TAGLIATELLE: tagliatelle z kurczakiem, tagliatelle z łososiem

tagliatelle fot. Fotolia
Tagliatelle to pyszny włoski makaron typu wstążki, który połączony z kremowymi sosami i ciekawymi dodatkami jest wyśmienitym daniem – sprawdź nasze przepisy!
/ 25.04.2017 14:39
tagliatelle fot. Fotolia

Tagliatelle w połączeniu ze świeżymi warzywami, mięsem lub rybą smakuje lekko i oryginalnie. Kremowy, gęsty sos na bazie kremówki lub dietetyczny sos ziołowy ciekawie komponuje się z gorącym makaronem. Okraszony startym parmezanem lub serem pecorino zyskuje na smaku i konsystencji. Tagliatelle z kurczakiem, tagliatelle z łososiem lub ze szpinakiem to doskonały pomysł na wykwintną kolację we dwoje – sprawdź nasze przepisy!

Tagliatelle z kurczakiem: przepis

Oto składniki na tagliatelle z kurczakiem:

  • pół kilo piersi z kurczaka
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 250 gram pieczarek
  • średnia cebula posiekana
  • 500 gram tagliatelle
  • 200 gram startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • garść pietruszki
  • 100 ml mleka
  • 50 ml śmietany 18%
  • łyżka oleju słonecznikowego

Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem?

Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na oliwie posiekany czosnek i pokrojona w paski pierś z kurczaka. Dodajemy cebulę z pokrojonymi pieczarkami i dusimy przez 3-5 minut. Wlewamy wywar wymieszany z mlekiem i śmietaną i gotujemy przez kolejne 5 minut. Zmniejszamy ogień i dorzucamy starty żółty ser. Ugotowany wcześniej makaron łączymy z posiekanymi ziołami I układamy na patelni. Dokładnie mieszamy z powstałym sosem i dusimy przez 7-8 minut. Tak przygotowane tagliatelle możemy podawać z kromkami grzanek czosnkowych.

Tagliatelle z łososiem: przepis

Oto składniki na tagliatelle z łososiem:

  • 200 gram filetu z łososia
  • posiekana cebula
  • 200 gram tagliatelle
  • 150 gram groszku
  • 250 ml śmietany 18 %

Jak zrobić tagliatelle z łososiem?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wykładamy łososia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 9-12 minut. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy z posiekaną cebulą i tagliatelle. Dosypujemy groszek. Przecedzamy wodę i odstawiamy szklankę wywaru. Przygotowane tagliatelle dekorujemy śmietaną, ugotowanym groszkiem i kawałkami pieczonego łososia.

Tagliatelle ze szpinakiem: przepis

Oto składniki na tagliatelle ze szpinakiem:

  • 300 gram tagliatelle
  • łyżka oliwy z oliwek
  •  łyżka masła
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • 300 gram szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 ml kremówki
  • 100 gram mascarpone
  • garść startego żółtego sera typu cheddar lub parmezan

Jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem?

Gotujemy wodę w rondlu i dodajemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i dodajemy posiekany czosnek, masło i starta gałkę muszkatołową. Układamy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy kremówkę wymieszaną z mascarpone. Wcześniej ugotowane tagliatelle łączymy z przygotowanym sosem. Na koniec układamy na wierzch starty ser. Tak przyrządzone tagliatelle możemy z powodzeniem podawać z dodatkiem pomidorków koktajlowych.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA