Nie masz pomysłu na obiad? 3 sprawdzone przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, które zrobisz w 20 minut!

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz sprawdzony przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które przygotujesz też w wersji fit! Wystarczy mięso mielone, pomidory w puszce i składniki, które masz zawsze pod ręką!
Nie masz pomysłu na obiad? 3 sprawdzone przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, które zrobisz w 20 minut! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz wielu składników. Przygotuj mięso mielone, cebulę, jajko, oliwę, tartą bułkę, bulion, natkę pietruszki i przyprawy. Nie możesz też zapomnieć o przecierze pomidorowym! Sprawdź nasze przepisy!

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki

Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym?

  1. Obierz cebulę, drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszaj smażąc, aż się zeszkli.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz.
  3. Wszystko wyrób, a następnie z masy przygotuj pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.

Pulpety w sosie pomidorowym

Fotolia

  1. Następnie w garnku zagotuj bulion i przełóż do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
  2. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Dodatkiem do pulpetów mogą być gotowane ziemniaki, makaron spaghetti lub kokardki lub ryż.

Pulpety w sosie pomidorowym fit

Składniki:

  • mięso mielone z indyka
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki chleba razowego
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oregano
  • passata pomidorowa

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym w wersji fit?

  1. Mięso mielone z indyka dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
  2. Dodaj rozkłócone jajko i dokładnie wyrób masę.
  3. Kromki chleba razowego namocz w letniej wodzie i przełóż do mięsa.
  4. Rozdrobnij i uformuj kulki w wybranej przez siebie wielkości.
  5. Duś na oliwie z oliwek i zalej passatą pomidorową.
  6. Gotuj do miękkości przez 15 minut na wolnym ogniu.

Jeżeli chcemy, aby pulpety były bardziej dietetyczne, wystarczy uformować kulki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i zalać przecierem pomidorowym lub passatą. Sprawdź też przepis na pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym!

Alternatywną wersją są gotowane pulpety, które dusimy w bulionie warzywnym lub drobiowym. Nie używamy patelni do smażenia - zastępujemy garnkiem, gdzie pod koniec zalewamy całość przecierem pomidorowym.

Zobacz też:
5 pomysłów na szybki obiad! Sprawdzone przepisy! Zestawienie inspiracji na tani obiad. Zobacz, jak przygotować coś pysznego, niewielkim kosztem!
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (98)
/miesiąc temu
tak dobre, że się nie znudzą!
/miesiąc temu
pycha, tanie i smaczne. Jak nie mam pomysłu to zawsze wymieszam je dodatkowo z ryżem, super są wtedy
/2 miesiące temu
Bardzo dobry przepis na pulpety w sosie
POKAŻ KOMENTARZE (95)