Kasia gotuje z Polki.pl - Bliny z serkiem i łososiem

Bliny na bazie mąki pszennej i gryczanej to doskonały pomysł na danie na słono lub słodko. Wypróbuj naszej wersji z serkiem i łososiem! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 09.02.2018 15:05

Bliny gryczane z serkiem i łososiem według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na bliny gryczane z serkiem i łososiem:

  • 2 szklanki letniego mleka
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • olej
  • jajko
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 250 g mąki grzyczanej
  • 100 g mąki pszennej

Jak zrobić bliny gryczane z serkiem i łososiem?

Najpierw przygotowujemy zaczyn na placki. Do miski wrzucamy drożdże, wlewamy letnie mleko i dosypujemy mąkę. Wszystko mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10 minut. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, mleka, sól, jajko oraz wystudzone masło. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i powoli małymi porcjami wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron. Tak przygotowane bliny podajemy z serkiem, łososiem i koperkiem. Doskonale smakują również na słodko ze śmietaną i miodem. 

Polecamy!

Sprawdź najlepsze przepisy na placki z jabłkami! Zobacz, na ile sposobów można przygotować placki ziemniaczane!

Redakcja poleca

REKLAMA