Komosa ryżowa to kasza bogata w witaminy z grupy B oraz źródło magnezu i fosforu. Świetnie wpływa na sylwetkę i syci. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mąka na jej bazie idealnie pasuje do wypieków i zagęszczania sosów. Komosa ryżowa z kurczakiem, warzywami lub z dodatkiem owoców ciekawie komponuje się w sałatkach lub deserach. Sprawdź nasze pomysły na komosę ryżową!
Jak gotować komosę ryżową?
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i podprażamy komosę ryżową przez 8-10 minut cały czas mieszając. Pilnujemy, aby całość nie przypaliła się. Gotujemy quinoa w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Gotujemy w dużym garnku przez 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i dolewamy odrobinę białego wina do smaku. Po ugotowaniu należy przemieszać komosę widelcem tak, aby spulchnić kaszę. Podajemy ją z pieczonymi warzywami, drobiem lub na słodko.
Komosa ryżowa z warzywami i kurczakiem: przepis
Oto składniki na komosę ryżową z warzywami i kurczakiem:
- szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wywaru drobiowego
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 średnie cukinie
- 200 g fety
- liście bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić komosę ryżową z warzywami i kurczakiem?
Do dużego garnka wlewamy wywar drobiowy i wsypujemy komosę ryżową. Zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dusimy przez 5 minut. Wcześniej pokrojone kawałki kurczaka podsmażamy na patelni przez 5 minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Do całości dodajemy pomidorki i pokrojoną cukinię. Dusimy przez 5 minut. Spryskujemy sokiem z cytryny i dodajemy pokrojoną fetę. Tak przygotowane danie z quinoa ciekawie komponuje się z dodatkiem posiekanej kolendry.
Sałatka z komosą ryżową: przepis
Oto składniki na sałatkę z komosą ryżową:
- szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
- oliwa z oliwek
- sok z limonek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść pomidorków koktajlowych
- puszka fasoli
- posiekany pęczek pietruszki
- 3 cebule dymki
Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową?
Komosę ryżową zagotowujemy w dużym rondlu z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut do miękkości. Następnie odstawiamy całość do wystygnięcia. Doprawiamy oliwą z oliwek oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Pomidorki koktajlowe przepoławiamy i dokładamy do komosy. Cebulę dymkę kroimy w piórka i dorzucamy do sałatki. Miksujemy wszystko z fasolką z puszki. Tak przygotowana sałatka z komosy ryżowej idealnie pasuje na obiad lub lunch do pracy.