
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 jajek kurzych, ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 2 pory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet jajeczny!
- Pory oczyść, umyj dokładnie pod bieżącą wodą, po czym pokrój w krążki i podduś na rozgrzanym maśle.
- Ugotowane jajka obierz, pokrój w średnią kostkę.
- Wymieszaj z porami, posiekaną natką pietruszki, surowymi jajkami, bułką tartą.
- Masę dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i gałką.
- Małą foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką.
- Nałóż masę, wyrównaj wierzch.
- Piecz 35-40 minut w temperaturze 185°C.
- Uwaga! Natkę można zastąpić szczypiorkiem i dodać do masy kilka łyżek startego sera - wtedy pasztet będzie miał ostrzejszy smak.