Sprawdź, które przyprawy możesz stosować w trakcie diety białkowej Dukana, a z których powinnaś zrezygnować!
1. Cukier
Jest absolutnie zakazany, ale słodziki z aspartamem są dozwolone. Nie należy gotować potraw ze słodzikiem, ponieważ aspartam pod wpływem temperatury traci swoje właściwości.
2. Sól
Choć program Dukana dopuszcza jej stosowanie, należy pamiętać, że w dużych ilościach jest szkodliwa. Sól wiąże wodę, dlatego osoby, które są narażone na zatrzymywanie wody w organizmie, zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy, powinny unikać soli. Zamiast tradycyjnej formy warto stosować sól niskosodową.
3. Ocet
Warto stosować ocet z wyczuwalną nutą goryczki i o ostrym smaku np. ocet balsamiczny lub z Xeres. Należy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktu. Supermarkety często oferują tani ocet balsamiczny, który zawiera karmel, a więc dużo zakazanego cukru.
4. Sok z cytryny/limonki
Warto skroplić nim rybę lub owoce morza, ale nie wolno spożywać go w postaci napoju np. słodzonej lemoniady
5. Musztarda
W fazie uderzeniowej warto jeść ją w umiarkowanych ilościach. Osoby z tendencja do zatrzymywania wody powinny wybierać musztardę bez soli.
6. Cebula i korniszony
W małych ilościach możesz je potraktować jako przyprawy. Natomiast, gdy jesz ich dużo pełnią rolę warzywa i są w diecie Dukana zabronione.
7. Ketchup
Zwykły ketchup jest zakazany, ponieważ zawiera dużo cukru. Z umiarem możemy stosować ketchup dietetyczny lub przygotowany samodzielnie w domu bez cukru.
8. Świeże i suszone zioła
Tymianek, szalotka, pietruszka, czosnek, szczypiorek to przyprawy polecane w każdej diecie. Możesz jeść zioła zarówno w formie suszonej, jak i dodawać świeże liście do dania.
9. Olej
Oliwa z oliwek, choć pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia, w diecie Dukana jest zakazana. Można ją zastąpić olejem parafinowym, z którego w prosty sposób możesz zrobić sos winegret.
Jak zrobić sos winegret Dukana?
Wymieszaj w proporcji 1:1:1:1 olej parafinowy, wodę gazowaną, musztardę, ocet winny i dokładnie potrząśnij (np. w małym słoiku), by połączyć składniki. Oleju parafinowego nie wolno gotować, ponieważ straci wtedy swoje właściwości. Dodanie do oleju parafinowego niskozmineralizowanej wody ułatwia zrobienie emulsji i zmniejsza jego właściwości przeczyszczające.
Źródło: Pierre Dukan, „Metoda doktora Dukana”, Wydawnictwo Otwarte
Dowiedz się więcej o diecie Dukana:
TOP 5 przepisów do wykorzystania na diecie Dukana. Wypróbujesz?
7 rad, by dieta białkowa Dukana była bezpieczna + audio-komentarz dietetyka
Jakie efekty uboczne może mieć jedzenie zbyt dużej ilości białka?