POLECAMY

Gęsta i treściwa zupa, która Cię rozgrzeje - sprawdź przepisy na zupę meksykańską

Zupa meksykańska to gęste i sycące danie, które rozgrzeje w chłodniejsze i deszczowe dni – sprawdź nasze przepisy!

/ 5 miesięcy temu
Gęsta i treściwa zupa, która Cię rozgrzeje - sprawdź przepisy na zupę meksykańską fot. Fotolia

Zupa meksykańska to pikantne i treściwe danie, które przygotowywane jest na bazie papryki, fasoli i pomidorów. Liczne dodatki sprawiają, że jej konsystencja i smak są wielowymiarowe. Okraszona kwaśną śmietaną lub sokiem z limonki zachowuje harmonię pomiędzy pikanterią, a kwasowością dania. Zupa meksykańska z mięsem mielonym, zupa meksykańska z klopsikami lub w wersji fit – sprawdź nasze przepisy!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym: przepis

Oto składniki na zupę meksykańską z mięsem mielonym:

  • kilogram mięsa wołowego
  • duża cebula
  • puszka fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • słoik oliwek
  • kwaśna śmietana
  • garść startego sera
  • szalotka
  • marynowane jalapeno

Jak zrobić zupę meksykańską z mięsem mielonym?

Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mielone mięso razem z cebulą. Przekładamy całość do szybkowaru. Dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory, chili i oliwki. Zupę meksykańską gotujemy przez 20 minut lub w zwykłym garnku przez 2 godziny na małym ogniu. Tak przygotowaną serwujemy z dodatkiem kwaśnej śmietany. Starty ser łączymy razem z posiekaną szalotką i dekorujemy wierzch zupy meksykańskiej. Dla fanów pikantnych potraw możemy ułożyć plasterki marynowanej jalapeno.

Zupa meksykańska z klopsikami: przepis

Oto składniki na zupę meksykańską z klopsikami:

Klopsiki:

  • pół kilo mięsa wołowego
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • średnia cebula
  • ¼ szklanki ryżu typu basmati

Zupa:

  • pół litra wody
  • łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki ryżu
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • nasiona kolendry
  • pęczek posiekanej kolendry
  • limonka

Jak zrobić zupę meksykańską z klopsikami?

W misce łączymy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania klopsików i formujemy małe kulki. Odstawiamy na tacę. Tak przygotowane wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 15 minut do wypłynięcia. Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy ryż, cały czas mieszając, by nie przypalił się. Dodajemy posiekaną cebulę i pomidory z rozdrobnionym czosnkiem. Przekładamy składniki do wody, gdzie gotowały się klopsiki. Dusimy przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dorzucamy kolendrę i sos pomidorowy i pozwalamy, aby smaki „przegryzły się”. Zupę meksykańską podajemy w misce z dodatkiem startego sera lub kwaśnej śmietany.

Zupa meksykańska fit: przepis

Oto składniki na zupę meksykańską fit:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka główki kapusty
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka posiekanego chili
  • szczypta kminu
  • 3 szklanki wody
  • pół pęczka posiekanej kolendry
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka fasoli
  • szczypta soli
  • kwaśna śmietana
  • limonka

 Jak zrobić zupę meksykańską fit?

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną marchewkę, seler naciowy, paprykę i zgnieciony czosnek. Gotujemy przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Dorzucamy kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i kolendrę. Przykrywamy całość pokrywką i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy bulion i wodę i gotujemy przez 15 minut. Tak przygotowaną zupę meksykańską doprawiamy według uznania sokiem z limonki i kwaśną śmietaną.

Zobacz inne przepisy na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)