Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis na paszteciki

Paszteciki z kapustą i grzybami to niezapomniany smak dzieciństwa! Koniecznie sprawdź przepis!
Weronika Kwaśniak / 24.12.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis na paszteciki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania

Farsz:


  • 40 dag kiszonej kapusty
  • cebula
  • 8 dag suszonych grzybów
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na paszteciki z kapustą i grzybami!

Ryba po grecku - przepis

  1. Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę, po czym ugotuj.
  2. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. 
  3. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku na sicie, pokrój drobno ostrym nożem.
  4. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
  5. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki.  
  6. W szerokim rondlu z grubym dnem roztop masło z olejem, włóż posiekaną cebulę i zeszklij mieszając - na wolnym ogniu. 
  7. Dodaj kapustę, grzyby wraz z wywarem, gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje.
  8. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, po czym wsyp tyle bułki tartej, aby uzyskać gęstą masę.
  9. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
  10. Pokrój na prostokąty o bokach 6 x 8 cm.
  11. Na każdym połóż porcję farszu, zawiń do środka krótsze boki i zwiń paszteciki.
  12. Posmaruj je jajkiem.
  13. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA