Składniki:
- 25 dag czerwonej soczewicy w połówkach
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 20 dag szpinaku mrożonego (w liściach)
- 3 łyżki oleju
- curry
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Grzanki:
- 6 kromek czerstwego chleba
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj. Zeszklij na oleju. Soczewicę opłucz, dodaj do cebuli i smaż 3 min. Pomidory sparz, obierz, pokrój, dodaj do soczewicy. Wlej 1,5 litra wrzątku. Dopraw curry, papryką, solą, pieprzem. Gotuj 30 min. Dodaj rozmrożony i posiekany szpinak. Gotuj 5 min.
- Chleb natrzyj z obu stron przekrojonym czosnkiem, pokrój w kostkę, rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze. Skrop oliwą. Piecz 5 min (180 st.). Zupę wlej do miseczek. Do każdej porcji wsyp 2–3 łyżki grzanek.