fot. Malma
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle nidi
- 20 sztuk małż bez muszli
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory bez skórki
- ½ cytryny
- 50 ml białego wytrawnego wina
- Kilka liści szpinaku
- 1 łyżka stołowa masła
- 2 łyżki oliwy
- Bazylia
- Parmezan
- Sól, pieprz do smaku
- Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek i pomidory. Dolewamy pół soku z cytryny. Dorzucamy masło, czekamy, aż się rozpuści, a następnie wrzucamy małże i zalewamy białym winem. Dusimy kilka minut (nie dłużej niż 5), do momentu aż nabierze konsystencji sosu. Dodajemy soli i pieprzu do smaku, wrzucamy makaron i mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy.
Źródło: Materiały prasowe Malma
Wypróbuj przepis na grillowane małże Wenus