POLECAMY

Sycąca i rozgrzewająca: pyszna zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy syci na długo - skorzystaj z naszych przepisów na tę pyszną potrawę!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
Sycąca i rozgrzewająca: pyszna zupa z soczewicy fot. Fotolia

Zupa z soczewicy przywędrowała do nas ze środkowej Azji. Chociaż zazwyczaj jest daniem wegetariańskim, można również przygotować ją z dodatkiem mięsa. Do przyrządzenia zupy z soczewicy, najczęściej używa się zielonej lub czerwonej odmiany tego warzywa. Potrawę często doprawia się kminem oraz czosnkiem. Zupa z soczewicy jest idealnym źródłem błonnika, żelaza, potasu i białka. Świetnie rozgrzewa i naprawdę syci!

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy

Oto składniki na zupę z czerwonej soczewicy:

  • 25 dag czerwonej soczewicy,
  • 2 duże cebule,
  • 2 marchwie,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • świeże zioła do dekoracji,
  • chili,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy? Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i przesmaż. Dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew i smaż razem przez chwilkę. Wsyp opłukaną soczewicę. Dodaj pomidory rozgniecione widelcem wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wlej bulion warzywny. Zupę z soczewicy zagotuj i gotuj przez 30 minut. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.

Zobacz więcej przepisów z soczewicą

Przepis na zupę z soczewicy zielonej

Zupę z soczewicy zielonej najlepiej przygotować w formie kremu. Oto składniki:

  • 3 szklanki soczewicy zielonej,
  • 1 awokado,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • pieprz,
  • sól,
  • pietruszka,
  • koperek,
  • słodka papryka,
  • grzanki.

Jak zrobić zupę krem z soczewicy? Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przełóż ją do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 25 minut. Awokado obierz i pokrój, dodaj do zupy z soczewicy. Gotuj jeszcze przez 7 minut, dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Danie zmiksuj przy użyciu blendera. Zupę z soczewicy zielonej podawaj z koperkiem i grzankami.

Przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej

Zupę z czerwonej soczewicy również możesz przyrządzić w formie kremu. Oto składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
  • biała część pora,
  • 1 marchewka,
  • 350 g ziemniaków,
  • 500 ml bulionu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • odrobina ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić zupę z soczewicy? W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Czosnek i cebulę obierz, a potem posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj też pokrojonego na plasterki pora, przesmaż. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, ziemniaki pozbaw skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć do smażących się warzyw.

Do garnka wsyp również suchą soczewicę, smaż pod przykryciem, często mieszając. Warzywa na zupę z soczewicy dopraw curry, solą, kurkumą, pieprzem, a także słodką i ostrą papryką. Wszystko wymieszaj, zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie (czyli zazwyczaj przez około 20 minut). Do zupy z soczewicy dodaj teraz mleko i gotuj jeszcze kilka minut. Gotową potrawę zmiksuj blenderem, serwuj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zobacz więcej przepisów na zupy
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)