Keto granola: lepsza i zdrowsza od tradycyjnego musli. Przepisy bez cukru, które szybko przygotujesz w domu

keto granola fot. Adobe Stock, Stephanie Frey
Keto granola to mieszanka różnego rodzaju orzechów i nasion, ale wykluczająca składniki bogate w węglowodany, czyli np. płatki zbożowe, otręby, miód, czekoladę i cukier. Słodki smak keto granoli uzyskuje się za pomocą słodzika, natomiast spoiwem są białka jaja i dodatek niezbożowej mąki. Dzięki temu keto musli ma w porcji ok. 2 g węglowodanów netto i po 7 g białka i tłuszczu.
Ewa Cwil / 02.09.2023 05:48
keto granola fot. Adobe Stock, Stephanie Frey

Keto granolę można jeść z jak zwykłe musli, np. z niesłodzonym „mlekiem”: migdałowym, kokosowym, z orzechów makadamia, lnianym, sojowym, z nerkowców, grochowym – najlepiej wymieszanym pół na pół z tłustą śmietaną. Będzie pyszne i na 100% wpisze się w dietę ketogeniczną. To niejedyny sposób na wykorzystanie keto musli. Keto granolą można posypywać koktajle, pudding chia, keto lody i wszelkie fit desery.  Świetnie smakuje z dodatkiem np. cynamonu czy odrobiną gałki muszkatołowej, ale także z dodatkiem owoców: truskawek, jagód, malin, czy wiórkami keto czekolady.

Spis treści:

  1. Co to jest keto granola?
  2. Keto granola: przepis
  3. Keto granola DIY bez orzechów i wegańska

Co to jest keto granola?

Keto granola to niskowęglowodanowy odpowiednik zwykłej granoli (zwykłego musli). Nie zawiera otrąb, płatków owsianych ani nasion roślin zbożowych, za to znaleźć w niej można:

  • migdały,
  • orzechy laskowe,
  • orzechy pecan,
  • orzechy włoskie,
  • orzechy makadamia,
  • orzechy brazylijskie,
  • orzechy pistacjowe,
  • łuskane nasiona dyni,
  • łuskane nasiona słonecznika,
  • nasiona chia,
  • siemię lniane,
  • nasiona sezamu.

Z tych składników robi się mieszankę z przewagą orzechów i migdałów, a te drobniejsze składniki w postaci nasion są jedynie dodatkiem. Aby całości nadać wygląd granoli, czyli grudek różnej wielkości pozlepianych z mieszanki tych składników, używa się dodatków. Stanowią one rodzaj spoiwa, ale też są to składniki wpisujące się w dietę keto, np. białka jaj, mączka z nasion lnu, masło, ale w granoli keto sprawdzi się też aquafaba i masło ghee.

Aby taka keto granola miał słodki smak i jeszcze bardziej apetyczny aromat, można do niej dodać keto słodzik oraz aromat, np. waniliowy. Przygotowaną mieszankę zapieka się w piekarniku, a po wystudzeniu kruszy na różnej wielkości kawałki – i oto keto granola gotowa.

Tak przygotowany posiłek pasuje też do diety niskowęglowodanowej, zawiera sporo białka i tłuszczów roślinnych. Keto granola jest wysokokaloryczna, ale syci na znacznie dłużej niż zwykłe musli z mlekiem i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Przepis na keto granolę

Jak zrobić keto granolę bez cukru? To naprawdę nie jest skomplikowane i trwa w sumie 25-30 minut (nie licząc studzenia). Ten przepis na keto musli jest jedynie przykładowy, gdyż mieszankę można skomponować samodzielnie, dobierając dowolne składniki z listy podanej wcześniej. Tak przygotowana domowa keto granola (pieczona z białkiem jaja) nadaje się do przechowywania w szczelnym pudełku i chłodnym miejscu do 3-4 tygodni (z pewnością zostanie zjedzona wcześniej!) lub można ją zamrozić na dłużej.

