Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 800 g grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
- 2 małe cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wołowego
- 250 ml kremówki
- łyżka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na zabielaną zupę grzybową!
- Cebule drobno pokrój.
- Kapelusze grzybów oddziel od nóżek, pokrój w dużą kostkę, tak aby kawałki grzybów były wyczuwalne w zupie.
- Tymianek posiekaj.
- W dużym garnku przesmaż na maśle cebulę, dodaj grzyby i ząbek czosnku.
- Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, wyciągnij czosnek, dodaj tymianek, wlej bulion.
- Całość zagotuj.
- Śmietankę zahartuj, wlewając do niej pół szklanki wywaru, po czym wlej ją do garnka.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z makaronem lub grzankami.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)