Jak zrobić kurczaka po abidżańsku?

Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.
Jeśli lubisz sycące potrawy, w których nie brak zaskakujących połączeń, musisz spróbować kurczaka po abidżańsku.
/ 11.01.2011 13:22
Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Bogata kompozycja

Abidżan był dawną stolicą Wybrzeża Kości Słoniowej i pojawia się w wielu przepisach, wskazując miejsce pochodzenia potrawy. W tej konkretnej potrawie poza wyraźnymi wpływami afrykańskimi można się też dopatrzyć śladów francuskiej kultury kulinarnej. Nietypowa dla miejscowego klimatu jest na przykład obecność ziemniaków. W kuchni Wybrzeża Kości Słoniowej najczęściej bowiem wykorzystuje się ryż lub kaszę kuskus.

Zobacz także: Jak przygotować Lahm Lhalou?

Kurczak i spółka

Kurczaka należy sprawić i podzielić na nieduże części. W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, włożyć kurczaka i dorzucić pokrojone w piórka dwie nieduże cebule. Kiedy cebula się zrumieni, dodać pokrojone w kostkę dwa pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), łyżkę koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia smaku, pieprz, paprykę i liść laurowy. Dusić około kwadransa na małym ogniu. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, dorzucić zmielone lub utłuczone drobno orzeszki ziemne (dwie garście), dolać bulion i dusić wszystko do miękkości. Na koniec do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane wcześniej w łupinach ziemniaki, mniej więcej trzy, a także krewetki. Wszystko doprawić sola i pieprzem, potrzymać jeszcze przez chwilę na ogniu, podawać na ciepło. Danie jest sycące i ciekawe smaku. 

Zobacz także: Jak należy robić egipską koftę?

Redakcja poleca

REKLAMA