Pierogi z makiem - słodka alternatywa dla klasycznych świątecznych pierogów

Pierogi z makiem to ciekawa opcja dla tych, którzy nie mają ochoty na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Farsz przygotuj z mleka, maku, rodzynek, cukru, miodu, kaszy manny i orzechów włoskich.
Weronika Kwaśniak / 20.12.2021 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z makiem - słodka alternatywa dla klasycznych świątecznych pierogów fot. Adobe Stock, Dar1930
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki tortowej,
  • 100 ml gorącej wody,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju.

Na farsz:

  • 20 dag maku,
  • 300 ml mleka,
  • 4 dag rodzynek,
  • 4 dag zmielonych orzechów włoskich,
  • 4 dag cukru,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny.

Na sos do pierogów:

  • sok z pomarańczy,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka masła,
  • łyżka maku do posypania.
Przygotowanie:

Pierogi z makiem to jedna z potraw wigilijnych. Ten przepis jest wprawdzie dużo mniej znany niż klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ale z pewnością oczaruje twoich gości.

  1. Przygotuj farsz na pierogi z makiem: mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie mak przecedź i razem z rodzynkami i orzechami zmiel dwukrotnie, używając w maszynce drobnego sitka.
  3. Do farszu na pierogi z makiem dodaj cukier, miód i kaszę. Wymieszaj.
  4. Do mąki dodaj sól, roztrzepane jajko, olej i wodę.
  5. Wyrób elastyczne ciasto na pierogi.
  6. Przykryj i odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
  7. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką niewielkie kółka.
  8. Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładaj farsz makowy. Sklejaj brzegi. 
  9. Pierogi z makiem wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Jeśli masz ochotę, przygotuj świąteczny sos do polewania pierogów z makiem. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i zalej go sokiem wyciśniętym z pomarańczy, gotuj.
  11. Gdy syrop zacznie gęstnieć, dodaj masło, wymieszaj.
  12. Pierogi z makiem podawaj prosto z wody, polane syropem, oprószone makiem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.12.2015 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi zbójnickie
Pierogi z kurkami
Pierogi z soczewicą

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA