ciepłą polewą.

Keto piernik z mąki kokosowejfor. Keto piernik z mąki kokosowej/ Adobe Stock, zi3000

Keto piernik błyskawiczny

W tym przepisie przyprawy, które wymieniamy z osobna, możesz zastąpić mieszanką przypraw do piernika z dobrym składem. Na rynku są różne, więc wybierz tę, która ci najlepiej pasuje. Na keto piernik z dyni możesz przyszykować z kruszonkę, tak jak podajemy. Warto, bo w kruszonce jest dodatkowa porcja tłuszczu i białka. Przy założeniu, że z blachy wychodzi 12 kawałków, w każdym z nich będzie jedynie 6 g węglowodanów.

Składniki na ciasto:

  • 1 ¾ szklanki bardzo drobnej mąki migdałowej,
  • ⅓ szklanki brązowego erytrytolu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki mielonych goździków,
  • 4 duże jaja,
  • szklanka dyni startej na drobnych oczkach,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub roztopionego masła,

Składniki na kruszonkę:

  • ½ szklanki mąki migdałowej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • ¾ szklanki drobno posiekanego orzecha pekan,
  • 2 łyżki słodzika (najlepiej brązowego erytrytolu),
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj suche składniki.
  3. W drugiej misce ubij jajka, dodaj startą dynię, ekstrakt waniliowy i ostudzony, roztopiony tłuszcz.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi, aż utworzy się lekko gęste, spójne ciasto. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i przygotuj kruszonkę orzechową.
  5. W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę, a następnie posyp nią równomiernie cały wierzch ciasta.
  6. Piecz ciasto dyniowe na środkowej półce piekarnika przez 35-45 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta dyniowego będzie czysty. Jeśli wierzch zbyt szybko się przyrumieni, po 25 minutach pieczenia przykryj wierzch formy kawałkiem folii.
  7. Studź ciasto w wyłączonym i uchylonym piekarniku, a następnie w temperaturze pokojowej. Keto piernik dyniowy powinien stygnąć minimum 3 godziny przed krojeniem.

Keto piernik błyskawiczny z dynifor. Keto piernik błyskawiczny z dyni/ Adobe Stock, manyakotic

Czytaj także:
Dieta wegetariańska keto – czy to jest możliwe i jak to zrobić
4 przepisy na keto ciasto bez pieczenia
Keto brownie – 3 sprawdzone niskowęglowodanowe przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA