Zupa miso - receptura japońska
Składniki:
- 400 ml bulionu Dashi
- 1 łyżeczka pasty miso
- 100 g tofu
- 2 łyżeczki wakame
- 2 cebulki dymki
Przygotowanie
- Do garnka wlej bulion Dashi i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
- Do uzyskania nieco wyraźniejszego smaku, wystarczy dodać płatki suszonego tuńczyka bonito.
- Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
- Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
- Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.
Miso wege
Składniki:
- 400 ml wywaru z kombu
- 1 łyżeczka pasty miso wege
- 100 g tofu
- 2 łyżeczki wakame
Przygotowanie
- Do garnka wlej bulion warzywny i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
- Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
- Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
- Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.
W wersji z łososiem
Składniki:
- 400 ml bulionu Dashi
- 1 łyżeczka pasty miso
- 100 g tofu
- 2 łyżeczki wakame
- 2 cebulki dymki
- Plaster łososia
- Sos sojowy
Przygotowanie
- Do garnka wlej bulion Dashi i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
- Do uzyskania nieco wyraźniejszego smaku, wystarczy dodać płatki suszonego tuńczyka bonito.
- Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
- Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
- Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.
- Usmaż na patelni łososia lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8 minut.
- Dodaj do wywaru i serwuj w niewielkich miseczkach.
Zobacz też:
Doskonały przepis na tradycyjny rosół! Sprawdź, a nie pożałujesz! Niezastąpiony rosół z kaczki, który zawsze postawi cię na nogi!