Spis treści:
- Co to jest amarantus?
- Amarantus - dla kogo jest wskazany?
- Amarantus - właściwości zdrowotne
- Jak jeść amarantus?
Co to jest amarantus?
Amarantus, czyli szarłat był postawą diety Majów 4 tysiące lat temu. W Europie piękne, amarantowe kwiaty były kiedyś jedynie rośliną ozdobną. Z czasem odkryto, że zawarte w nich nasiona są jadalne. Prawdziwą furorę amarantus zrobił dopiero w XX wieku. Okazało się, że pod względem wartości odżywczej bije na głowę inne, popularne zboża: pszenicę, jęczmień czy żyto.
Amarantus - dla kogo jest wskazany?
Ziarna amarantusa dostarczają witamin z grupy B, a także witamin A i E. Amarantus jest źródłem wartościowego białka roślinnego, które może pełnić rolę zamiennika mięsa. Z tego powodu amarantus powinien znaleźć się w daniach sportowców i osób na diecie wegańskiej.
Zboże (botanicznie pseudo-zboże) to jest także dobrym źródłem żelaza (7,8 mg w 100 g). Warto łączyć je z produktami, które dostarczają witaminy C (natka pietruszki, brokuły, czarne porzeczki), by zwiększyć przyswajalność żelaza. Amarantus jest cennym uzupełnieniem jadłospisu osób z anemią.
Amarantus naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej z celiakią i nietolerancją glutenu.
Amarantus - właściwości zdrowotne
Dlaczego warto włączyć amarantus do diety?
Cukier pod kontrolą
Nasiona szarłatu mają niski indeks glikemiczny IG (35) i zawierają tzw. węglowodany złożone. Te zaś powoli podnoszą poziom glukozy we krwi, co pozwala utrzymać go w ryzach.
Doskonały na odchudzanie
Nasiona amarantusa sycą, ale nie tuczą. Mają nawet 2 razy więcej błonnika niż kasza jęczmienna i 10 razy więcej niż ziemniaki. Dzięki temu usprawniają trawienie i przyspieszają przemianę materii. Porcja 100 g ugotowanych ziaren amarantusa ma tylko 102 kcal.
Źródło wapnia
Jesteś uczulona na białko mleka krowiego lub po prostu nie lubisz produktów mlecznych? Wzbogać codzienny jadłospis w ziarna, płatki czy popping amarantusowy, które zawierają łatwo przyswajalny wapń.
Dla zestresowanych
Jeśli żyjesz w ciągłym napięciu i brakuje ci czasu na regularne posiłki, włącz do swojego menu amarantus ekspandowany. Taka zdrowa przekąska zawiera więcej magnezu niż kawałek czekolady, dostarcza też sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego.
Dla kobiet w ciąży
Prażone ziarna amarantusa są bogatym źródłem żelaza zapobiegającego anemii, przedwczesnym porodom i poronieniom. Zawierają też sporo kwasu foliowego chroniącego przed wadami rozwojowymi.
Dla seniorów
Niepozorne ziarna zawierają sporo skwalenu (olej z nasion szarłatu zawiera go 10 razy więcej niż oliwa). Substancja ta ma właściwości przeciwutleniające i może „wymiatać” z organizmu szkodliwe wolne rodniki opóźniając starzenie się organizmu.
Mocne serce
Amarantusowa „owsianka” to doskonałe śniadanie dla osób, które mają kłopoty z sercem. Takie danie to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, usprawniają przepływ krwi przez tętnice wieńcowe.
fot. Adobe Stock
Jak jeść amarantus?
Amarantus możesz wprowadzić do diety w formie:
- płatków amarantusowych,
- poppingu z amarantusa,
- ziaren amarantusa.
Jak gotować suche ziarna? Szklankę ziaren zalej 2 szklankami wody, lekko posól i gotuj przez około 20 minut. Płatki amarantusowe gotuje się na wodzie, mleku lub napoju roślinnym przez około 3 minuty. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany) to produkt gotowy, który możesz dodawać do jogurtu, owsianki, a nawet zupy.
Wypróbuj nasz przepis na śniadanie z amarantusem.
Amarantus z jabłkiem i migdałami
Składniki:
- szklanka ugotowanych ziaren amarantusa,
- 1 duże jabłko,
- garść migdałów w całości,
- pokruszone migdały,
- łyżeczka miodu,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Amarantus wymieszaj z cynamonem i miodem.
- Jabłko obierz.
- Połowę jabłka zetrzyj na tarce.
- Drugą połowę pokrój w łódeczki.
- Do amarantusa dodaj starte jabłko.
- Na wierzchu ułóż migdały w całości, jabłko.
- Posyp pokruszonymi migdałami.
na podstawie tekstu autorstwa Agnieszki Leciejewskiej/Vita
Dowiedz się więcej o innych superfoods:
Komosa ryżowa - komosa ryżowa przepis, cena, jak gotować
Czy modne superfoods są zdrowe? Czy warto jeść olej kokosowy i ksylitol?
Poznaj polskie superfoods, czyli nasze najzdrowsze produkty!