Pstrągi to ryby słodkowodne lub wędrowne. Mięso tej ryby jest mało ościste, różowawe, delikatne, miękkie, chude, a po obróbce cieplnej: biało-kremowe i zbite. Nie jest tłustą rybą, a bogatym źródłem białka, pierwiastków (sód, wapń, potas, fosfor, magnez) i witamin A, z grupy B i D, dlatego pstrąg na Wigilię to niekiedy lepszy wybór, niż karp.
Pstrąg tradycyjny smażony
Składniki:
- 1 nieduży pstrąg,
- drobno posiekana natka pietruszki,
- 1/2 startego na tarce ząbka czosnku lub 1 mały ząbek,
- sól i pieprz według uznania (warto użyć białego pieprzu lub pieprzu cytrynowego),
- masło i olej do smażenia,
- mąka do obtoczenia ryby.
Sposób przygotowania:
- Pstrąga umyj i oczyść. Następnie natrzyj go przyprawami, umieszczając je w rozciętym brzuchu i na skórze ryby.
- Pstrąga na Wigilię panieruj w mące, na patelni rozgrzej olej z łyżeczką masła. Na tłuszczu umieść rybę i smaż przez ok. 2-3 minuty po każdej stronie.
- Usmażonego pstrąga odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia.
- Pstrąga wigilijnego podaj z plasterkiem lub ćwiartką cytryny, łyżeczką masła i chrzanu, a także natką pietruszki.
Pstrąg w galarecie
Składniki:
- 1 pstrąg,
- 1 nieduża cebula,
- 1 marchewka,
- żelatyna,
- gorczyca,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 mały liść laurowy,
- sól i ocet do smaku (proponuję 1 ½ łyżeczki soli i 1 stołową łyżkę octu).
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, ziele, gorczycę liść laurowy, sól i ocet.
- Po 15 minutach od zagotowania, dodaj pokrojoną w półkrążki cebulę i dalej gotuj przez około 5 minut.
- W naczyniu z zalewą umieść całą lub pokrojoną w dzwonki rybę. Gotuj ją w zalewie do miękkości.
- Gdy pstrąg już będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj do naczynia rozpuszczoną żelatynę. Zamieszaj.
- Następnie przełóż rybę na głębszy półmisek. Zalewę przecedź. Wybierz z niej cebulę i marchewkę i ułóż na półmisku z pstrągiem.
- Zalej pstrąga i warzywa przecedzoną miksturą. Galaretę podaj przybraną plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Pstrąg z piekarnika
Składniki:
- 1 pstrąg,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki lub koperku,
- łyżeczka masła,
- sól i pieprz według uznania,
- kawałek folii aluminiowej.
Sposób przygotowania:
- Pstrąga umyj i oczyść. Do brzucha włóż natkę i starty czosnek, a następnie przypraw solą i pieprzem. Skórę także natrzyj przyprawami.
- Na foli aluminiowej ułóż pasek z masła, a na nim pstrąga. Zawiń w folię aluminiową i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C, piecz ok. pół godziny, sprawdzając, czy ryba stała się już miękka.
- Pstrąga na Wigilię podawaj z ćwiartką cytryny i duszonymi grzybami. Pstrąga polewaj powstałym podczas pieczenia, sosem z masła i soku z ryby.
fot. Adobe Stock
Artykuł na podstawie tekstu Katarzyny Ziai. Pierwotnie opublikowany 07.12.2010.
Ryba na Wigilię: Jakie ryby podać na wigilijny stół?Karp z rodzynkami i winemPstrąg w płatkach migdałów - przepis dla odważnych