Ogórki małosolne - sposób przygotowania fot. Fotolia

Ogórki małosolne - składniki i sposób przygotowania

Ogórki małosolne mają wyjątkowy zapach i smak! Sprawdź, jak je przygotować!
/ 19.07.2018 15:31
Ogórki małosolne - sposób przygotowania fot. Fotolia

Ogórki małosolne uwielbiają zwłaszcza zwolennicy grilla. Są one bowiem doskonałym dodatkiem do pieczonych kiełbasek, kaszanki i kotletów. Świetnie smakują też na kanapkach i jako przegryzka. Ich przygotowanie jest proste, a na efekt czeka się jedynie 3–4 dni. Zachęcamy więc do rozpoczęcia małej domowej produkcji.

Zobacz, jak należy przygotować ogórki małosolne, aby były aromatyczne i subtelne w smaku, oraz na co zwrócić szczególną uwagę.

Ogórki małosolne - składniki i sposób przygotowania

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujesz:

  • małych ogórków podobnej wielkości (6-8cm) bez bulwiastego końca. Ogórki powinny być super świeże i jędrne,
  • 2 gałązek kopru,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kamionkowego lub szklanego naczynia (np. słoju),
  • przykrywki lub talerzyka, którym przykryjesz marynatę i przedmiotu do jego obciążenia (np. małego słoika wypełnionego wodą).

Jak przygotować ogórki małosolne?

  1. 1,5 kg ogórków umyj i osusz.
  2. Ułóż ogórki ścisło w naczyniu, przekładając gałązkami kopru, ząbkami czosnku i kawałkami korzenia chrzanu. Możesz też dodać liście wiśni, czarnej porzeczki lub winorośli oraz ziarna gorczycy.
  3. Zagotuj ok. 1 l wody z 1,5 łyżki soli.
  4. Zalej ogórki wodą o temperaturze pokojowej.
  5. Przykryj talerzykiem i obciąż, aby wszystkie były przykryte zalewą. Odstaw w ciepłe miejsce.

Nasze rady:

  1. By zawsze mieć w domu smaczne, nieprzekwaszone ogórki małosolne, najlepiej ich małą porcję nastawiać raz na tydzień.
  2. By ogórki szybciej się ukwasiły, przed włożeniem do naczynia można obciąć ich końce i zalać je nieprzestudzoną, lecz gorącą, osoloną wodą.  

Na zlecenie Edipresse Polska - artykuł z "Przyjaciółki"

Zobacz również:

Przepis na ogórki kwaszone Przepis na ogórki marynowane Przepis na korniszony

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)