Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc

Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Małgorzata Machnicka / 22.02.2021 06:44
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 14 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jajka surowe,
  • 1 por,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • szczypta suszonego rozmarynu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pasztet z jajek doprawiony rozmarynem i gałką muszkatołową, pokochają wszyscy domownicy. Doskonale sprawdzi się jako jedna z potraw na wielkanocne śniadanie.

W naszym przepisie do pasztetu dodajemy natkę pietruszki, ale śmiało można ją zastąpić koperkiem albo szczypiorkiem. Do masy warto dodać również 3-4 łyżki startego żółtego sera - wtedy pasztet będzie miał ostrzejszy smak.

Jeśli chcesz, aby pasztet z jajek prezentował się bardziej okazale, do pasztetowej masy dodaj tylko 8 jajek ugotowanych na twardo, 4 pozostałe przekrój na pół i ułóż je na wierzchu pasztetu (i przykryj cienką warstwą masy).

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Pory umyj, pokrój w krążki i podduś na rozgrzanym maśle.
  3. Ugotowane jajka obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z porami, posiekaną natką pietruszki i surowymi jajkami.
  4. Dodaj bułkę tartą - masę dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową.
  5. Małą foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką.
  6. Nałóż masę i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz pasztet z jajek 35-40 minut, aż będzie miał złoty kolor.
  8. Pasztet jajeczny podawaj z kiszonymi ogórkami i cebulką z octu.

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z cukinii
Pasztet z mięsa z rosołu
Przepisy na pasztet wielkanocny
Przepis na pasztet drobiowy
Przepisy na pasztet wegetariański

DRUKUJ PRZEPIS