Tradycyjna wielkanocna ćwikła z chrzanem: babciny przepis, który nie może się nie udać, idealny na świąteczne śniadanie

ćwikła wielkanocna fot. Adobe Stock, Magdalena Bujak
Ćwikła z chrzanem jest tradycyjną polską potrawą wielkanocną. Chrzan to pogański symbol zdrowia, siły fizycznej, krzepy. Chrześcijanie rozumieli go jako symbol męki Jezusa. W połączeniu z cukrem symbolizuje mękę Pańską zakończoną słodyczą Zmartwychwstania. Ćwikła z chrzanem to idealny dodatek do potraw.
/ 23.03.2023 15:18
ćwikła wielkanocna fot. Adobe Stock, Magdalena Bujak

Ćwikła z chrzanem świetnie smakuje z wielkanocnymi wędlinami, mięsem, czy jajkami na twardo. Oczywiście można kupić ćwikłę już gotową, ale może na święta warto zrobić własną, zwłaszcza że przepis jest banalnie prosty. Możesz zrobić odrobinę, aby podać ją na wielkanocnym śniadaniu, ale także przygotować większą porcję, włożyć do słoików i zapasteryzować - będzie to idealna przekąska na jesień albo zimę.

Spis treści:

  1. Przepis na tradycyjną ćwikłę z chrzanem
  2. Ćwikła z chrzanem do słoików

Tradycyjna ćwikła z chrzanem

Przepis na tradycyjną, babciną ćwikłę z chrzanem jest banalnie prosty. Wystarczy tylko kilka składników, aby buraczki zyskały doskonały smak i aromat. Podaj je podczas wielkanocnego śniadania w towarzystwie jajek i świeżego, startego chrzanu. Nie zapomnij także o chrupiącym pieczywie.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych buraków,
  • 2 laski korzenia chrzanu,
  • sok z 1 cytryny lub ocet winny,
  • sól, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli puszczą dużo soku, odsącz na sitku.
  2. Dodaj sok z cytryny, starty na drobnych oczkach chrzan, a także szczyptę soli i cukru.
  3. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na całą noc.

ćwikła z chrzanem na wielkanoc

fot. Tradycyjna ćwikła z chrzanem/Adobe Stock, elizaveta66

Ćwikła z chrzanem do słoików

Domową ćwikłę możesz przygotować w większej ilości i zamknąć ten smak w słoikach na jesień czy zimę. Przepis jest bardzo podobny, ale gotowe słoiki musisz zapasteryzować.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych buraków,
  • 100 g startego na drobnych oczkach chrzanu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 ml octu winnego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z chrzanem. Jeśli buraki puszczą za dużo wody, konieczne odsącz je na sitku.
  2. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ocet i dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowane buraczki przełóż do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

ćwikła na wielkanoc przepis

fot. Ćwikła z chrzanem do słoików/Adobe Stock, Fotema

Zobacz także inne pomysły na buraczki:

Sok z buraków: lekarstwo na siwe włosy i wypadanie. 3 przepisy na domowe kosmetyki
Sok z buraków: lekarstwo na siwe włosy i wypadanie. 3 przepisy na domowe kosmetyki
Rozwiązanie na suche, łamliwe i wypadające włosy? Sok z buraków. Czerwony napój jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, które szybko poprawią ich wygląd. Przeczytaj, jak sok z buraków wpływa na włosy i jak go wykorzystać w codziennej pielęgnacji.
Syrop z buraka na kaszel – przepis. Jak działa i jak go stosować?
Syrop z buraka na kaszel – przepis. Jak działa i jak go stosować?
Syrop z buraka jest jednym z domowych środków na kaszel. Sprawdzi się zarówno przy kaszlu mokrym, jak i suchym. Buraki to warzywa bogate w związki bioaktywne m.in. o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym odporność. Syrop z buraka na kaszel robi się bardzo łatwo. Warto mieć go w sezonie infekcyjnym w swojej kuchni.
Co zrobić z buraków z zakwasu? 4 pomysły na wykorzystanie kiszonych buraków
Co zrobić z buraków z zakwasu? 4 pomysły na wykorzystanie kiszonych buraków
Co zrobić z buraków po zakwasie? Możesz je wykorzystać do przygotowania sałatki lub surówki albo zjeść prosto ze słoiczka. Buraki to prawdziwa bomba witaminowa, a kiszone buraki z zakwasu to dodatkowo duża dawka dobroczynnych bakterii probiotycznych. Jeśli nie wiesz, co zrobić z burakami z zakwasu, zobacz nasze propozycje.
Zupa krem z buraków z kozim serem - przepis
Zupa krem z buraków z kozim serem - przepis
Zupa krem z buraków świetnie komponuje się z serem kozim, który ma charakterystyczny, intensywny smak i aksamitną konsystencję. Jest bardziej słony od sera z mleka krowiego.
Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę
Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę
Carpaccio z buraka podawane z rukolą i kozim serem to doskonała przystawka na zimno. Przepis jest niezwykle prosty i szybki!

Redakcja poleca

REKLAMA