Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Spód:
- 1/2 szklanki mąki
- 4 dag masła
- łyżka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- żółtko
Masa:
- 6 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 kg twarogu mielonego
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik wiedeński!
- Foremkę o średnicy 19 cm wysmaruj masłem. Do jej boków przyklej pasek papieru do pieczenia.
- Z podanych składników zagnieć ciasto i wylep nim dno foremki.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając, dodawaj kolejno żółtka i twaróg.
- Dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy.
- Białka ubij, połącz delikatnie z masą serową.
- 1/3 masy przełóż do formy, posyp łyżeczką cynamonu, nałóż połowę pozostałej masy, posyp cynamonem, przykryj resztą masy, posyp cynamonem.
- Zamieszaj delikatnie wykałaczką, by na wierzchu powstały wzorki.
- Piecz godzinę w 180°C.
- Ostudź w piekarniku.