Dwukolorowa babka

Pyszna i... efektowna!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Dwukolorowa babka
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru kryształu
  • cukier wanilinowy
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 3 dag czekolady
  • opcjonalnie do dekoracji: rodzynki w czekoladzie lub zwykłe bakalie
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę dwukolorową!

  1. Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
  2. Z białek ubij pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto.
  3. Do 1/3 części ciasta dodaj kakao i wymieszaj.
  4. Na dno foremki przełóż ciasto ciemne, a na nim rozprowadź ciasto jasne.
  5. Delikatnie dociśnij do dna drewnianą łopatką.
  6. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy.
  8. Posmaruj z wierzchu rozpuszczoną czekoladą  i posyp rodzynkami.

Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:

Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)