Pstrąg na Wigilię fot. Adobe Stock

Pstrąg na Wigilię - przepisy na święta i nie tylko

Pstrąg na Wigilię usmażony, upieczony lub w galarecie to dobre rozwiązanie na świąteczny stół. Wystarczy marchew, cebula czy natka pietruszki, by pstrąg smakował wybornie.
Edyta Liebert / 18.11.2020 09:57
Pstrąg na Wigilię fot. Adobe Stock

Pstrągi to ryby słodkowodne lub wędrowne. Mięso tej ryby jest mało ościste, różowawe, delikatne, miękkie, chude, a po obróbce cieplnej: biało-kremowe i zbite. Nie jest tłustą rybą, a bogatym źródłem białka, pierwiastków (sód, wapń, potas, fosfor, magnez) i witamin A, z grupy B i D, dlatego pstrąg na Wigilię to niekiedy lepszy wybór, niż karp. 

Pstrąg tradycyjny smażony

Składniki:

  • 1 nieduży pstrąg,
  • drobno posiekana natka pietruszki,
  • 1/2 startego na tarce ząbka czosnku lub 1 mały ząbek,
  • sól i pieprz według uznania (warto użyć białego pieprzu lub pieprzu cytrynowego),
  • masło i olej do smażenia,
  • mąka do obtoczenia ryby.

Sposób przygotowania:

  1. Pstrąga umyj i oczyść. Następnie natrzyj go przyprawami, umieszczając je w rozciętym brzuchu i na skórze ryby.
  2. Pstrąga na Wigilię panieruj w mące, na patelni rozgrzej olej z łyżeczką masła. Na tłuszczu umieść rybę i smaż przez ok. 2-3 minuty po każdej stronie.
  3. Usmażonego pstrąga odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia.
  4. Pstrąga wigilijnego podaj z plasterkiem lub ćwiartką cytryny, łyżeczką masła i chrzanu, a także natką pietruszki.

Pstrąg w galarecie

Składniki:

  • 1 pstrąg,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 marchewka,
  • żelatyna,
  • gorczyca,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 mały liść laurowy,
  • sól i ocet do smaku (proponuję 1 ½ łyżeczki soli i 1 stołową łyżkę octu).

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, ziele, gorczycę liść laurowy, sól i ocet.
  2. Po 15 minutach od zagotowania, dodaj pokrojoną w półkrążki cebulę i dalej gotuj przez około 5 minut.
  3. W naczyniu z zalewą umieść całą lub pokrojoną w dzwonki rybę. Gotuj ją w zalewie do miękkości.
  4. Gdy pstrąg już będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj do naczynia rozpuszczoną żelatynę. Zamieszaj.
  5. Następnie przełóż rybę na głębszy półmisek. Zalewę przecedź. Wybierz z niej cebulę i marchewkę i ułóż na półmisku z pstrągiem.
  6. Zalej pstrąga i warzywa przecedzoną miksturą. Galaretę podaj przybraną plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Pstrąg z piekarnika

Składniki:

  • 1 pstrąg,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki lub koperku,
  • łyżeczka masła,
  • sól i pieprz według uznania,
  • kawałek folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:

  1. Pstrąga umyj i oczyść. Do brzucha włóż natkę i starty czosnek, a następnie przypraw solą i pieprzem. Skórę także natrzyj przyprawami.
  2. Na foli aluminiowej ułóż pasek z masła, a na nim pstrąga. Zawiń w folię aluminiową i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C, piecz ok. pół godziny, sprawdzając, czy ryba stała się już miękka.
  3. Pstrąga na Wigilię podawaj z ćwiartką cytryny i duszonymi grzybami. Pstrąga polewaj powstałym podczas pieczenia, sosem z masła i soku z ryby.

Pstrąg na Wigilię pieczonyfot. Adobe Stock

Artykuł na podstawie tekstu Katarzyny Ziai. Pierwotnie opublikowany 07.12.2010. 

Ryba na Wigilię: Jakie ryby podać na wigilijny stół?Karp z rodzynkami i winemPstrąg w płatkach migdałów - przepis dla odważnych