Składniki:
- 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
- cebula
- 3/4 szklanki śmietany 22-proc.
- 5 dag wędzonego boczku
- 10 dag szynki dojrzewającej w plasterkach
- łyżka masła
- 5 dag startego parmezanu (+ dodatkowo 2 łyżki)
- 7 dag sera pleśniowego
- łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni roztop masło, podsmaż na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. Wsyp posiekaną cebulę i mieszając, podsmażaj, aż się zeszkli. Wlej śmietanę, dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojoną na paseczki szynkę. Oprósz solą i gotuj na małym ogniu ok. 2 minut.
- Do sosu włóż ugotowane al dente wstążki, posyp tartym parmezanem, przypraw do smaku solą i szczyptą pieprzu, a następnie wymieszaj. Przed podaniem posyp natką pietruszki i dodatkowym parmezanem.