Ziarnista na pewno będzie miała lepszy aromat i smak niż gotowa zmielona. Z kolei ta druga jest wygodniejsza w użyciu. Jest jeszcze rozpuszczalna, ale ta jest już produktem dość mocno przetworzonym i niekoniecznie dobrej jakości.
Którą kawę wybrać ?
Ziarnista
Wytrawni kawosze kupują wyłącznie taką, ponieważ są to czyste ziarna bez żadnych dodatków. Małe specjalistyczne sklepy oferują zazwyczaj lepszy i świeższy towar niż supermarkety. Jeśli więc szukasz wyjątkowego produktu, znajdź specjalistyczny sklep. Po zmieleniu, zwłaszcza tuż przed parzeniem, taka kawa ma niepowtarzalny smak i aromat.Mielona
Jest co prawda wygodniejsza w użyciu od ziarnistej, ale mniej trwała. Nawet po otwarciu nie pachnie tak pięknie, jak świeżo zmielone ziarna. W trakcie przechowywania wietrzeje. Dlatego, jeśli w domu pije się jej niewiele, lepiej nie kupować dużego opakowania.Rozpuszczalna
Aby powstała, suszy się napar zrobiony ze zmielonych ziaren. Na 1 kg rozpuszczalnej kawy potrzeba aż 2,3 kg mielonej. Jej wyprodukowanie jest więc kosztowne. Firmy, chcąc obniżyć cenę, często wykorzystują ziarna gorszej jakości. Warto sprawdzić na etykiecie, czy nie zawiera zbyt wielu chemicznych dodatków.Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"
Zobacz też kilka przepisów na święta:
Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach
Pierogi z makiem - przepis
Schab z owocami - przepis
Sałatka z buraków - przepis video
Jak zrobić pieguska?
Piernik - przepis Ani Starmach
Sernik wiedeński - przepis
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis
Jak zrobić blok orzechowy?
Pierogi z makiem - przepis
Schab z owocami - przepis
Sałatka z buraków - przepis video
Jak zrobić pieguska?
Piernik - przepis Ani Starmach
Sernik wiedeński - przepis
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis
Jak zrobić blok orzechowy?