Składniki:

  • szklanka niesolonych migdałów lub płatków migdałowych,
  • szklanka niesolonych orzechów laskowych,
  • szklanka niesolonych orzechów pekan,
  • ¼ szklanki łuskanych nasion dyni,
  • ¼ szklanki łuskanych nasion słonecznika,
  • ½ szklanki mączki z siemienia lnianego,
  • 6 łyżek słodzika z owocu mnicha lub innego keto słodzika,
  • 1 białko z dużego jajka,
  • spora szczypta soli (możesz użyć solonych orzechów i migdałów, wtedy dodawanie soli będzie zbędne),
  • ¼ szklanki masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Dużą blachę do pieczenia lub dwie mniejsze wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wrzuć migdały (nie wrzucaj płatków, jeśli ich użyjesz) i orzechy laskowe do miski robota kuchennego uzbrojonego w ostrze w kształcie litery „S”. Kilka razy uruchom ostrze na 1-2 sekundy, aby orzechy i migdały posiekane zostały do ¼-1/2 pierwotnego rozmiaru.
  3. Dodaj orzechy pekan. Ponownie kilka razy na krótko uruchom ostrze.
  4. Dodaj pestki dyni, nasiona słonecznika (oraz płatki migdałów, jeśli z nich korzystasz), słodzik, sól i mączkę z nasion lnu. Ponownie 2-3 razy włącz na krótko ostrze, aby wszystko wymieszać.  
  5. Dodaj białko jaja. Wymieszaj roztopione masło i ekstrakt waniliowy w małej misce i wlej do mieszanki.
  6. Kilka razy na krótko włącz ostrze, wymieszaj masę szpatułką, aby odkleić ją od dna, a następnie ponownie kilka razy uruchom na króciutko ostrze. Aby zachować odpowiednio duże kawałki, możesz w pewnym momencie przełożyć mieszankę do miski i tam ją dalej mieszać, żeby nie rozdrobnić orzechów i nasion za bardzo.
  7. Przenieś mieszaninę orzechów na przygotowaną blachę do pieczenia i rozsmaruj na całej jej powierzchni, aby powstała jednolita warstwa o grubości 0,5-0,8 cm.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni, zwłaszcza na brzegach.
  9. Wyjmij, całkowicie wystudź, aby keto granola stwardniała.
  10. Połam na kawałki o różnej wielkości i przełóż do zamykanego pojemnika. Z tej ilości granoli powstaje 12 porcji keto granoli (po ¼ szklanki każda).

Keto granola przepis

fot. Keto granola przepis/ Adobe Stock, manuta

Keto granola DIY bez orzechów i wegańska

Ta keto granola nie jest aż tak krucha i nie ma większych kawałków, które można schrupać, ale i tak jest w niej co gryźć. Zawiera w porcji nieco więcej węglowodanów (ok. 14 g wliczając w to błonnik, którego jest tu całkiem sporo, bo aż 9 g)  niż keto musli z poprzedniego przepisu. Ma za to tę zaletę, że nadaje dla się dla osób uczulonych na orzechy i unikających produktów odzwierzęcych.

Składniki:

  • ½ szklanki łuskanych nasion dyni,
  • ½ szklanki łuskanych nasion słonecznika,
  • ¼ szklanki nasion chia,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • łyżka nasion sezamu,
  • 1-2 łyżki keto słodzika,
  • szczypta soli,
  • ¼ szklanki oleju kokosowego,
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150-160 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce zmieszaj wszystkie sypkie składniki. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy.
  3. Mieszaj szpatułką, aż masa stanie się jednorodnie wilgotna.
  4. Przełóż masę na papier do pieczenia ułożony na blaszce. Rozprowadź, aż uzyskasz jednorodną masę o mniej więcej takiej samej grubości na całej powierzchni.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut.
  6. Wyjmij wegańską keto granole z piekarnika, przestudź i podawaj. Podane składniki wystarczają na 6 porcji.

Czytaj także:
Keto tiramisu – 5 doskonałych przepisów
Śniadanie białkowo-tłuszczowe – przepisy, wady i zalety
6 przepisów na keto omlet – palce lizać!

Redakcja poleca

REKLAMA