Jak upiec kurczaka?

Jak upiec kurczaka?

Rumiany, pachnący ziołami i gorący kurczak na dużym półmisku: praktycznie zawsze robi wrażenie. Pieczonego kurczaka właściwie nie da się zepsuć – oczywiście pod warunkiem, że go upieczemy, a nie przesuszymy. A robi się to tak:
/ 28.09.2010 13:11
Jak upiec kurczaka?

Kurczaka należy umyć i osuszyć. Następnie nacieramy mięso marynatą, np. z soku cytrynowego, soli i suszonych ziół – tymianku i cząbru oraz kolorowego pieprzu.  Marynujemy przez godzinę, ale marynowanie mięsa nie jest obowiązkowe.

Następnie formę polewamy oliwą, kładziemy na nią kurczaka, a nogi i skrzydełka wiążemy, aby ptak ładnie wyglądał po upieczeniu. Wokół warto położyć pokrojony seler, cebulę i marchew oraz czosnek. Nie jest to jednak konieczne. Kurczaka przykrywamy folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wysechł. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Można przyjąć, że na każdy kilogram kurczaka przypada godzina pieczenia.

Mięso jest gotowe, gdy odchodzi od kości. Można również je sprawdzić za pomocą specjalnego termometru do mierzenia temperatury pieczystego (informacje o stopniu upieczenia znajdują się na podziałce urządzenia). Gdy kurczak jest praktycznie gotowy, ściągamy folię, polewamy sosem, jaki wytworzył się na dnie i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut, aby skórka się zrumieniła. 

Zobacz także: Jak luzować kurczaka?

Kurczaka można też piec w rękawie do pieczenia – wówczas nie używamy żadnego tłuszczu. Również dobrym i sprawdzonym sposobem jest tzw. gęsiarka, czyli głębokie naczynie z pokrywką.
Jeśli decydujemy na pieczenie ptaka bez przykrywki i folii – bo akuratnie ich nie mamy, wówczas trzeba co 10 minut podlewać mięso, aby się nie wysuszyło. Sosu na dnie naczynia może być za mało – ptaka można podlewać wówczas piwem lub bulionem.

Zawsze warto włożyć też do środka kurczaka bądź nadzienie bądź aromatyczne warzywa i zioła – smak rozejdzie się po całym mięsie.

Polecamy: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/28.05.2013 14:33
Jeżeli chodzi o kurczaka, to ja najbardziej lubię pierś kurczaka nadziewaną orzechowym farszem. Przygotowanie takiego dania trochę zajmuje, ale naprawdę jest paluszki lizać ;) Zazwyczaj taką nadziewaną pierś podaję z ziemniakami i brokułami ;) Tutaj macie przepis: http://apetycznie.pl/mieso/soczysta-piers-z-kurczaka-z-orzechowym-farszem/
/29.09.2010 19:29
Polecam też pieczenie kurczaka w pozycji stojącej - po zamarynowaniu kurczaka, nawet przez noc - polecam natrzeć go kurkumą, by nabrał złotego koloru - wbijamy kurczaka na szklaną butelkę o pojemności 0,5l do połowy napełnioną winem i wodą. Dzięki temu skórka będzie złotawa i chrupiąca, a mięso soczyste.