POLECAMY

Masz dość wędliny kupowanej w sklepie? Przygotuj pieczeń rzymską na święta, idealną na kanapki!

Pieczeń rzymska to klasyk przyrządzany na święta z dodatkiem jajka na twardo – zobacz nasze przepisy!

/ tydzień temu
Masz dość wędliny kupowanej w sklepie? Przygotuj pieczeń rzymską na święta, idealną na kanapki! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pieczeń rzymska przygotowywana na bazie mięsa mielonego z indyka, wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka to doskonały pomysł na własnoręcznie przygotowaną wędlinę na święta. Sprawdź, jak wykonać ulubioną wersję swojego dania!

Pieczeń z mięsa mielonego

Oto składniki na pieczeń z mięsa mielonego:

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 bułki
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka suszonego oregano

Jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego?

Łączymy mięso mielone wieprzowe z tym z indyka. Bułki namaczamy w mleku i rozdrabniamy. Łączymy z mieszanką mięs. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Gotujemy jajka na twardo przez 10 minut. Wkładamy do środka mięs. Następnie Przekładamy do keksówki wyłożonej bułką tarta i olejem. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną pieczeń możemy podawać z sosem czosnkowym lub musztardowym.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Oto składniki na pieczeń rzymską z pieczarkami:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego z kurczaka
  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • posiekany pęczek pietruszki
  • 5-6 dużych pieczarek

Jak zrobić pieczeń rzymską z pieczarkami?

Łączymy mięso mielone wieprzowe z tym z indyka. Bułki namaczamy w mleku i rozdrabniamy. Łączymy z mieszanką mięs. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Gotujemy jajka na twardo przez 10 minut. Wkładamy do środka mięs. Następnie Przekładamy do keksówki wyłożonej bułką tarta i olejem. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną pieczeń możemy podawać z sosem czosnkowym lub musztardowym.

Pieczeń rzymska z warzywami

Oto składniki na pieczeń rzymską z warzywami:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 średnie marchewki

Jak zrobić pieczeń rzymską z warzywami?

Łączymy mięso mielone wieprzowe z tym z indyka. Bułki namaczamy w mleku i rozdrabniamy. Łączymy z mieszanką mięs. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Gotujemy jajka na twardo przez 10 minut. Ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do środka mięs. Następnie Przekładamy do keksówki wyłożonej bułką tarta i olejem. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną pieczeń możemy podawać z sosem czosnkowym lub musztardowym.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 dni temu
Uwielbiam takie swoje wyroby! Dopiero udało mi się zrucić te 10 kilo z IQacai, ale na święta mogę sobie pozwolić na chwilę rozkoszy :D
/tydzień temu
;ddd