Wypróbuj nasze przepisy na keto pierniki i pierniczki. Żaden przepis nie jest bardzo czasochłonny, a efekt wart jest starań. Proponujemy piernik łudząco podobny do staropolskiego, keto piernik z dyni z kruszonką orzechową oraz niskowęglowodanowe pierniczki świąteczne. Dzięki nim z większą łatwością i bez wielkich wyrzeczeń możesz stosować dietę ketogeniczną także w święta.
Spis treści:
Keto pierniki z mąki migdałowej
Fajny przepis na pyszne, kruche keto pierniczki z mąki migdałowej. Możesz użyć dowolnego keto słodzika, choć najlepszy będzie substytut cukru brązowego, np. brązowy erytrytol, który nada ciastu miodowy kolor. Z przepisu wychodzi 15 pierniczków, a w każdym jest ok. 1 g węglowodanów. Możesz upieczone pierniczki dekorować keto lukrem (1,5 łyżki wody, 2-3 łyżki erytrytolu, skórka z połówki cytryny).
Składniki:
- ¼ szklanki roztopionego masła,
- ¼ szklanki keto słodzika,
- duże jajko,
- szklanka mąki migdałowej,
- 2 łyżeczki imbiru, zmielonego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta mielonych goździków,
- dodatkowo ¼ szklanki keto słodzika.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Do miski wlej roztopione masło, dodaj 1/4 szklanki słodzika i jajko. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki oprócz dodatkowego słodzika i wyrabiaj, aż powstanie miękkie ciasto.
- Umieść dodatkowy słodzik na talerzu lub w pojemniku z płaskim dnem. Nabieraj łyżką porcję ciasta, „maczaj” w słodziku i rozwałkowuj, formując okrągłe, płaskie ciasteczko.
- Powtarzaj, aż blacha wypełni się pierniczkami. Posyp je pozostałym słodzikiem.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz 18-25 minut, aż pierniczki zbrązowieją na brzegach. Powinny być nadal dość miękkie.
- Odstaw do ostygnięcia i aż staną się kruchutkie.
for. Keto pierniki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, Brent Hofacker
Keto piernik z mąki kokosowej
Oto keto piernik staropolski. Wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny. Możesz użyć wyłącznie mąki kokosowej, ale wtedy konsystencja ciasta będzie bardziej wilgotna i lepiąca. Dzieląc ciasto na 10 kawałków, w każdym będzie ok. 3 g węglowodanów. Na polewę możesz położyć migdały czy orzechy, aby ciasto było jeszcze bardziej apetyczne.
Składniki na ciasto:
- 80 g mąki kokosowej,
- 50 g mąki migdałowej,
- 80 ml śmietany 30%,
- 150 g masła,
- 4 jaja,
- 130 g erytrytolu lub ksylitolu w pudrze,
- przyprawa do piernika bez cukru – ok. 20 g,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- słoik powideł śliwkowych bez cukru (opcjonalnie).
Składniki na polewę:
- 50 g masła,
- 25 ml śmietany 30%,
- 20-25 g kakao,
- 3 łyżeczki erytrytolu w pudrze.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Rozpuść w garnuszku masło, dodaj śmietanę, słodzik, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj i całość przelej do sporej miski i poczekaj aż ostygnie.
- Wybij jaja, oddzielając białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
- Do miski z masą maślaną dodaj mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek, proszek do pieczenia i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę przegotowanej wody.
- Wyłóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – ciasto nie rośnie zbyt mocno, więc formę można znacznie wypełnić. Wstaw do piekarnika.
- Piecz 45-55 minut z włączonym termoobiegiem – sprawdź patyczkiem, czy środek ciasta jest już suchy.
- Przed wyjęciem z formy ostudź keto piernik.
- Jeśli chcesz, możesz piernik przekroić w poprzek na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Zrób to, zanim polejesz piernik polewą.
- Przygotuj polewę. Zagotuj w garnuszki masło ze śmietanką i słodzikiem. Dodaj kakao i mieszaj do uzyskania połyskującej masy. Smaruj wierch i boki piernika mocno ciepłą polewą.
for. Keto piernik z mąki kokosowej/ Adobe Stock, zi3000
Keto piernik błyskawiczny
W tym przepisie przyprawy, które wymieniamy z osobna, możesz zastąpić mieszanką przypraw do piernika z dobrym składem. Na rynku są różne, więc wybierz tę, która ci najlepiej pasuje. Na keto piernik z dyni możesz przyszykować z kruszonkę, tak jak podajemy. Warto, bo w kruszonce jest dodatkowa porcja tłuszczu i białka. Przy założeniu, że z blachy wychodzi 12 kawałków, w każdym z nich będzie jedynie 6 g węglowodanów.
Składniki na ciasto:
- 1 ¾ szklanki bardzo drobnej mąki migdałowej,
- ⅓ szklanki brązowego erytrytolu,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- 3 łyżeczki mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- 4 duże jaja,
- szklanka dyni startej na drobnych oczkach,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub roztopionego masła,
Składniki na kruszonkę:
- ½ szklanki mąki migdałowej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
- ¾ szklanki drobno posiekanego orzecha pekan,
- 2 łyżki słodzika (najlepiej brązowego erytrytolu),
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki.
- W drugiej misce ubij jajka, dodaj startą dynię, ekstrakt waniliowy i ostudzony, roztopiony tłuszcz.
- Połącz suche składniki z mokrymi, aż utworzy się lekko gęste, spójne ciasto. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i przygotuj kruszonkę orzechową.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę, a następnie posyp nią równomiernie cały wierzch ciasta.
- Piecz ciasto dyniowe na środkowej półce piekarnika przez 35-45 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta dyniowego będzie czysty. Jeśli wierzch zbyt szybko się przyrumieni, po 25 minutach pieczenia przykryj wierzch formy kawałkiem folii.
- Studź ciasto w wyłączonym i uchylonym piekarniku, a następnie w temperaturze pokojowej. Keto piernik dyniowy powinien stygnąć minimum 3 godziny przed krojeniem.
for. Keto piernik błyskawiczny z dyni/ Adobe Stock, manyakotic
Czytaj także:
Dieta wegetariańska keto – czy to jest możliwe i jak to zrobić
4 przepisy na keto ciasto bez pieczenia
Keto brownie – 3 sprawdzone niskowęglowodanowe przepisy