Przetwory na zimę: mizeria w słoikach

Pyszne przetwory z ogórków? Oto mizeria na zimę!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przetwory na zimę: mizeria w słoikach
Fotolia
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 kg ogórków
  • 2 szklanki octu
  • 12 łyżek cukru
  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki białego wina, najlepiej wytrawnego
  • 12 łyżek soli
  • 1-2 pęczki koperku (w zależności od upodobań)
Zupa ogórkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mizerię na zimę - ogórki w zalewie wykonanej z octu i białego wina! Podane proporcje wystarczą na 8 litrowych słoików.

  1. Ogórki wyszoruj i obierz.
  2. Pokrój je lub poszatkuj w cieniutkie plasterki - dokładnie tak, jak na mizerię.
  3. Zasyp połową przygotowanej soli i wstaw do lodówki na kilka godzin (co najmniej 4, a najlepiej 12).
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, odsącz nadmiar płynu z ogórków.
  5. Koperek umyj i drobno posiekaj.
  6. Ogórki przełóż do słoików wraz z pokrojonym koperkiem.
  7. Ocet zagotuj razem z winem i wodą.
  8. Do winno-octowej zalewy dodaj cukier i pozostałą część soli.
  9. Wrzącą substancją zalej ogórki.
  10. Pasteryzuj przez 15-20 minut.

Zobacz więcej przepisów na przetwory:

Ogórki małosolne - przepis
Konfitura z agrestu i malin - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z jagód - 11 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)