Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki tortowej,
- 100 ml gorącej wody,
- jajko,
- 2 łyżki oleju.
Na farsz:
- 20 dag maku,
- 300 ml mleka,
- 4 dag rodzynek,
- 4 dag zmielonych orzechów włoskich,
- 4 dag cukru,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny.
Na sos do pierogów:
- sok z pomarańczy,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka masła,
- łyżka maku do posypania.
Przygotowanie:
Pierogi z makiem to jedna z potraw wigilijnych. Ten przepis jest wprawdzie dużo mniej znany niż klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ale z pewnością oczaruje twoich gości.
- Przygotuj farsz na pierogi z makiem: mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie mak przecedź i razem z rodzynkami i orzechami zmiel dwukrotnie, używając w maszynce drobnego sitka.
- Do farszu na pierogi z makiem dodaj cukier, miód i kaszę. Wymieszaj.
- Do mąki dodaj sól, roztrzepane jajko, olej i wodę.
- Wyrób elastyczne ciasto na pierogi.
- Przykryj i odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
- Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką niewielkie kółka.
- Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładaj farsz makowy. Sklejaj brzegi.
- Pierogi z makiem wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Jeśli masz ochotę, przygotuj świąteczny sos do polewania pierogów z makiem. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i zalej go sokiem wyciśniętym z pomarańczy, gotuj.
- Gdy syrop zacznie gęstnieć, dodaj masło, wymieszaj.
- Pierogi z makiem podawaj prosto z wody, polane syropem, oprószone makiem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.12.2015 na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi zbójnickie
Pierogi z kurkami
Pierogi z soczewicą