Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag czekolady gorzkiej
- 8 dag cukru pudru
- 10 dag herbatników
- 15 dag orzechów włoskich, laskowych (siekanych lub całych)
- po 5 dag migdałów, rodzynek, żurawiny, moreli suszonych
- 12,5 dag kostki masła
- 2,5 dag żelatyny
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić blok orzechowy!
- Masło, cukier puder i czekoladę podgrzej na parze stale mieszając.
- Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody.
- Gdy napęcznieje dodaj do ciepłej masy czekoladowej i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
- Bakalie dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Masę czekoladowo-bakaliową przełóż do formy, wygładź i przykryj herbatnikami.
- Deser wstaw do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężał.