Zupa z czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica to jedna z najbardziej wartościowych w składniki odżywcze roślin strączkowych. Musi zagościć na Twoim stole.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z czerwonej soczewicy
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 55 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 2 duże cebule (biała i czerwona)
  • 2 marchwie
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła do dekoracji
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę z soczewicy czerwonej!

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i podsmaż na szklisto.
  3. Dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew i smaż razem 3 minuty.
  4. Wsyp opłukaną na sicie soczewicę.
  5. Dodaj pomidory rozgniecione widelcem wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  6. Wlej bulion warzywny.
  7. Zupę zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu około 30 minut.
  8. Posyp świeżymi ziołami.

Przepis z "Pani domu"


Sprawdź inne przepisy na smaczne zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/2 tygodnie temu
Swietny przepis, zupa wyszla idealnie!
/7 miesięcy temu
Zapomniałam dodać ,że ja dodaję do zupy dosyć dużo czerwonej słodkiej papryki .
/7 miesięcy temu
Do tej zupy idealnie pasuje dodatek kminu rzymskiego , nadaje potrawie nieco egzotyczny aromat :-)
POKAŻ KOMENTARZE (7)