Danie jest przygotowywane w oparciu o jagnięce mięso. Należy je dusić z owocami. Co ważne do potrawy nie należy dodawać soli, by po jej spożyciu nie było potrzeby szybkiego gaszenia pragnienia.
Potrzebne składniki
- ok. 2 kg pokrojonej w kostkę jagnięciny
- cynamon
- kurkuma
- mielony imbir
- olej lub masło
- śliwki
- szafran
- rodzynki
- cukier
- kwiaty pomarańczy - ale nie jest to konieczne
- krojone blanszowane migdały
Wymieszaj mięso z cynamonem i szafranem, a następnie obsmaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zrumieni przełóż je do garnczka i po zagotowaniu - duś przez blisko 45 minut. Sprawdzaj tez miękkość mięsa. Gdy mięso się gotuje, zalej ciepłą wodą rodzinki i śliwki - odstaw je na pół godziny. Po tym czasie odcedź owoce i dodaj je razem z kwiatem pomarańczy, wodą i cukrem do mięsa. Całość gotuj jeszcze przez 30 - 40 minut, następnie udekoruj potrawę migdałami i podawaj z ryżem lub kuskusem.
Polecamy: Algierski kuskus
Wprowadź własne modyfikacje
Kuchnia algierska wydaje się być zaskakująca, ponieważ każdy kucharz dodaje do znanych potraw własne pomysły. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś i Ty poszła tym tropem.
Zatem do dzieła: zastąp śliwki suszonymi morelami lub spróbuj przyrządzić danie z zupełnie innymi suszonymi owocami - może rodzimymi jabłkami i gruszkami? Jeśli nie lubisz jagnięciny lub jest ona trudno dostępna w twoim miejscu zamieszkania - zastąp ją wołowiną.
Mogą pojawić się również problemy z kupnem kwiatów pomarańczy - warto jednak spróbować kupić ten składnik - może będzie dostępny w orientalnych sklepach internetowych. Warto spróbować, bo dzięki niemu potrawa zyskuje niepowtarzalny zapach.
Czytaj także: Jak zrobić proste danie kuchni algierskiej?