Bigos ze śliwką

Wypróbuj przepis na tradycyjne polskie danie z kiszonej kapusty.

DRUKUJ PRZEPIS
Bigos ze śliwką
Fotolia
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 40 dag kiełbasy zwyczajnej
  • garść suszonej włoszczyzny
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 15 dag suszonych śliwek
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • kminek
  • liście laurowe
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3–4 ziarenka jałowca
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W garnku na oleju podsmaż posiekaną cebulę. Kapustę opłucz, odciśnij, poszatkuj, dodaj do cebuli. Zalej 2 szklankami wody. Dodaj suszoną włoszczyznę, opłukane grzyby oraz listki laurowe, ziarenka jałowca, pieprzu i ziela angielskiego. Przypraw majerankiem, kminkiem i oraz solą. Przykryj i duś około 45 min.
  2. W tym czasie mięso pokrój w kostkę, porcjami podsmaż na oleju, razem z tłuszczem dodaj do kapusty. Następnie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i też dorzuć do potrawy. Wlej wino.
  3. Bigos duś 2–3 godziny, często mieszając. Na 30 min przed końcem duszenia dodaj śliwki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)