zupa miso fot. Adobe Stock

Interesuje cię jedyny prawdziwy przepis na tradycyjna zupę miso? Najlepsza receptura z Tokio!

Gustujesz w esencjonalnych wywarach i zupach? Sprawdź, jak zrobić klasyczną zupę miso, której recepturę przedstawiamy wprost z Japonii!
Sylwia Kazimierczuk / 07.01.2019 09:58
zupa miso fot. Adobe Stock

Zupa miso - receptura japońska

Składniki:

  •     400 ml bulionu Dashi
  •     1 łyżeczka pasty miso
  •     100 g tofu
  •     2 łyżeczki wakame
  •     2 cebulki dymki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej bulion Dashi i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
  2. Do uzyskania nieco wyraźniejszego smaku, wystarczy dodać płatki suszonego tuńczyka bonito.
  3. Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
  4. Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
  5. Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.

Miso wege

Składniki:

  •     400 ml wywaru z kombu
  •     1 łyżeczka pasty miso wege
  •     100 g tofu
  •     2 łyżeczki wakame

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej bulion warzywny i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
  2. Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
  3. Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
  4. Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.

W wersji z łososiem

Składniki:

  •     400 ml bulionu Dashi
  •     1 łyżeczka pasty miso
  •     100 g tofu
  •     2 łyżeczki wakame
  •     2 cebulki dymki
  •     Plaster łososia
  •     Sos sojowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej bulion Dashi i dokładnie zagotuj z dodatkiem wakame.
  2. Do uzyskania nieco wyraźniejszego smaku, wystarczy dodać płatki suszonego tuńczyka bonito.
  3. Tofu pokrój na kawałki i odstaw na bok. Posiekaj dymkę w cienkie plasterki i dodaj do gorącego wywaru.
  4. Rozpuść pastę miso na końcu i pozwól wszystkim składnikom przegryźć się.
  5. Serwuj w niewielkiej misce z tofu, posiekaną dymką lub wodorostami nori.
  6. Usmaż na patelni łososia lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8 minut.
  7. Dodaj do wywaru i serwuj w niewielkich miseczkach.

Zobacz też:
Doskonały przepis na tradycyjny rosół! Sprawdź, a nie pożałujesz! Niezastąpiony rosół z kaczki, który zawsze postawi cię na nogi!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)