Bogata kompozycja
Abidżan był dawną stolicą Wybrzeża Kości Słoniowej i pojawia się w wielu przepisach, wskazując miejsce pochodzenia potrawy. W tej konkretnej potrawie poza wyraźnymi wpływami afrykańskimi można się też dopatrzyć śladów francuskiej kultury kulinarnej. Nietypowa dla miejscowego klimatu jest na przykład obecność ziemniaków. W kuchni Wybrzeża Kości Słoniowej najczęściej bowiem wykorzystuje się ryż lub kaszę kuskus.
Zobacz także: Jak przygotować Lahm Lhalou?
Kurczak i spółka
Kurczaka należy sprawić i podzielić na nieduże części. W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, włożyć kurczaka i dorzucić pokrojone w piórka dwie nieduże cebule. Kiedy cebula się zrumieni, dodać pokrojone w kostkę dwa pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), łyżkę koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia smaku, pieprz, paprykę i liść laurowy. Dusić około kwadransa na małym ogniu. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, dorzucić zmielone lub utłuczone drobno orzeszki ziemne (dwie garście), dolać bulion i dusić wszystko do miękkości. Na koniec do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane wcześniej w łupinach ziemniaki, mniej więcej trzy, a także krewetki. Wszystko doprawić sola i pieprzem, potrzymać jeszcze przez chwilę na ogniu, podawać na ciepło. Danie jest sycące i ciekawe smaku.
Zobacz także: Jak należy robić egipską koftę?