Dieta bez mięsa - schudnij 4 kg w 10 dni

Dieta bez mięsa - schudnij 4 kg w 10 dni fot. Fotolia
Niemożliwe? A jednak! Wystarczy ograniczyć mięso z naszą nową dietą błyskawiczną. Poznaj jej zasady!
Agata Bernaciak / 25.09.2014 06:41
Dieta bez mięsa - schudnij 4 kg w 10 dni fot. Fotolia

Zasady diety bez mięsa

Co jeść na diecie? Przez 7 dni jedz wyłącznie warzywa surowe, gotowane na parze lub duszone. Dozwolone są też 2–3 ziemniaki, 3 łyżki grubej kaszy lub brązowego ryżu oraz chudy nabiał – 2 razy dziennie. Pij co najmniej 2 litry płynów. Najlepsze będą herbatki owocowe, ziołowe, niesolone soki warzywne oraz niegazowana woda mineralna.

Uwaga! Jeśli masz kłopoty z przewodem pokarmowym i po zjedzeniu surowych jarzyn odczuwasz wzdęcia i bóle brzucha, jedz gotowane.

Co wybierać a czego unikać na diecie?

Wybieraj: sałatę, pomidory, marchewkę, ogórki, paprykę, cebulę, czosnek, buraki, seler naciowy i korzeniowy, por. Prócz tego możesz jeść chudy twaróg, mleko i jogurt, ziemniaki, kaszę gryczaną, pęczak, brązowy ryż.
Unikaj: wędlin i mięsa, jajek, soli, przypraw typu jarzynka, cukru, słodyczy, pieczywa, masła, tłustego nabiału, sera żółtego, suszonych owoców i bananów.

Dlaczego na diecie bez mięsa jest tak dużo warzyw?

Są doskonałą odtrutką dla tych, którzy jedzą za dużo... mięsa! Odkwaszają organizm, co usprawnia metabolizm. Mają sporo potasu, który usuwa nadmiar wody z organizmu. Warzywa to ponadto najbogatsze źródło błonnika. Pęcznieje on w jelitach, dając uczucie sytości. Przyspiesza ruchy jelit, utrudniając przyswajanie tłuszczów i zapobiegając zaparciom.

Przykładowe menu na diecie bez mięsa

Śniadanie:
  • miseczka chudego twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem
  • szklanka soku z marchewki
II śniadanie:
  • miseczka warzyw gotowanych na parze skropionych łyżką oliwy lub oleju rzepakowego
  • szklanka soku wielowarzywnego
Obiad:
  • talerz zupy brokułowej
  • 3 łyżki brązowego ryżu
  • miseczka zimowej sałaty
  • miseczka surówki z kapusty pekińskiej z marchewką i cebulką doprawiona jogurtem
  • szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek:
  • miseczka pomidora z chudym twarogiem
  • szklanka soku marchwiowego
Kolacja:
  • miseczka warzyw gotowanych na parze skropionych łyżką oliwy lub oleju rzepakowego
  • szklanka miętowej herbatki z cytryną

Poznaj więcej odchudzających jadłospisów:


na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Vita

Redakcja poleca

REKLAMA