POLECAMY

Kremowa zupa z bobu - Kasia gotuje z Polki.pl

Kremowa zupa z bobu i szpinaku jest po prostu pyszna, a do tego bardzo zdrowa!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu

Lipiec to pełnia sezonu na bób, który niestety trwa dość krótko. Zupa krem z bobu jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Zielone warzywa są dla nas niezwykle wartościowe, dlatego Kasia Bukowska proponuje dorzucenie do dania również kilku garści szpinaku. Zielona zupa najlepiej smakuje posypana pestkami dyni albo słonecznika lub serwowana z grzankami!

Oto składniki na zupę z bobu według Kasi Bukowskiej:

  • 4 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 3 garście młodego szpinaku,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duży ziemniak,
  • 400 g bobu (ważonego bez łupinek, albo 600 g w łupinkach),
  • natka kolendry,
  • uprażony na suchej patelni sezam.

Jak zrobić kremową zupę z bobu? Rozpocznij od przesiekania liści szpinaku. Do garnka, w którym będzie potem gotowała się zupa, wlej łyżkę oleju. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Wszystko smaż przez kilka minut, potem dodaj obranego i pokrojonego ziemniaka, a także surowy i obrany bób. Wszystko zalej bulionem. Garnek przykryj i gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.

Zobacz więcej przepisów na dania z bobem

Dodaj szpinak, zamieszaj i chwilę pogotuj. Wyłącz ogień, a do zupy z bobu dodaj sos sojowy i pieprz. Wszystko razem zmiksuj na gładki krem. Do gotowego dania dodaj mleko kokosowe. Ilość dawkuj według swojego uznania. Gotową zupę ozdób kolendrą i uprażonym sezamem.

Zobacz więcej przepisów video

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)